Πέμπτη 27 Μαρτίου 2008

Αγάπες

Οι παλιές αγάπες είναι μοναδικές λένε και δεν τις βγάζεις εύκολα από τη ζωή σου. Τώρα δεν ξέρω για γκόμενους και γκόμενες αλλά στη διατροφή υπάρχουν κάποιες αγάπες, που όσες δίαιτες και να κάνεις, ή να θες να κάνεις, απλά δεν μπορείς να αντισταθείς.

Από μικρή στο σπίτι η μητέρα μου έφτιαχνε στα τραπέζια που έκανε ένα ΅σουφλέ΅ που είχε μέσα όλα τα αγαπημένα υλικά ενός ανθρώπου. Τόσα χρόνια τώρα που το φτιάχνω και το σερβίρω δεν έχω γνωρίσει άνθρωπο, που όσο ιδιότροπος και να είναι στο φαγητό, να μην έχει λατρέψει αυτό το πιάτο.

Ένα σας λεω όταν το σερβίρετε οι καλεσμένοι σας θα ξετρελαθούνε, και είναι τόσο απλό που μπορεί να το φτιάξει ο οποιοσδήποτε. Το μόνο του ελάττωμα είναι ότι έχει ένα δισεκατομμύριο θερμίδες η μπουκιά και άρα σας συστήνω να μην το ετοιμάζετε για καθημερινό γεύμα, είναι για special τραπέζια.

Για ένα παραλληλόγραμμο πυρέξ, κανονικού μεγέθους.

Υλικά:
1 πακέτο ψωμί του τοστ χωρίς κόρα
¼ φέτες ζαμπόν
¼ γκούντα σε φέτες (ισως και λίγο παραπάνω 350 γρ ας πουμε)
¼ τριμμένο έμενταλ
3 ποτήρια γάλα
3 μεγάλα αυγά
βούτυρο

Βουτυρώνετε το πυρέξ, βουτυρώνετε τις φέτες του τοστ και από τις δύο πλευρές, και τις απλώνετε στη σειρά στο πυρέξ ώστε να καλύψετε όλη την επιφάνεια. Βάζετε από πάνω τις φέτες του γκουντα, ώστε να καλύψετε όλο το ψωμί, μετά το ζαμπόν και μετά πάλι γκουντα. Από πάνω βάζετε άλλη μία στρώση ψωμί του τοστ βουτυρωμένο και από τις δύο πλευρές. Να καλύψετε επιμελώς την επιφάνεια του πυρέξ κόβοντας το ψωμί σε μικρότερα κομμάτια και λωρίδες ώστε να υπάρχει παντού ψωμί.

Χτυπάτε τα αυγά και το γάλα σε ένα βαθύ μπολ και περιχύνετε το πυρέξ, ώστε το μίγμα να παει παντού και να παπαριάσει καλά το ψωμί. Πολλές φορές τυχαίνει και χρειάζεται περισσότερο υγρό, ανάλογα με το ψωμί και το μέγεθος του πυρέξ. Τότε προσθέτετε γάλα και ίσως άλλο ένα αυγό. Πρέπει να έχει πολλά υγρά και να έχουν φτάσει μέχρι τις κάτω στρώσεις ψωμιού. Από πάνω βαζετε το τριμμένο έμενταλ. Τώρα μπορείτε να το ψήσετε αμέσως σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 αέρα, αλλά αν το αφήσετε στο ψυγείο για 2-3 ώρες ώστε να απορροφηθούν καλά τα υγρά θα γίνει καλύτερο. Θέλει περίπου 45 λεπτά, ανάλογα με τον φούρνο. Γενικά είναι έτοιμο όταν αποκτήσει ένα χρυσοκίτρινο χρώμα, και έχει ψηθεί καλά το αυγό. Φουσκώνει και σερβίρεται αμέσως. Είναι σαφώς καλύτερο ζεστό, αλλά σας λεω ότι όταν είχαμε τραπέζι σπίτι την επόμενη το πρωί ξυπνάγαμε με την έγνοια του παγωμένου σουφλέ που μας περίμενε στο ψυγείο.

Μπορεί να ακούγεται κοιλιόδουλο αυτό αλλά οι παλιές αγάπες δεν ξεπερνιόνται εύκολα, ιδίως αν είναι σουφλέ.

Υ.Γ. ελπίζω να έχετε καταλάβει ότι δεν τα παω καλά με την ορθογραφία και ιδιαιτερα τα -ε ή -αι, ποτε όμως δεν είπα ότι ειμαι ο Μπαμπινιώτης, απλά ότι μαγειρεύω καλουτσικα ειπα!

Δεν υπάρχουν σχόλια: