Τρίτη 30 Δεκεμβρίου 2008

Πρωτοχρονιά

Τι σκατά τη θέλω εγώ την άδεια δεν ξέρω!! Θεωρητικά κάθομαι τόσες μέρες αλλά δεν έχω σταθεί λεπτό! Καλύτερα να δούλευα, πιο πολύ χρόνο θα είχα. Είπα σήμερα να μπω να σας γράψω μία βασιλόπιτα, αφού μόλις την έφτιαξα και τουλάχιστον από άρωμα σκίζει. Είναι πολίτικη, τσουρέκι δηλαδή με μαγιά, μαστίχα και μαχλέπι. Μην μου πείτε ότι τέτοιες έχει και ο Βάρσος, και ξαπλώσετε στον καναπέ να τεμπελιάσετε, γιατί δεν είναι πρέπων. Άντε σηκωθείτε!!!

1 κιλό (στο περίπου βέβαια) αλεύρι για τσουρέκια
80 γραμμάρια νωπή μαγιά (2 κύβοι από το σούπερ μάρκετ) και 1 σακουλάκι ξερή
1 ½ φλιτζάνι χλιαρό γάλα
4 αυγά και 2 ασπράδια
2 φλιτζάνια ζάχαρη
1 ½ φλιτζάνι βούτυρο τύπου κερκύρας, ζεσταμένο να είναι χλιαρό
1 φακελάκι μαχλέπι κοπανισμένο
1 κουταλάκι του γλυκού μαστίχα κοπανισμένη, ή 10 σταγόνες μαστιχέλαιο
1 κρόκο για το άλειμα
αμύγδαλα ασπρισμένα για διακόσμηση

Κοσκινίζετε το αλεύρι και το βάζετε λίγο στο φούρνο να ζεσταθεί. Σε μία λεκάνι διαλύετε τη μαγιά με το γάλα και 2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη και προσθέτετε 1 φλιτζάνι αλεύρι περίπου να γίνει μία ζύμη μάλλον αραιή, σαν πηχτός χυλός. Τη βάζετε στο φούρνο στους 50 βαθμούς αέρα να φουσκώσει για 15 λεπτά ή την σκεπάζετε πολύ καλά και την αφήνετε σε ζεστό μέρος να διπλασιαστεί.

Σε μίξερ χτυπάτε τα αυγά με τη ζάχαρη για 10 λεπτά περίπου να γίνει ένα πηχτός άσπρος χυλός. Σε μία μεγάλη λεκάνη που την έχετε επίσης ζεστάνει λίγο στο φούρνο ή με σεσουάρ (όντως το διάβασα πρόσφατα !) βάζετε τη μαγιά, τα αυγά, τη μαστίχα και το μαχλέπι ανακατεύετε να γίνει ένας χλιαρός ομογενοποιημένος χυλός. Σιγά σιγά και εναλλάξ προσθέτετε το αλεύρι και το βούτυρο, μέχρι να γίνει ένα πολύ μαλακό ζυμάρι και να έχει απορροφήσει όλο το βούτυρο. Προσπαθήστε να βάλετε το περισσότερο βούτυρο προς το τέλος. Βάζετε την έτοιμη ζύμη σε ένα καθαρό μεγάλο μπολ (προσοχή θα τριπλασιαστεί) και την βάζετε πάλι στο φούρνο στους 50 βαθμούς (βάλτε και ¼ του ποτηριού νερό στον πάτο του φούρνου να γίνει υγρασία) και την αφήνετε για 4 ώρες ή μέχρι να τριπλασιαστεί περίπου.

Βουτυρώνετε ένα μεγάλο στρογγυλό ταψί και χωρίς να ξαναζυμώσετε απλώνετε το ζυμάρι να καλύψει τον πάτο του ταψιού. Το ξαναβάζετε στο φούρνο ή σκεπασμένο καλά με κουβέρτες σε ένα ζεστό μέρος (π.χ. κοντά σε καλοριφέρ) και το αφήνετε 2 ώρες να ξαναφουσκώσει πάλι. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 200 βαθμούς, με ένα πινέλο απλώνετε τον κρόκο πάνω στο τσουρέκι και στολίζετε με αμύγδαλα και σουσάμι, προσεκτικά όμως και πάντα σε ζεστό σημείο χωρίς να το πιέζετε πολύ και σας «κάτσει». Ψήνετε το τσουρέκι για 10 λεπτά στους 200 βαθμούς και μετά στους 180 για άλλη μισή ώρα. Μην το παραψήσετε και στεγνώσει, αλλά καλό είναι πριν το βγάλετε να βάλετε και ένα μαχαιράκι να δείτε αν βγαίνει στεγνό!

Το φλουρί, τυλίχτε το με ένα αλουμινόχαρτο και βάλτε το κάθετα από τον πάτο σε σημείο όμως που να μην είναι στο κέντρο, γιατί τότε θα τύχει σε όλους. Βάλτε την βασιλόπιτα σε μία ωραία πιατέλα και προσοχή όταν την κόβετε να την έχετε χαράξει πρώτα ώστε να ονοματίζετε τα κομμάτια, να ξέρετε τι σας γίνετε όταν πέσει μεταξύ δύο κομματιών.

Καλή χρονιά να έχουμε όλοι!

Δεν υπάρχουν σχόλια: