Δευτέρα 12 Ιανουαρίου 2009

Καλή Χρονιά

Για κάποιους από εμάς το 2009 θα είναι μία πολύ καλή χρονιά, για κάποιους άλλους μία πολύ κακή χρονιά, για τους περισσότερους όμως θα είναι μια χρονιά όπως όλες οι άλλες. Αυτό μπορεί να ακούγεται απαισιόδοξο, αλλά δεν είναι. Δεν είναι λογικό να περιμένουμε μόνο τα καλά, τα πολύ καλά, ξέρουμε ότι θα υπάρχουν και τα μέτρια και τα άσχημα και τα βαρετά και τα ανούσια. Κάτι όπως ο ανασχηματισμός ένα πράγμα. Καλός, κακός, μάλλον βαρετός και ανούσιος.

Δεν θέλω όμως να αρχίσω με γκρίνιες και μάλιστα πολιτικές. Θέλω να αρχίσω με αισιοδοξία και καλή διάθεση τη νέα χρονιά. Σήμερα είναι και η πρώτη μέρα στο γραφείο. Από τις 17 Δεκέμβρη σε άδεια αυτή τη χρονιά, και πραγματικά αν και δεν κάθισα λεπτό, βαρέθηκα! Ήθελα να γυρίσω στη δουλειά, να κάνω και άλλα πράγματα από το να μαγειρεύω και να ετοιμάζω τραπέζια και να φτιάχνω το σπίτι. Μάλλον δεν θα μπορούσα ποτέ να γίνω σύζυγος-νοικοκυρά. Πολύ βαρετά βρε παιδάκι μου από ένα σημείο και μετά.

Ένας φίλος έλεγε πάντοτε ότι η δουλειά είναι δουλεία, και σαφώς υπάρχουν στιγμές, πολλές στιγμές, που νομίζω ότι έχει δίκιο, αλλά και το να κάθεσαι να μην δημιουργείς, να μην παράγεις, δεν είναι καλό πράγμα. Δεν ξέρω, εμένα δεν με γεμίζει βρε αδελφάκι μου! Με χαλάει.

Πως όμως να αρχίσω την νέα χρονιά; λεω να γράψω μία συνταγούλα, που κατά τη γνώμη μου ήταν μακράν το καλύτερο πιάτο που έφτιαξα αυτές τις γιορτές. Παραμονές πρωτοχρονιάς θα ερχόντουσαν φίλοι σπίτι. Για τους λίγους που δεν θα άλλαζαν τον χρόνο με την οικογένεια ήθελα να φτιάξω ένα ελαφρύ αλλά και γιορτινό δείπνο. Ήθελα λοιπόν μία σούπα για πρώτο πιάτο, και μίας και πριν κάποια χρόνια στο Βερολίνο είχαμε δοκιμάσει μία συγκλονιστική πατατόσουπα που άρεσε σε όλους, είπα να την φτιάξω. Έψαξα στο κιτάπια μου, έψαξα και στο ιντερνετ, και ειλικρινά δεν βρήκα μία συνταγή που να με ικανοποιεί. Την ήθελα βελουτέ και άσπρη, χωρίς πολλά σκόρδα και άλλα λαχανικά, χωρίς τυρί ή κρέμα γάλακτος ή κάτι άλλο που θα μου χάλαγε τη αυθεντική γεύση της πατάτας. Συνδύασα λοιπόν διάφορες ιδέες και ιδού η πατατόσουπα που έφτιαξα. Πραγματικά είναι υπέροχη!!!

Πατατόσουπα (για 6 χορταστικά πιάτα)

1,5 κιλό πατάτες καθαρισμένες
1 ποτήρι γάλα
4 ποτήρια ζωμό λαχανικών που φτιάχνετε με 4 ποτήρια νερό με 1 κύβο λαχανικών
200 γραμμάρια μπέικον
2 σκελίδες σκόρδο
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
αλάτι, πιπέρι
2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
λίγο φρέσκο θυμάρι

Σοτάρετε το κρεμμύδι και ολόκληρες τις σκελίδες σκόρδο στο βούτυρο. Βγάζετε τις σκελίδες σκόρδο που με το σοτάρισμα έχουν δώσει ένα ελαφρύ άρωμα στο βούτυρο. Προσθέτετε τις πατάτες που έχετε κόψει σε πολύ μικρά κομμάτια για να βράσουν εύκολα. Όταν σοταρίσουν και οι πατάτες προσθέτετε τα 4 ποτήρια ζωμό και βράζετε τις πατάτες για 10 λεπτά. Προσθέτετε και το γάλα, το αλάτι και το πιπέρι και βράζετε ανακατεύοντας μέχρι να γίνουν οι πατάτες και να χυλώσουν αρκετά. Όταν γίνει η σούπα την χτυπάτε στο μπλέντερ ή στο μούλτι να λιώσουν τελείως οι πατάτες και να γίνει η σούπα βελουτέ. Την ξαναβάζετε στην κατσαρόλα και προσθέτετε το ψιλοκομμένο μπέικον και το θυμάρι. Αν είναι πολύ πηχτή μπορείτε να την αραιώσετε με όσο νερό θέλετε μέχρι να γίνει όσο ζουμερή σας αρέσει. Σερβίρετε πολύ ζεστή με λίγο τριμμένο θυμάρι.

Καλή χρονιά σε όλους μας και πολύ καλή μας τύχη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: