Πέμπτη 3 Ιουνίου 2010

Οι Παρέες

Είναι διάσημος μάλλον ο στίχος του Σαββόπουλου: «Φτιάχνουν οι Έλληνες κυκλώματα και ιστορία οι παρέες». Για τα κυκλώματα, τι να πω τώρα, είμαστε παγκοσμίως γνωστοί για την ικανότητά μας να βρίσκουμε το κύκλωμα, τον γνωστό, την πόρτα.

Πριν πολλά χρόνια είχα λυθεί στα γέλια σε μία συνάντηση, σε ένα υπουργείο, σε άλλη χώρα βέβαια, όπου ένας Ελληνάρας προσπαθούσε να μάθει, ποιος είναι το ταμείο!!, σε αυτό το υπουργείο. Ρώταγε λοιπόν κάτι ακατάληπτα για το cashier, και the door, και άλλα τέτοια, και ο άνθρωπος τον κοίταζε αποσβολωμένος προσπαθώντας να καταλάβει τι του έλεγε.

Εκτός όμως από κυκλώματα, έχουμε και παρέες, ναι, βέβαια, παρέες που γράφουν ιστορία. Μπορεί βέβαια να μην είναι σωστό για την χώρα την ιστορία της να την γράφουν παρέες, όπως αυτή του Γιώργου (aka ο 3ος), του Κωστάκη (aka μπουχέσας), του Αντώνη (aka 18%), ή άλλες παρέες όπως αυτές του Σωκράτη, της Μυκόνου, της Δίκας, του Πέτρου, του Τάσου ... πολλές οι παρέες παιδιά και δεν μετριούνται. (σημείωση aka = also known as)

Υπάρχουν όμως και άλλες παρέες, που γράφουν ιστορία, αλλά άλλου τύπου. Όχι απ’ αυτές με τις προμήθειες, το χρήμα και την εξυπηρέτηση, αλλά ιστορίες με γέλιο, γλέντι και πολύ μα πάρα πολύ κέφι.

Έπεσε στα χέρια μου το παρακάτω βίντεο. Να το δείτε και θα καταλάβετε τι σημαίνει παρέα. Αυτές είναι οι παρέες που γράφουν ιστορία πραγματικά.



Έχει γίνει τεράστια ιστορία με αυτό το βιντεάκι. Έχει 50 εκατομμύρια χτυπήματα! Και μην ξεχνάτε πρόκειται για βίντεο γάμου!!! Στις δικές μας τις παρέες λοιπόν, κάθε ευτυχία!!!!

Το σημερινό φαγάκι είναι Ιταλικό, και πολύ αρωματικό. Όταν είχαμε πάει στη Νάπολη, είχαμε αγοράσει συσκευασμένα ριζότα, έτοιμα, με όλα τα μπαχαρικά τους. Έπρεπε απλά να τα βράσεις. Έτσι είχαμε πάρει και το παρακάτω, που μας άρεσε πάρα πολύ, έψαξα το βρήκα και το έφτιαξα πρόσφατα.

Ριζότο Λεμόνι

1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο
2 μέτρια κλαράκια σέλινο κομένα σε λεπτές ροδέλες
150 γρ. ρύζι αρμπόριο ή καρολίνα για γεμιστά
1 σφηνάκι βότκα, ή 1 ποτηράκι μικρό κρασί ξερό
Ξύσμα από μισό λεμόνι
Φλούδα από μισό λεμόνι
Χυμό από 1 λεμόνι
3 κουταλιές της σούπας φρέσκο βασιλικό ψιλοκομμένο, ή φρέσκια ρίγανη
3 κουταλιές της σούπας παρμεζάνα
500 ml ζωμό λαχανικών από κύβο
ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι
2 κουταλιές της σούπας μασκαρπόνε ή φιλαδέλφια, ή βούτυρο

Σε ένα μεγάλο τηγάνι με καπάκι σοτάρουμε στο λάδι το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει και να γίνει διάφανο, προσθέτουμε το σκόρδο λιωμένο και το σέλινο και τα σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά όλα μαζί. Τα αφήνουμε να μαραθούν και τα σβήνουμε με το αλκοόλ. Αφήνουμε λίγο να εξατμισθεί και ρίχνουμε και το ρύζι, ανακατεύουμε να σοταρισθεί καλά και αυτό και στη συνέχεια προσθέτουμε μία κουτάλα από το ζεστό ζωμό, και τη φλούδα από το μισό λεμόνι. Μαγειρεύουμε, ανακατεύοντας σε μέτρια φωτιά προσθέτοντας λίγο λίγο στον ζωμό όταν ψιλοσώνονται τα υγρά του. Θέλει περίπου 15-17 λεπτά μαγείρεμα, πρέπει να κρατάει λίγο το ρύζι στο δόντι. Όταν είναι έτοιμο, βγάζουμε τη φλούδα και ρίχνουμε το χυμό και το ξύσμα. Ανακατεύουμε και προσθέτουμε το βασιλικό, και τη παρμεζάνα. Ανακατεύουμε και βγάζουμε από τη φωτιά. Στο τέλος προσθέτουμε το μασκαρπόνε ή το βούτυρο και ανακατεύουμε να ομογενοποιηθεί και αυτό. Πρέπει να είναι λίγο ζουμερό και αρκετά μυρωδάτο. Σερβίρουμε γαρνίροντας με ξύσμα και φρέσκο βασιλικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: