Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2009

Γίναμε Νότιος Δανία τελικά

Ακούστε να δείτε πως έχει το πράγμα. Οι νέες περιοχές που δομούνται στην Αθήνα, όπως για παράδειγμα το πάτημα που μένω εγώ, λογικά δεν έχουν τα προβλήματα των περιοχών που δομήθηκαν πριν 50 χρόνια. Έτσι, λογικά πάλι, έχουν φαρδιούς δρόμους, μεγάλα πεζοδρόμια, σπίτια με υπόγειο γκαράζ, ώστε να μην είναι κατειλημμένοι οι δρόμοι από τα αυτοκίνητα, πάρκα και πάλι πάρκα, και τα λοιπά. Οι κάτοικοι, χαρούμενοι και ανέμελοι, παίρνουν το ποδήλατό τους και μαζί με τα παιδάκια τους, το απόγευμα βγαίνουν και ποδηλατούν, είτε πάνε στο σούπερ μάρκετ για ψώνια, είτε πάνε απλά βόλτα.

Όλα αυτά, λογικά, συμβαίνουν στην μακρινή μας Δανία, μπορώ να σας το βεβαιώσω, όπου ο καπιταλιστικός σοσιαλισμός ζει και βασιλεύει, οι άνθρωποι ευημερούν, σέβονται ο ένας τον άλλο, αλλά και το περιβάλλον που ζούνε, και όλα είναι τόσο κοντά στο «τέλεια» που πραγματικά αναρωτιέσαι τι παραπάνω έχει ο παράδεισος που μας προπαγανδίζουν οι διάφορες θρησκείες.

Αυτή τη μακρινή Δανία οραματίσθηκε και ο δικός μας πρωθυπουργός, και έριξε στα πλήθη το συνθηματάκι περί Νότιας Δανίας, για να κοιμούνται ήσυχοι οι ιθαγενείς πιστεύοντας ότι μία μέρα θα ξυπνήσουν Δανοί, 2-μετροι δηλαδή με μπλε μάτια και κατάξανθα μαλλιά που πίνουν μόνο μπύρα.

Πιστοί στο όραμα της ανάπτυξης της χώρας, και οι δήμαρχοι των προαστίων αυτών, αποφάσισαν να συμβάλουν το κάτιτις τους στο όραμα της Νοτίου Δανίας και είπαν να φτιάξουν ποδηλατοδρόμους. Λογικά σκεπτόμενοι πάλι, αυτό σημαίνει ότι οι φαρδιοί δρόμοι θα γινόντουσαν λίγο στενότεροι ώστε να φτιαχτούν διάδρομοι για τα ποδήλατα.

Και έγιναν έτσι τα πράγματα. Τι δεν έγινε όμως; δεν άλλαξαν οι άνθρωποι. Με τον τρόπο που οδηγούν τα αυτοκίνητα, πάνε τώρα με τα ποδήλατα. Αδιάφοροι, αρχηγοί της ασφάλτου! Σου πετάγονται από το πουθενά, γιαγιάδες και χαζοχαρούμενες μαμάδες με ποδήλατα, παιδάκια που τη ζωή τους δεν την θέλουνε προφανώς. Οικολόγοι μπαμπάδες που είδαν το φως τους και κάνουν βόλτα με τον 3-χρονο γιο τους προπονώντας τον για το Τουρ ντε φρανς.

Μιλάμε για τον απόλυτο χαμό. Αν σε αυτό το ποδηλατικό οίστρο, που το Σάββατο πρωί γύρω από το δρόμο με τα σούπερ μάρκετ (έτσι το έχουμε εμείς, ένας δρόμος έχει 3 σούπερ μάρκετ στη σειρά, βγαίνεις από το ένα μπαίνεις στο άλλο) βρίσκεται στην απόλυτη κορύφωσή του, προσθέσουμε και τα δεκάδες αυτοκίνητα που δεν καταλαβαίνουν χριστό, καταλαβαίνετε για τι σας μιλάω.

Κατ΄ αρχήν «τι ποδηλατόδρομοι και μαλακίες, εγώ που θα παρκάρω»! είναι το κύριο ερώτημα πολλών δημοτών. Γιατί μιας και στένεψε ο δρόμος κόπηκε και η μία σειρά παρκαρίσματος και «να το βάλεις στο γκαράζ σου κύριε, που το έχεις κλειστό»!, «άντε μωρή κατσίκα που θα μου πεις που θα παρκάρω» και άλλα τέτοια δανέζικα, μέχρι που στο τέλος παρκάρει πάνω στον ποδηλατόδρομο, «έτσι για να μάθετε!».

Πέραν των παραπάνω διαλόγων, υπάρχουν και κάποια άλλα μικρά θεματάκια, ασήμαντα θα έλεγα, που δεν έχουν λυθεί. Όπως διασταύρωση ποδηλατόδρομου με δρόμο. Εκεί τα λεχθέντα περί προτεραιότητας και κώδικα οδικής συμπεριφοράς, είναι πραγματικά εντυπωσιακά. Εκεί να δεις Νότιος Δανία !! όχι αστεία.

Για να μην πω ότι για να φτιαχτεί ο ποδηλατόδρομος, κεντρικότατοι δρόμοι ήταν κλειστεί για 1-2 χρονάκια, με αποτέλεσμα, προσθέτοντας και τις μονοδρομήσεις, έκανες μισή ώρα παραπάνω για να πας σπίτι σου, αδειάζοντας ένα ρεζερβουάρ καυσαέρια. Για να ισοσκελιστεί αυτό πρέπει να κάνω ποδήλατο, εγώ τα παιδιά μου και τα εγγόνια μου για πάντα. Και να μου λέγανε τότε ότι αυτά τα μακροχρόνια έργα ήταν ποδηλατόδρομοι δεν θα τους πίστευα, νόμιζα ότι ήταν τουλάχιστον μία διακλάδωση του Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη.

Τέλος πάντων αυτά τα ωραία συμβαίνουν στην περιοχή μας. Έχω να σας συμβουλέψω να μην βιαστείτε και εσείς να γίνετε Νότιος Δανία. Ειδικά που την γειτονιά σας δεν θα την κατοικούν Δανοί, που τουλάχιστον ξέρουν ποδήλατο. Επίσης θέλω να πω σε όλους αυτούς τους Δήμαρχους, να κοιτάξουν να βάλουν καμία αποχέτευση που είμαστε όλοι με βόθρους μολύνοντας όλους τους υδροφόρους ορίζοντες από εδώ μέχρι το Κιάτο, και να σταματήσουν τις μαλακίες με τα παρτέρια και τους ποδηλατόδρομους. Αντε!

Τώρα τα Χριστούγεννα έχουμε συνήθως πολλά τραπέζια, και αν και είναι σχετικά εύκολο να αποφασίσεις για το κρεατικό είναι δύσκολο το συνοδευτικό. Ένα ρυζάκι λοιπόν θα σας γράψω πολύ εύκολο, όσο πρέπει εντυπωσιακό, νόστιμο αλλά ουδέτερο, ώστε να μην κλέψει τη δόξα της γαλοπούλας ή του χοιρινού.

Πιλάφι με σαφράν και μαλλιά αγγέλου

250 γραμμάρια ρύζι για πιλάφι
2 κουταλιές της σούπας φρέσκο βούτυρο
1 πρέζα σαφράν
1 μεγάλο ώριμο ρόδι (για διακόσμηση)
150 γραμμάρια φιδέ (μαλλιά αγγέλου)
1 κουταλιά της σούπας βούτυρο
1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
Αλάτι, πιπέρι

Σε μια κατσαρόλα λιώνουμε το φρέσκο βούτυρο. Ρίχνουμε μέσα το ρύζι και το σοτάρουμε καλά μέχρι το ρύζι να απορροφήσει όλο το βούτυρο. Ρίχνουμε 3 ποτήρια νερό και το σαφράν, αλατίζουμε και πιπερώνουμε. Ανακατεύουμε καλά το μείγμα και το αφήνουμε να πάρει βράση. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε τη κατσαρόλα και το αφήνουμε να βράση για περίπου 10-12 λεπτά και μέχρι το ρύζι να απορροφήσει το νερό. Το ξεσκεπάζουμε σβήνουμε τη φωτιά και σκεπάζουμε με μια υφασμάτινη πετσέτα και το αφήνετε να στεγνώσει καλά. Σε ένα τηγάνι λιώνουμε 1 κουταλιά της σούπας βούτυρο και 1 κουταλιά λάδι, και ρίχνουμε μέσα τον ωμό φιδέ. Τον σοτάρουμε μέχρι να σκουρύνει και να γίνει χρυσός. Τον αποσύρουμε από τη φωτιά, τον σπάμε σε μικρά κομμάτια τον προσθέτουμε στο κίτρινο πιλάφι και ανακατεύουμε καλά. Ξεσπυρίζουμε το ρόδι και ρίχνουμε τους σπόρους μέσα στο πιλάφι. Ανακατεύουμε, το βάζουμε σε μια στρογγυλή φόρμα την οποία ξεφορμάρουμε σε μια στρογγυλή πιατέλα λίγο πριν το σερβίρουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: