Πέμπτη 19 Ιουνίου 2008

Ζέστα!!

Κάνει ζέστα σήμερις, κάνει και ήλιο, κάνει και μπονάτσα, που καιρός για κουβέντες δηλαδή.

Έλεγα να γράψω για το δημοκρατικό έλλειμμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά με τέτοια ζέστα, ντουβρουτζάς θα σας ερχότανε. Το αφήνω λοιπόν το θεματάκι, και έτσι θα σας γράψω καθαρά μαγειρικά ζητούμενα.

Η Μαρία σήμερα μου ζήτησε Πανακότα – Μαράκι ετοιμάζεις κάτι ενδιαφέρον; Μήπως τραπέζι σε κάποιον; - αλλά και η Ζέφη τις προάλλες μου έλεγε να γράψω για μία ωραία πανακότα με μαστίχα που είχα φτιάξει κάποτες.

Λοιπόν η Πανακότα είναι Ιταλικό χαζογλυκό, μία απλή κρεμούλα ψηγείου!. Εδώ και κάποια χρόνια ήρθε και στην Ελλάδα, αρχικά ως γκουρμέ γλυκό από το εξωτερικό, μαζί με τη ρόκα-παρμεζάνα, αλλά πλέον τη πουλάνε μέχρι και τα σουβλατζίδικα, τα ντιλιβερι και τα σουπερ μαρκετ. Άρα είναι εύκολη να την φτιάξετε και εύκολα καταναλώνετε από πολλούς, ακόμα και τους πιο ιδιότροπους. Με τέτοια ζέστα δε, είναι ιδανική, αλλά προσοχή γιατί έχει θερμίδες, δεν είναι ζελεδάκι!

Η Πανακότα και οι παραλλαγές της

1 λίτρο κρέμα γάλακτος (όσο πιο παχιά τόσο πιο νόστιμη η κρεμούλα, βέβαια μπορείτε να την κάνετε και με γάλα 0%, μόνο που δεν θα είναι μμμμ αλλά μπλιάχ)
1 κουταλιά ζάχαρη
12 φύλλα ζελατίνης ή ανάλογη ποσότητα ζελατίνης σε σκόνη για 1 λίτρο υγρό
ότι άρωμα θέλετε!! Μαστίχα 1-2 σταγόνες ή ½ κουταλάκι σε σκόνη, βανίλια, ξύσμα λεμόνι/πορτοκάλι, ανθόνερο ή ροδόνερο, δυνατό εσπρέσσο καφέ, αμυγδαλέλαιο, κλπ, προσωπικά προτιμώ την μαστίχα, και το αμυγδαλέλαιο (εσάνς αμυγδάλου από το σουπερ μαρκετ)

Μαλακώνετε τα φύλλα της ζελατίνας σε 1 ποτήρι κρύα κρεμα γάλακτος. Την υπόλοιπη κρέμα την ζεσταίνετε σιγά – σιγά σε μέτρια φωτιά. Ρίχνετε μέσα τη ζάχαρη και το άρωμα π.χ. τις σταγόνες μαστίχας. Λίγο πριν βράσει η κρέμα την αφαιρείτε από την εστία και προσθέτετε τα μαλακωμένα φύλα ζελατίνης και την κρύα κρέμα και ανακατεύετε μέχρι να διαλυθούν και αν ομογενοποιηθούν. Την ξαναβάζετε στην εστία για λίγα δευτερόλεπτα μέχρι να φουσκώνει. Τότε την ρίχνετε είτε σε μία μεγάλη φόρμα είτε σε πολλά μικρά φαρμάκια, τα αφήνετε να κρυώσουν αρκετά σε θερμοκρασία περιβάλλοντος και μετά τα βάζετε στο ψυγείο.

Συνήθως η πανακότα σερβίρετε με μία σάλτσα, ή ένα σιρόπι. Μπορείτε να βάλετε βέβαια και γλυκό του κουταλιού από πάνω ή μία ελαφριά μαρμελάδα. Αν όμως θέλετε σιρόπι, σας δίνω 3 διαφορετικές παραλλαγές

Σιρόπι Καφέ: Φτίαξτε ένα ελαφρύ σιρόπι με 1 ποτήρι νερό και 1 ποτήρι ζάχαρη. Το αφήνετε να βράσει για 10 λεπτά περίπου να γίνει σχετικά παχύρρευστο και ρίχτε μέσα, ή μία γερή κουταλιά της σούπας στιγμιαίο καφέ, ή ένα ποτηράκι δυνατό εσπρέσσο. Το ανακατεύετε και αφού κρυώσει το ρίχνετε πάνω από την πανακότα, λίγο πριν τη σερβίρετε.

Σιρόπι με καραμέλα: Σε τηγάνι, λιώνετε 1 ποτήρι ζάχαρη, με λίγες σταγόνες λεμόνι, σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία, μόλις αρχίζει να κοχλάζει, ρίχνετε σιγά – σιγά και με μεγάλη προσοχή για να μην γίνετε παρανάλωμα του πυρός, 1 ποτηράκι, χλιαρό ροδόνερο, ή 1 ποτηράκι αμαρέτο, ή κονιάκ. Τα ανακατεύετε όλα μαζί και συνεχίστε το τηγάνισμα, μέχρι να γίνει πηκτό το σιρόπι. Ίσως να χρειαστεί να προσθέσετε και λίγο νεράκι, να το κάνετε λίγο αραιό.

Σιρόπι με φράουλες (ή ότι άλλο φρούτο σας αρέσει): Λιώστε 200 γρ. φράουλες στο μούλτι και βράστε την πούλπα με την ίδια ποσότητα ζάχαρης (περίπου 1 ποτήρι). Αρωματίστε με ένα ποτουδάκι π.χ. κονιάκ το ζωμό, και βράστε το καλά μέχρι να πήξει και να γίνει όσο παχύρρευστο το θέλετε.

Τι άλλο θέλετε πανακότα ζητήσατε, τόσες παραλλαγές σας έδωσα!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: