Τετάρτη 7 Απριλίου 2010

Πάσχα Ελλήνων - Κεφάλαιο Α

Όλοι μας ζήσαμε πρόσφατα το Πάσχα Ελλήνων Πάσχα, με τα καλά του, και τα ωραία του. Τα έθιμα που παίζουν αυτή τη περίοδο είναι ανεπανάληπτα και εμείς ως έθνος τα ακολουθούμε με απίστευτη ευλάβεια. Παραθέτω κατάλογο εθίμων και την αντίστοιχη εφαρμογή τους.

Α. Νηστεία. Μεγάλη υπόθεση, τι να λέμε τώρα!! Αυτοί που νηστεύουν 40 μέρες όπως λεει η θρησκεία μας είναι κάτι βαρεμένοι, σαν τη Λουκά ένα πράγμα. Πολλοί είναι αυτοί που ακολουθούν τη λάιτ εκδοχή της Νηστείας, αυτή που διαρκεί μόνο τη μεγαλοβδομάδα. Ακόμα περισσότεροι είναι αυτοί που κάνουν μεν νηστεία όλη τη μεγαλοβδομάδα, αλλά δεν θα πούνε όχι σε ένα κομμάτι τσουρέκι γιατί «σιγά μωρέ πόσα αυγά έχει ένα τσουρεκάκι τόσο δα !». Τέλος όλοι οι υπόλοιποι, με εξαίρεση εμένα, τη Φιφή και κάτι μουσουλμάνους μετανάστες, νηστεύουν τη Μεγάλη Παρασκευή. Όχι όλη την μέρα, εκεί κατά τις 10 μετά τον επιτάφιο, γυρίζουν τα ρολόγια τους 2 ώρες και ένα τέταρτο μετά, και την κάνουν για τα ταβερνεία του χωριού όπου τρωνε νηστίσιμα καλαμαράκια και γαρίδες σαγανάκι με μία φέτα να .....

Β. Κόκκινα Αυγά. Και πράσινα και κίτρινα, και μοβ, και γαλάζια και ότι μπορείτε να φανταστείτε, με αυτοκόλλητα άλλα αυγά, με λουλουδάκια, με κουνελάκια, με τον σπαϊντερμαν, τον γκαμυ μπέαρ, τον τζώνυ ντεπ ως πειρατή, τα πάντα όλα λέμε. Κανονικά πρέπει την Μεγάλη Τετάρτη να παρατάμε δουλειές και υποχρεώσεις και σαν τρελοί να κοκκινίζουμε αυγά, λερώνοντας ανεπίστρεπτη τη κουζίνα μας και χαλώντας ολοκληρωτικά της κατσαρόλες μας. Επειδή όμως αυτό δεν γίνετε, θα παρέλυε η χώρα άλλωστε, και μην ξεχνάμε ότι οι καλές κατσαρόλες είναι πανάκριβες για να τις χαλάμε τοιουτοτρόπως, αγοράζουμε έτοιμα κόκκινα αυγά από τα σούπερ μάρκετ, που τα έχουν βράσει και κοκκινίσει πριν 3-4 μήνες ευσυνείδητοι υπάλληλοι, χρησιμοποιώντας όλα τα αυγά που έχουν μόλις λήξει. Έτσι πάς σαν τη τρελή χαρά να τσουγκρίσεις το αυγό σου με την αγαπημένη σου εξαδέλφη Ευθυμία που σε πλησιάζει αλλοπαρμένη στην ανάσταση με ένα αυγό να, και προσπαθείς να ισορροπήσεις την αναμμένη λαμπάδα με τον τεράστιο φιόγκο, το μπουφάν σου γιατί φέτος το Πάσχα συνέπεσε με τον Αυγουστιάτικο καύσωνα και κακώς το κουβαλάς, και τον μικρό σου ξαδελφάκι που σου παράτησε η μάνα του να το προσέχεις, και μόλις τσουγγρίσεις το αυγό και ραγίσει λιγάκι το τσόφλι, σκαει εκείνη η ρημαδοβρώμα που είχε και το ηφαίστειο στη Νίσυρο, και όλοι σε κοιτάνε λες και έκλασες. Χώρια που αποκτάς κατακόκκινα ακροδάχτυλα που δεν καθαρίζουν με τίποτα λέμε.

Γ. Λαμπάδες. Όποιος έκανε το λάθος να βαφτίσει το παιδί του φίλου του έχει μπλέξει για τα επόμενα 25 χρόνια μέσα στο νερό. Για να καταλάβετε τι εννοώ πρέπει να πάτε στο τζάμπο μεγαλοδευτέρα όπως πήγα εγώ. Μιλάμε για 500 τετραγωνικά μέτρα λαμπάδες όπου η λέξη κιτς δεν μπορεί να περιγράψει. Ένα σκατόκερο σαν αυτά που μοιράζουν στην εκκλησία για μισό ευρώ, με μία κούκλα κολλημένη απάνω του κάνει 50 ευρώ. Γιατί αγαπητέ μου;; αφού η κούκλα από μόνη της κάνει 10 ευρώ, πως και όταν την κολλάς πάνω σε ένα κερί γίνετε 50, όχι να μου πεις, να μου εξηγήσεις να το καταλάβω η καψερή. Επίσης γιατί πρέπει η λαμπάδα που θα την κρατήσει – αν τη κρατήσει λέμε, συνήθως μέχρι εκείνη τη ώρα έχουν κοιμηθεί τα σκατόπαιδα – να έχει κολλημένους απάνω της όλους τους πειρατές της καραϊβικής, μα όλους λέμε!!!. Έκανα το λάθος να επαναστατήσω και να πάρω ένα απλό χρωματισμένο κερί, έδωσα 1,5 ευρώ και ήμουνα πολύ χαρούμενη. Μέχρι που μου είπε ο κουμπάρος ότι ο μικρός τον έτρεχε Μεγάλη Παρασκευή να του πάρει τη λαμπάδα με τον σπαϊντερμαν, γιατί χωρίς αυτή ανάσταση δεν θα κάνανε ως οικογένεια.

Δ. Βεγγαλικά. Φόρτωσα!! Μου λεει φουσκωμένος από περηφάνια ο Μήτσος. Τι σε τσάντισε Δημήτρη μου;; ρωτάω η αφελής. Φόρτωσα παιδάκι μου, μου λεει, γέμισα το αυτοκίνητο με βαρελότα, που θα κάνουμε ανάσταση;; ρωτάει με ενθουσιασμό 12-χρονου ο 40-ρης Μήτσος!! Εσύ όπου επιθυμείς, εγώ ή κάτω από το καντήλι της 85-χρονης θείας μου, ή στο ξωκλήσι του προφήτη-Ηλία στα 300 μέτρα υψόμετρο, μπας και τύχει και δεν πέσω πάνω σου!

..... του μπι κοντίνιουντ ....

Μανιταρόπιτα

1 πακέτο με 2 χωριάτικα φύλλα χοντρά (δοκιμάστε το Πιλσμπουρι ειναι πολύ ωραίο)
600 γραμμάρια διάφορα μανιτάρια φρέσκα (αν θέλετε βάλτε και λίγα αποξηραμένα μανιτάρια που τα έχετε μουλιάσει καλά.)
2 καρότα τριμμένα στο τρίφτη
2 κουταλιές της σούπας βούτυρο Κερκύρας
3 κουταλιές της σούπας αλεύρι
1 ½ πότηρι του νερού γάλα
2 αβγά
3 φλιτζάνια τσαγιού κασέρι χοντροτριμμένο
ελαιόλαδο για το άλειμμα των φύλλων
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
αλάτι, πιπέρι

Καθαρίζουμε τα μανιτάρια μας και τα ψιλοκόβουμε. Καθαρίζουμε τα καρότα και τα τρίβουμε στον τρίφτη. Τα βάζουμε σε ένα μεγάλο τηγάνι και τα καρότα και τα μανιτάρια μαζί με λίγο νερό και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν μέχρι να εξατμιστούν όλα τα υγρά. Τα αφήνουμε να κρυώσουν. Ετοιμάζουμε μια ελαφριά μπεσαμέλ. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το φρέσκο βούτυρο μαζί με το αλεύρι και τα αφήνουμε να ψηθούν για λίγα λεπτά, προσθέτουμε το γάλα χλιαρό και ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι να σχηματιστεί μια απαλή μπεσαμέλ. Την αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε μέσα τα αβγά ανακατεύοντας συνέχεια, ρίχνουμε το μοσχοκάρυδο τριμμένο και αδειάζουμε μέσα το τριμμένο κασέρι. Ρίχνουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι και τέλος τα μανιτάρια με τα καρότα. Παίρνουμε ένα ταψί του φούρνου, το λαδώνουμε και απλώνουμε το ένα φύλλο και το λαδώνουμε καλα. Αδειάζουμε μέσα τη γέμιση, τη στρώνουμε με ένα πιρούνι και σκεπάζουμε το ταψί με το άλλο φύλλο. Λαδώνουμε με μπόλικο λάδι τη πάνω επιφάνεια και με ένα μαχαίρι χαράζουμε τη πίτα μας σε μερίδες. Τη ψήνουμε στο φούρνο για περίπου 40-50 λεπτά στους 180ο και μέχρι να ροδοκοκκινίσουν τα φύλλα και πάνω και κάτω.

Δεν υπάρχουν σχόλια: