Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2009

Που ζούμε ;;;

Λοιπόν σήμερα πήρε η μητέρα μου τηλέφωνο το 4-ψήφιο του ΙΚΑ, για να κλείσει ραντεβού με γιατρό συγκεκριμένο, που την παρακολουθεί χρόνια. Κάπου είχε βάλει το νούμερό του και το είχε χάσει, είπε λοιπόν να πάρει το ΙΚΑ να της το δώσουνε. Αφού ο «υπάλληλος» της είπε ότι ραντεβού μπορεί να κλείσει το Δεκέμβριο, ζήτησε η μητέρα μου το τηλέφωνο της γραμματείας για να συνεννοηθεί μαζί της για την συνταγογράφηση.

Ο ευγενέστατος υπάλληλος, ευρισκόμενος προφανώς σε ύψιστο επίπεδο επαγγελματικότητας, της είπε «και που να ξέρω το τηλέφωνο κυρά μου, γκόμενά μου είναι!!». Αν ήμουνα εγώ δεν θα τον έβριζα απλώς, δεν θα του έκανα απλώς καταγγελία, δεν θα απαιτούσα την απόλυσή του, αλλά θα του έκανα τον βίο αβίωτο για κάποιο διάστημα, μέχρι που θα βαριόμουνα. Δεν θα πετύχαινα τίποτα βέβαια, γιατί τα ζώα είναι πάντα ζώα, αλλά θα αισθανόμουνα καλύτερα. Η έρημη η μάνα μου, νοιάζεται για την αρρώστια της περισσότερο από τη μαλακία του γαιοσκώληκα-δημόσιου υπάλληλου-παράσιτου, και δεν του είπε τίποτα, αποδεχόμενη προφανώς την «μοίρα» του αδύναμου πολίτη μπροστά στο πανίσχυρο «δημόσιο» και βέβαια τους «ακλόνητους» δημόσιους υπάλληλους, που και τους πληρώνουμε ακριβά και μας βαράνε γερά.

Αν και είναι προκλητικό αυτό που θα πω πιστεύω ότι ο συγκεκριμένος εκτός δημοσίου θα ήταν άνεργος για πάντα! Σε ιδιωτική εταιρία με τέτοια γλώσσα θα τον έβαζαν να γλύφει πλακάκια, ως ελεύθερος επαγγελματίας θα ψωμολύσσαγε, στο δημόσιο όμως μπορεί να λεει ότι παπάρα θέλει, να ξεδιπλώνει όλες τις πτυχές της παιδείας του, και της γηπεδικής του προσωπικότητας.

Μπορεί το ΑΣΕΠ να ελέγχει τις γνώσεις των υπο-διορισμό υπαλλήλων, η συνέντευξη να ελέγχει την κομματική τους ταυτότητα, την ποιότητά τους όμως ως άνθρωποι και επαγγελματίες ποιος την ελέγχει;; Και γιατί πρέπει αυτοί που δεν μπορούν να τα καταφέρουν στον ανταγωνισμό, να διορίζονται;;;

Προφανώς δεν είναι όλοι έτσι, αλλά είναι πολλοί δυστυχώς.

Η φίλη μου η Μαρία, λατρεύει καθώς φαίνετε τα Κέικ και απ’ ότι κατάλαβα φτιάχνει συχνά. Μου ζήτησε να της γράψω μερικές συνταγές, μιας και μέχρι στιγμής έχω γράψει όλων των ειδών τις βλακείες αλλά όχι κέικ. Είναι μάλλον γιατί δεν φτιάχνω τέτοια γλυκάκια εγώ, αλλά χατίρι δεν μπορώ να χαλάσω στο Μαράκι, ορίστε μερικές συνταγούλες (όλες από τον Σ. Παρλιάρο)

Κέικ Αμυγδάλου με σοκολάτα

250 γραμμάρια ζάχαρη
250 γραμμάρια βούτυρο λιωμένο
4 αυγά μέτρια
250 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
250 γραμμάρια αμύγδαλο, λευκό, και τριμμένο σε σκόνη στο μούλτι
1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
ξύσμα από 1 πορτοκάλι, βιολογικό μη κερωμένο
200 γραμμάρια σοκολάτα κουβερτούρα ψιλοκομμένη

για το γλάσο (αν θέλετε)
120 γραμμάρια κρέμα γάλακτος
200 γραμμάρια σοκολάτα γάλακτος κομμένη σε μικρά κομμάτια (αν το θέλετε λιγότερο γλυκό βάλτε κουβερτούρα)

Ως γνωστόν το κέικ θέλει μίξερ! Βάζετε λοιπόν στον κάδο τα αυγά με τη ζάχαρη και τα χτυπάτε μέχρι να πουν ήμαρτον, να αφρατέψουν δηλαδή, να ασπρίσουν και να γίνουν ένα λαχταριστό άσπρο «πράγμα». Προσθέτετε και το λιωμένο βούτυρο και σιγά, σιγά το αλεύρι, το αμύγδαλο και το μπέικιν ανακατεύοντας ελαφριά (στη μικρή σκάλα του μίξερ δηλαδή). Στο τέλος βάζουμε το ξύσμα πορτοκαλιού και τα κομματάκια σοκολάτας και ανακατεύομε ελαφριά. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε τη φόρμα του κέικ, ρίχνουμε το χυλό μας και το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς αέρα. Ψήνουμε 30 λεπτά, και μετά χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 160 βαθμούς και ψήνουμε για άλλα 30 λεπτά. Πριν το βγάλετε δοκιμάστε με ένα μαχαίρι και αν βγει υγρό ψήστε το λίγο ακόμα. Να μην ανοίγετε το φούρνο κάθε λίγο και λιγάκι, γι αυτό έχουν τζάμι από μπρος για να βλέπετε το φαγάκι χωρίς να ανοίγετε το φούρνο. Αν παρ’ όλα όσα σας λεω εσείς το κάνετε, το κεκάκι σας θα κάτσει!

Για το γλάσο, ζεσταίνετε σε μία κατσαρόλα τη κρέμα γάλακτος. Όταν βράσει την αδειάζουμε στο μπολ που έχουμε τα κομματάκια της σοκολάτας. Ανακατεύουμε γερά να ομογενοποιηθεί πολύ καλά και το αφήνουμε να κρυώσει. Γλασάρουμε κρύο κέικ με γλάσο σε θερμοκρασία δωματίου αν γίνετε.


Κέικ με γιαούρτι και σταφύλια

3 αυγά μέτρια
250 γραμμάρια άχνη
125 γραμμάρια γιαούρτι
220 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
ξύσμα από μισό λεμόνι (ακέρωτο)
1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
100 γραμμάρια ρώγες από μαύρο σταφύλι, κομμένες στη μέση (βγάλτε και το κουκούτσι)
100 γραμμάρια ρώγες από άσπρο σταφύλι, κομμένες στη μέση (βγάλτε και το κουκούτσι)
ή
200 γραμμάρια ρώγες σταφίδα που δεν έχει και κουκούτσια, κομμένες στη μέση

Βάζετε στον κάδο τα αυγά με τη ζάχαρη και τα χτυπάτε μέχρι να ασπρίσουν. Κοσκινίζετε το αλεύρι με το μπέικιν. Προσθέτετε το γιαούρτι, το ξύσμα και σιγά, σιγά το αλεύρι, ανακατεύοντας απαλά. Βουτυρώνετε και αλευρώνετε φορμίτσες για μάφιν και ρίχνετε το χυλό σε κάθε μία φορμίτσα. Βάζετε λίγες ρώγες πάνω από κάθε κεκάκι και τα ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς αέρα για 30 λεπτά. Αν θέλετε μεγάλο κέικ, απλά βάλτε το στην αντίστοιχη φόρμα και από πάνω τις ρώγες, θέλει όμως παραπάνω ψήσιμο.

Κέικ με μέλι και μήλα

375 γραμμάρια μέλι
180 γραμμάρια γάλα
6 αυγά μικρά
125 γραμμάρια ζάχαρη
375 γραμμάρια αλεύρι
30 γραμμάρια μπείκιν πάουντερ
3 μήλα
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
3 ξυλαράκια κανέλας

Σως μήλου
2 μπανάνες
1 μήλο
χυμός από 1 λεμόνι
100 γραμμάρια μέλι θυμαρίσιο (αρωματικό παρακαλώ!)
50 γραμμάρια ζάχαρη
200 γραμμάρια νερό

Καθαρίστε τα μήλα και κόφτε τα στα έξι, βάλτε τα σε μία κατσαρόλα και σκεπάστε τα με νερό. Προσθέστε 50 γραμμάρια από τη μετρημένη σας ζάχαρη και τα ξύλα κανέλας. Βράστε τα σε χαμηλή φωτιά, να μαλακώσουν και να κάνετε μία ελαφριά κομπόστα. Προσοχή να μην σας διαλυθούν. Τα στραγγίζετε και αφήστε τα να κρυώσουν. Σε μία άλλη κατσαρόλα ζεσταίνετε το μέλι και σε ένα μπολ ανακατεύετε την υπόλοιπη ζάχαρη με τα αυγά και το γάλα. Προσθέστε το χλιαρό μέλι στο μίγμα των αυγών, και ομογενοποιήστε. Ρίχτε στο μίγμα το αλεύρι το μπείκιν πάουντερ και την κανέλα και ανακατεύουμε. Βουτυρώστε και αλευρώστε μία φόρμα του κέικ και ρίχτε μέσα το μίγμα και τα μήλα σκόρπια. Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς για 60-80 λεπτά. Αν δείτε να αρπάζει χαμηλώστε τη θερμοκρασία.

Σως μήλου

Κόβουμε τις μπανάνες σε φετούλες και τις περιχύνουμε με λεμόνι να μην μαυρίσουν. Κόβουμε το μήλο σε κυβάκια. Βάζουμε όλα τα υλικά σε κατσαρόλα και τα βράζουμε για 10 λεπτά Αφήνουμε να κρυώσουν και τα χτυπάμε στο μπλεντερ να γίνουν ένα παχύρρευστο μίγμα.

Με τη σώς μήλου μπορείτε να περιχύσετε το κέικ ή να την σερβίρετε πάνω από κάθε ένα κομμάτι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: