Τετάρτη 17 Μαρτίου 2010

Βασιλεία

Όχι Βασιλίτσα, αυτό είναι χιονοδρομικό κέντρο, Βασιλεία. Πόλη είναι. Στην Ελβετία. Εκεί στο βόρειο τριεθνές, όπου συναντιούνται η Ελβετία με τη Γαλλία και τη Γερμανία. Την έχει κερδίσει και η ΑΕΚ, έμαθα προσφάτος. Εκεί θα πεταχτούμε αυτό το Σαββατοκύριακο.

Να πιούμε τους καφέδες μας, να απολαύσουμε τις μπύρες μας συνοδεία λουκάνικου, και να δούμε και τον φίλο μας τον Παναγιώτη που έχει μπλέξει τα μπούτια του με τις εκεί γκόμενες.

Ο Πάνος είναι πάρα πολλά χρόνια φίλος, από το δημοτικό. Πάντα ήταν γκόμενος, δημοφιλής σε πιτσιρίκες και αλλοδαπές. Από τα 20 ζει «μετανάστης» στη Νέα Υόρκη και τώρα στη Βασιλεία. Έχει λοιπόν μία πέραση, ένα πράγμα, ως μεντιτεράνιαν λόβερ, παθιάρης εραστής ξενέρωτων αμερικανίδων – μέχρι πρόσφατα – αλλά και ευρωπαίων φυτών τελευταία.

Είναι πολύ πλακατζής τύπος, απολαυστικός στης παρέα, και τον αγαπάω πάρα πολύ. Με παίρνει λοιπόν τηλέφωνο από την βαρετή Ελβετία και ζητάει συμβουλές για τις γκόμενες εκεί, που τις παίζει δύο δύο, σας λέω είναι γκρικ λόβερ το παλικάρι, και έχει μπερδέψει τα μπούτια του και δεν ξέρει τι να κάνει. Το συμβουλεύω καταλλήλως και εγώ, μιας και ως γνωστόν είμαι βαθύς γνώστης των γκομενομπλεξιμάτων. Και βέβαια γελάμε, κατουριόμαστε στα γέλια όπως παλιά τότε στο σχολείο. Γιατί ο Πάνος δεν έχει αλλάξει λεπτό από τότε.

Πάμε λοιπόν, έτσι στα απρογραμμάτιστα, χτες το αποφασίσαμε, και καλά θα περάσουμε και απ΄ όλα. Αμέ.....

Η παρακάτω συνταγή είναι παραγγελία της Φιφής.

Μπατον Σαλέ (αλμυρά κουλούρια)

600 γραμμάρια τριμμένα κίτρινα τυριά (εμενταλ, γραβιέρα, κασέρι)
600 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
200 γραμμάρια βούτυρο αγελαδινό
Σόδα
Μαυροσούσαμο (προαιρετικά)

Λιώνουμε το βούτυρο χωρίς να το κάψουμε όμως και το αφήνουμε να κρυώσει. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το βούτυρο με το αλεύρι και τα τυριά. Προσθέτετε τόσο σόδα μέχρι να γίνει η ζύμη σβολιστή σαν τον τραχανά. Δεν ρίχνουμε άλλη σόδα και ζυμώνουμε με τα χέρια για να γίνει μία ζύμη συνεκτική (όσο μαλακώνει το βούτυρο τόσο δένει η ζύμη). Πλάθουμε ότι σχήμα θέλουμε αλλά αν βαριόμαστε για σχέδια και τσιριτζάντζουλες πλάθουμε ένα μεγάλο μακρόστενο μπαστούνι και με ένα μαχαίρι κόβουμε φετούλες. Τα απλώνουμε σε ένα ταψί που έχουμε στρώσει με λαδόκολλα και πασπαλίζουμε με το μαυροσούσαμο. Ψήνουμε σε αέρα στους 180ο μέχρι να ροδίσουν. Στη ζύμη μπορούμε να προσθέσουμε και διάφορα μυριστικά αν μας αρέσουν όπως ρίγανη, δενδρολίβανο, κλπ. Προσωπικά προτιμώ τα σκέτα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: