Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2008

Κουραμπιεδομελομακαρονα

Εδώ και χρόνια τα Χριστούγεννα φτιάχνω κουραμπιέδες, μελομακάρονα και αμυγδαλωτά. Μην μου πείτε ότι ο φούρνος της γειτονιάς σας ή η Νάνα Γιώτη φτιάχνει καταπληκτικά κουραμπιεδάκια και γιατί να παιδευτείτε να φτιάξετε τα δικά σας! Μόνο αυτά που φτιάχνετε σπίτι με καλά υλικά είναι καταπληκτικά, και επίσης αν δεν μυρίσει λίγο το σπίτι βούτυρο, αν ασχοληθείτε λιγάκι με τα γλυκά της χρονιάς πως θα καταλάβετε ότι ήρθαν Χριστούγεννα; Επίσης είναι ένα πολύ ωραίο δώρο. Εγώ τα φτιάχνω κάθε χρόνο και τα μοιράζω και σας πληροφορώ ότι όλοι εκτιμούν αυτή τη πρωτοβουλία.

Τώρα να μην σας κοροϊδέψω, δεν είναι εύκολα γλυκά, για να τα πετύχετε καλά, αλλά και πάλι όσο άσχετοι και να είστε χάλια δεν θα βγούνε. Έχω δοκιμάσει πάρα πολλές συνταγές για να καταλήξω στις πιο κάτω που όσες φορές τις έκανα ήταν πολύ επιτυχημένες. Οι κουραμπιέδες είναι από τον Παρλιάρο και δεν έχουν αυγό, πράγμα που τους κάνει πολύ τραγανούς. Τα μελομακάρονα, που λόγω μελώματος είναι πολύ πιο δύσκολο γλυκό, είναι παραδοσιακή συνταγή από χωριό, αλλά σας εγγυώμαι είναι πάντα επιτυχημένα.

Τα δικά μου θα τα φτιάξω αυτό το σαββατοκύριακο. Αν λοιπόν θέλετε δοκιμάστε και εσείς …

Κουραμπιέδες

400 γραμμάρια βούτυρο γάλακτος (τα Μπουρίτο και Ηπειρος είναι πολύ καλά)
185 γραμμάρια φυτίνη
250 γραμμάρια ασπρισμένο αμύγδαλο χοντροκομμένο και καβουρδισμένο σε βούτυρο
½ κουταλάκι του γλυκού μπεικιν παουντερ
1 κάψουλα βανίλια
220 γραμμάρια άχνη
50 γραμμάρια μαύρο ρούμι ή κονιάκ
1200 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
αχνη για πασπάλισμα μετά το ψήσιμο

Στο μίξερ, σε πολύ δυνατή ταχύτητα χτυπάτε τα βούτυρα με την άχνη για πολύ ώρα μέχρι να αφρατέψουν πολύ και να ασπρίσουν. Όσο πιο πολύ αφρατέψουν τόσο πιο τραγανός θα γίνει ο κουραμπιές. Βάζουμε το γάντζο στο μίξερ (αντί για το σύρμα που είχαμε) και σε πολύ χαμηλή ταχύτητα πλέον προσθέτουμε σιγα σιγά το αλεύρι κοσκινισμένο, το μπεικιν, τη βανίλια και το ρούμι. Τα ανακατεύουμε λίγο να ομογενοποιηθούν, αλλά όχι πάρα πολύ ώρα και καταστραφεί η αφράτη υφή του βούτυρου. Επίσης, μίας και αυτό είναι ζυμάρι καλό είναι να μην προσθέσετε όλο το αλεύρι μαζί αλλά να βάλετε πρώτα το 1 κιλό και μετά να δείτε πόσο ακόμα από τα 200 γραμμάρια χρειάζεται, ώστε να γίνει μία πολύ σφιχτή ζύμη, που να τρίβετε σχεδόν στο χέρι. Στο τέλος προσθέτουμε και τα αμύγδαλα και ανακατεύομε να πάνε παντού. Πλάθουμε μικρά μικρά στρογγυλά κουραμπιεδάκια περίπου 3 εκατοστά διάμετρο. Τα βάζουμε σε ταψί που έχουμε απλώσει λαδόκολλα και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο σε αέρα στους 200 βαθμούς για 15 λεπτά. Προσοχή φουσκώνουν μην τα κολλήσετε το ένα δίπλα στο άλλο. Τα βγάζουμε από το φούρνο και τα αφήνουμε να στεγνώσουν καλά αλλά και να κρυώσουν. Αν προσπαθήσετε να τα πιάσετε ζεστά μάλλον θα τριφτούν στα χέρια σας, άστε τα να κρυώσει το βούτυρο και να «δέσουν». Μιας και δεν μου αρέσει η χοντρή κρούστα από άχνη που γίνετε γύρο από τον κουραμπιέ τα ζαχαρώνω κρύα, ώστε η άχνη απλά να τα καλύψει γύρω γύρο χωρίς να γίνει σαν σοβάς. Κοσκινίζω σε ένα μεγάλο ταψί μία στρώση άχνη και ακουμπάω μία σειρά από κουραμπιές και κοσκινίζω από πάνω τόση άχνη ώστε να τους σκεπάσει. Τα αφήνω 2 ώρες να ζαχαρώσουν δεόντως και μετά τα στολίζω πυργάκια σε μία μεγάλη χριστουγεννιάτικη πιατέλα. Τα σκεπάζω συνήθως με αλουμινόχαρτο.

Μελομακάρονα

3-4 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 ½ φλιτζάνι σιμιγδάλι
1 ¾ φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 φλιτζάνι φρέσκο χυμό πορτοκάλι
½ φλιτζάνι κονιάκ
1/3 φλιτζανιού ζάχαρη
2 γεμάτα κουταλάκια του γλυκού μπεικιν πάουντερ
1 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο τριμμένο
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
ξύσμα από 1 πορτοκάλι και 1 λεμόνι

για το σιρόπι
1 φλιτζάνι ζάχαρη
1 φλιτζάνι μέλι
2 φλιτζάνια νερό
1 μεγάλο κομμάτι φλούδα λεμόνι

1 φλιτζάνι τριμμένα καρύδια
2 κουταλάκια τριμμένο γαρύφαλλο και προαιρετικά σουσάμι

Χτυπάτε στο μίξερ το λάδι και τη ζάχαρη, προσθέστε το χυμό. Σε άλλο μπολ ανακατέψτε 2 φλιτζάνια αλεύρι με το μπεικιν, και προσθέστε το στο μίγμα λάδι-ζάχαρη-χυμό. Χτυπήστε να ομογενοποιηθούν και προσθέστε το κονιάκ, το σιμιγδάλι, το ξύσμα από το πορτοκάλι και το λεμόνι, το γαρύφαλλο και την κανέλα. Το μίγμα σας έχει ήδη γίνει μία μαλακιά ζύμη που μπορείτε πλέον να απλώσετε σε αλευρωμένη επιφάνια και να την ζυμώσετε όπως κάνετε με το ψωμί, προσθέτοντας λίγο λίγο αλεύρι μέχρι να γίνει ένα μαλακό και ελαστικό ζυμάρι. Προσοχή δεν πρέπει να είναι πολύ σκληρό το ζυμάρι σας, αλλά να είναι αρκετά λείο και ελαστικό.

Αφήστε το για 30 λεπτά να ξεκουραστεί και μετά πλάθετε μικρά μικρά οβάλ μπισκοτάκια, που μπορείτε να τα πιέσετε λίγο στο πάνω μέρος να γίνουν και λίγο πλακέ. Αν έχετε όρεξη μπορείτε με ένα πιρουνάκι να τους κάνετε σχεδιάκια από πάνω – να τα κεντίσετε δηλαδή - αλλά δεν θέλω να σας πιέσω πολύ για αυτή τη λεπτομέρεια. Τα ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 20-25 λεπτά στον αέρα.

Στο εντωμεταξύ φτιάχνετε το σιρόπι βάζοντας όλα τα υλικά μαζί και σιγοβράζοντάς το για 10 λεπτά. Αφήστε το να κρυώσει καλά.

Μόλις γίνουν τα μελομακάρονα, πρέπει να τα μελώσετε και αυτό είναι το πιο ευαίσθητο σημείο. Υπάρχουν πολλοί τρόποι αυτό που κάνω εγώ είναι μάλλον ο πιο σίγουρος. Βάζω ζεστά τα μελομακάρωνα σε ένα μεγάλο ταψί σε μία στρώση δίπλα δίπλα ζεστά όπως είναι και τα περιχύνω με το κρύο σιρόπι. Τα αφήνω 5 λεπτά στο ταψί, γυρίζοντάς τα και μία τούμπα να απορροφήσουν όλο το σιρόπι και όταν μαλακώσουν αρκετά, αλλά δεν γίνουν και λαπάς, τα βγάζω και τα βάζω σε πιατελίστα, πάλι σε στρώσεις. Πάνω από κάθε στρώση πασπαλίζω με το καρύδι, το γαρύφαλλο και σουσάμι. Μπορείτε αν θέλετε να προσθέσετε και λίγο μέλι ακόμα, αλλά με φειδώ.

Έπεισα άραγε κανένα να τα φτιάξει σπίτι του???

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ναι μαριαννού, αν και πέρυσι ηταν η πρώτη προσπάθεια για σπιτικά γλυκα και οι κουραμπιέδες μου βγήκαν καλύτεροι. Θα δοκιμάσω τις συνταγές σου αλλά το άλλο σαββατοκύριακο.Λου