Τετάρτη 26 Μαρτίου 2008

Τι να μαγειρέψω για τα μικρά;

Τη Δευτέρα, μετά από μία επαγγελματική συνάντηση με τον φίλο και συνεργάτη Βασίλη, πήγαμε και ήπιαμε ένα ούζο σε ένα από τα γνωστά τούρκικα –κεμπαμπτσίδικα του Χαλανδρίου. Πολύ ωραία ήτανε!

Με τον Βασίλη έχουμε κάνει ομηρικά τσιμπούσια στη FYROM, και γενικώς είναι λίγο ως πολύ σαν εμένα, «λάτρης της κουζίνας». Στο σπίτι του μαγειρεύει συχνά, και γενικά αναρωτιέται και ψάχνετε γύρω από την κατσαρόλα. Μας έλεγε λοιπόν για μία Ιταλίδα Financial Expert, με την οποία ήταν πρόσφατα μαζί στο Βελιγράδι, και του εξηγούσε, πως να φτιάξει γνήσιο ιταλικό ριζότο. Ξεκίνησα λοιπόν να του λεω και εγώ διάφορα, και κάπου εκεί με έκοψε λέγοντας ότι η μικρή του η κόρη, ετών 8, δεν έχει αναπτύξει ακόμα γευστική περιέργεια. Έχουν και πρόβλημα χρόνου, λόγω εργασίας, τρωνε λοιπόν κυρίως φαγητό που μπορεί να φτιαχτεί στο σπίτι εύκολα και γρήγορα. Αυτό είναι γνωστό και πολύ βασικό πρόβλημα. Τα περισσότερα παιδιά είναι «μίζερα» στο φαγητό, πατάτες, μπριζόλες, μακαρόνια. Για εμένα φταινε οι γονείς. Δεν είναι δυνατό ένα σκασμένο 4-5 χρονών να έχει άποψη και γνώση, αν δεν του μάθεις να γεύεται, και να διαλέγει τότε βέβαια θα προτιμήσει τα παραπάνω.

Η αδελφή μου, μικρή έτρωγε ΜΟΝΟ πατάτες – μπριζόλα, τώρα τρελαίνεται για παστουρμά και άλλα μεζελίκια, αλλά περάσανε χρόνια μέχρι να τα μάθει, και αυτό εκτός από ότι είναι διατροφικά λάθος είναι και χαζό μίας και έχασε για πολλά χρόνια κάποιες απολαύσεις.

Είπα λοιπόν στο Βασίλη ότι θα του γράψω μερικές συνταγές, εύκολες για εργαζόμενους με μικρά ή απλά τεμπελάκους της κουζίνας.

Ελαφριά Μακαρονάδα, χωρίς σάλτσα.

Βράσε μακαρόνια σύμφωνα με τις οδηγίες του κουτιού. Σούρωσέ τα (κράτα ½ ποτήρι από το μακαρονοζούμι) και στην κατσαρόλα που τα έβρασες, βάλε λίγο λάδι να κάψει καλά, 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη, ντοματίνια τσέρι κομμένα στη μέση, πιπεριά πράσινη κομμένη σε κύβους, ότι άλλο θες και έχεις στο ψυγείο, π.χ. βραστό κοτόπουλο ψιλοκομμένο, μανιτάρια κονσέρβα, 1-2 φέτες ζαμπόν, λίγο μπέικον, φουντίτσες μπρόκολο, γενικά ότι θες και ότι έχεις, αλλά και μόνο τα τσέρι ντοματίνια να βάλεις με το σκόρδο καλά είναι. Αφού τσιγαριστούν 1-2 λεπτά, ρίξε στην κατσαρόλα τα μακαρόνια λίγο από το μακαρονοζούμι, και 1 πακέτο τυρί cottage για πιο light, ή τυρί Φιλαδέλφεια (2 κουταλιές σούπας), ανακάτεψε και σέρβιρε με λίγο μαϊντανό από πάνω. Αυτό το πιάτο γίνετε πολύ γρήγορα, και μπορείς να το κάνεις και με ρύζι αντί για μακαρόνια, ή κοφτό, ή κριθαράκι. Επίσης μπορείς να κρύψεις πολλά και διάφορα μέσα, που συνήθως τα μικρά όταν τα βλέπουν δεν τα τρωνε όπως το μπρόκολο.


Μία άλλη απλή συνταγή ειναι η ...

Κις Λορέν

Ουσιαστικά είναι μία αλμυρή τάρτα με μπέικον και τυριά. Βουτύρωσε ένα ταψάκι με αποσπώμενο πάτο, και άπλωσε ένα φύλλο σφολιάτας. Κόψε με ένα μαχαίρι ότι περισσεύει από το φύλλο και βάλε στο πάτο μπέικον και ζαμπόν ψιλοκομμένα, όσα θες εσύ αλλά με μέτρο. Πάνω από τα αλλαντικά βάλε γλυκά κιτρινα τυριά τριμμένα, γκούντα και έμενταλ είναι τα καλύτερα αλλά αν σου βρίσκονται άλλα βάλε ότι έχεις, πρόσεχε όμως να μην βγει πολύ αλμυρή η τάρτα. Απο πάνω βάλε 3 αυγά χτυπημένα με 1 πακέτο κρέμα γάλακτος (250 γρ) και μισό ποτήρι γάλα, πιπέρι όσο θες. Ψήσε την σε προθερμασμένο φούρνο για 45 λεπτά στους 180 (αέρα) μέχρι να αποκτήσει χρυσό-καφέ χρώμα, κάτι σαν το παστίτσιο. Είναι πολύ απλό και τα μικρά το λατρεύουν. Δεν είναι όμως πολύ light, με τόσα πράγματα μέσα.

Ριζότο με μανιτάρια (για 4 άτομα) - για λίγο πιο gourmet καταστάσεις

Είναι πιο δύσκολο και θες πιο πολλά υλικά, και μάλλον χρόνο να είσαι πάνω από την κατσαρόλα. Σοτάρεις 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι και 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες. Ρίχνεις 2 φλιτζάνια ρύζι αρμποριο (ή καρολίνα) 2-3 φέτες προσούτο και αυτές ψιλοκομμένες και τα μανιτάρια. Τώρα κανονικά θες ποικιλία μανιταριών και βέβαια πρέπει να βάλεις και κάποιο δυνατό μανιτάρι όπως τα πορτσίνι που τα βρίσκεις μόνο αποξηραμένα στα σούπερ μάρκετ. Έχεις λοιπόν βάλει τα πορτσίνι (10-15 γρ αποξηραμένα) σε 1 φλιτζάνι χλιαρό νερό να μαλακώσουν για 30 λεπτά και έχει κόψει και άλλα 300 γρ απλά άσπρα μανιτάρια σε φέτες. Τα προσθέτεις στο ριζότο και σοτάρεις για λίγα λεπτά ακόμα. Το σβήνεις με ½ ποτηράκι του κρασιού μπράντυ ή λευκό κρασί και αφήνεις 2 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ. Τότε ρίχνεις βραστό ζωμό κότας και το ζουμί που μουλιασες τα πορτσίνι μέχρι να σκεπαστεί όλο το ρύζι και αρχίζεις να ανακατεύεις σιγανά. Αλατοπιπερώνεις και ρίχνεις 2-3 κλωνάρια φρέσκο θυμάρι (ή 2 πρέζες ξερό). Συνεχίζεις έτσι για 15-17 λεπτά περίπου ρίχνοντας ζωμό ώστε να το απορροφήσει όλο και να χυλώσει το ρύζι. Γενικά η αναλογία για το ριζότο είναι 1 προς 2,5 ρύζι-ζωμό, και το ρύζι θέλει περίπου 17 λεπτά να γίνει. Αυτό ισχύει για όλα τα ριζότο, όπου μπορούν να έχουν διάφορα υλικά μέσα, όπως κοτόπουλο, θαλασσινά, λαχανικά κλπ. Στο τέλος βάζεις 3 κουταλιές της σούπας παρμεζάνα και 2 κουταλιές της σούπας μασκαρπόνε ώστε να δέσουν τα υλικά. Αν δεν θες να βάλεις μασκαρπονε, βάλε βούτυρο, ή ακόμα και πηχτή κρέμα γάλακτος. Το κερασάκι βέβαια θα ήταν να έβαζες λίγο πριν το σερβίρεις 2-3 σταγόνες λάδι τρούφας από πάνω αλλά μάλλον δεν θα έχεις κάτι τέτοιο σπίτι σου.

Αυτά Βασίλη μου, άντε καλή επιτυχία και βέβαια όρεξη.

1 σχόλιο:

Μιρέλλα-blogger είπε...

Αλήθεια , έχεις όλα αυτά τα υλικά στο σπίτι ?