Παρασκευή 28 Μαρτίου 2008

Δεν περνάτε από το σπίτι απόψε;

Τόσο εγώ όσο και η αδελφή μου έχουμε αυτό που λένε ¨ανοιχτό¨ σπίτι. Μας αρέσει αν έρχεται κόσμος, και να καθόμαστε να κουβεντιάζουμε και να ακούμε μουσική. Πάντα δε, κάτι πρέπει να φαμε. Τα delivery δεν είναι του γούστου μας, αν και μερικές φορές δεν έχεις άλλη λύση. Η Φιφή όμως, αν και μαγειρεύει δεν είναι πολύ της κουζίνας και προτιμάει τα εύκολα και απλά πιάτα. Με τα χρόνια, έχει μάθει και φτιάχνει καλά Σνίτσελ. Τα ¨σνιτσελάκια¨, τα βρίσκεις πάντα σπίτι της και οι φίλοι μας πάντα ξέρουν ότι είναι ένα πιάτο που έχει σχεδόν τελειοποιήσει.

Εκτός από τραπέζια, κάνουμε και Πάρτι συχνά, όπου και εκεί τα σνιτσελάκια είναι μια εύκολη και ¨φτουριστική¨ λύση. Κομμένα σε μικρά κομμάτια - μπουκίτσες είναι ότι πρέπει για finger food. Θα σας γράψω λοιπόν μία πολύ καλή και ελαφριά συνταγή για σνίτσελ, χωρίς τηγάνι και μπελάδες.

Σνίτσελ στο Φούρνο (με 2 μαριναδες και 2 αρωματικές κρούστες)

1 κιλό σνίτσελ, χοιρινά ή μοσχαρίσια ή κοτόπουλου ή απ΄όλα
2 αυγά
Αλεύρι για αλεύρωμα
1 μεσαίο πακέτο ψωμί του τοστ χωρίς κόρα, τριμμένο στο μούλτι
Λάδι
Φρέσκα αρωματικά χόρτα ψιλοκομμένα (δυόσμος, κόλιανδρο, μαϊντανός, βασιλικός – ότι βρείτε)
Μισό φλιτζάνι του τσαγιού αμύγδαλα ψιλοκομμένα στο μούλτι
Μισό φλιτζάνι τριμμένη παρμεζάνα, ή άλλο τυρί ανάλογο (κεφαλοτύρι, το πολύ ρεγκάτο, αλλά όχι τα μαλακά τυριά που λιώνουν)

Για τις μαρινάδες

Λάδι, λευκό κρασί, αλάτι, πιπέρι, κάρυ, γλυκάνισο, χυμό λεμόνι, ούζο.

Φτιάχνετε 2 μαρινάδες:

μία με λάδι, κρασί, αλάτι, πιπέρι, κάρυ, λεμόνι
και μία με λάδι, ούζο, γλυκάνισο, αλάτι, πιπέρι

Κόβουμε τα σνίτσελ σε μικρά κομμάτια - μπουκίτσες και μαρινάρουμε για τουλάχιστον 2 ώρες τα μισά στην μία μαριναδα και τα άλλα μισά στην άλλη. Είναι προφανές ότι αυτό το στάδιο του μαριναρίσματος δεν είναι απαραίτητο και αν δεν έχετε χρόνο δεν το κάνετε, επίσης μπορείτε να το κάνετε και από την προηγούμενη ημέρα, καθώς και 24 ώρες να μείνουν στο ψυγείο στη μαριναδα δεν θα πάθουν τίποτα τα κρέατα, το αντίθετο μάλιστα

Τα βγάζετε από την μαρινάδα και τα αφήνετε σε ένα σουρωτήρι να στραγγίξουν καλά. Το σωστό είναι να βγάλετε το γλυκάνισο που έχει κολλήσει πάνω στο κρέας, αλλά πάλι αν βαριέστε αφήστε τον, είναι πολύ νόστιμος. Από την άλλη ένας άλλος τρόπος είναι να βάλετε 1 αστεροειδή γλυκάνισο (που μάλλον όμως δεν έχετε) ή τα μικρά σπόρια γλυκάνισου αντί να τα ρίξετε χύμα - λιμπα στη μαριναδα, να τα βάλετε σε ένα μικρό σακουλάκι από τούλι (ένας από τους κύριους λόγους που πηγαίνω σε γάμους και βαφτίσια - οι τούλινες μπομπονιέρες!)

Βάζετε σε ένα πιάτο το αλεύρι, σε ένα μπολ χτυπάτε τα αυγά (συμβουλή: για να γίνουν πιο αφράτα τα σνίτσελ βάλετε ΜΟΝΟ τα ασπράδια και όχι τους κρόκους) και ετοιμάζετε δύο μπολ με τις αρωματικές κρούστες. Η μία αρωματική κρούστα να έχει το τριμμένο ψωμί με τα αρωματικά χόρτα ανακατεμένα, και η άλλη να έχει το ψωμί με την παρμεζάνα και το ψιλοκομμένο αμύγδαλο.

Περνάμε τα σνίτσελ διαδοχικά από το αλεύρι, το ασπράδι και την αρωματική κρούστα και τα βάζουμε σε ένα ταψί μεγάλο που έχουμε απλώσει λαδόχαρτο. Αν δεν έχουμε λαδόχαρτο, τότε τα βάζουμε σε λαδωμένο ταψί αλλά μετά πρέπει να το πλύνουμε. Ρίχνουμε ΜΙΑ ΣΤΑΓΟΝΑ λάδι πάνω από κάθε σνίτσελ και τα ψήνουμε στο γκριλ για 7 λεπτά την μία πλευρά και 4-5 τη δεύτερη. Θέλει προσοχή να μην τα κάψετε, συνήθως αρπάζουν εύκολα στο γκριλ.

Αν έχετε χρόνο μην τα ψήσετε αμέσως μετά το πανάρισμα αλλά αφήστε τα στο ψυγείο για να δέσουν. Έτσι γίνονται πιο τραγανά. Επίσης μπορείτε να τα πανάρετε με γαλέτα, η διαφορά όμως είναι ότι η γαλέτα είναι ξερή σε σχέση με το ψωμί και απορροφάει περισσότερη υγρασία με αποτέλεσμα να γίνονται πιο σκληρά. Τέλος δεν υπάρχουν όρια στους συνδυασμούς της μαρινάδας αλλά και στις αρωματικές κρούστες. Μπορείτε για παράδειγμα να μαρινάρετε με σόγια-λάδι, ταμπάσκο-λάδι, λάδι-μουστάρδα κλπ. Επίσης στις αρωματικές κρούστες αντί για αμύγδαλα να βάλετε φιστίκια Αιγίνης, ή αντί για ψωμί να βάλετε κορν φλεικς, μπορείτε να προσθέσετε σουσάμι ή μαυροκούκι, ..., φαντασία να έχετε.

Το τηγάνι να το αποφύγετε. Το ψήσιμο στο γκριλ εκτός από το ότι τα κάνει πιο ελαφριά και υγιεινά, βοηθάει να αναδειχτούν τα αρώματα. Συνοδεύονται, με μία ωραία σως (άλλη μέρα η συνταγή) και βέβαια ένα αχνιστό ρύζι μπασμάτι, αρωματισμένο με λίγο σαφράν ή με λίγα καβουρντισμένα αμύγδαλα.

Δοκιμάστε τα! Μπορεί να ακούγονται δύσκολα δεν είναι όμως.

Υ.Γ. Σήμερα ειδικά να μην περασετε απο το σπίτι, θα πάμε να δούμε Οπερα (Τόσκα) αλλά γιά αύριο αν θέλετε εδω είμαστε και σας φτιάχνω και σνιτσελάκια!

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Το ξέρεις ότι μου έγινε ήδη συνήθεια το διάβασμα του blog? Ασε που επιτέλους μαθαίνω όλα τα μυστικά για όλες εκέινες τις λιχουδιές που απολαμβάνω τόσα χρόνια στο σπίτι σου. Πολλά φιλιά Μιρέλλα

Μιρέλλα-blogger είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Μιρέλλα-blogger είπε...

hallo again!
Μας χρωστάς την συνταγή για τα σνιτσελάκια, κια μια και ρώτησες εχθές μην ξεχάσεις πριν το Πάσχα την συνταγή για την αρνόπιτα !!! Ολα τα λεφτα.

papo είπε...

ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΗ ΗΜΕΡΑΣ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ Ε9 ΕΩΣ 18/04/2008