Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2009

Τσίκνα αιωρείται πάνω από την πόλη ....

Πάνε πολλά χρόνια τώρα που δεν βγαίνουμε έξω την τσικνοπέμπτη. Έχουμε περάσει, όπως και όλοι οι υπόλοιποι Αθηναίοι του λιναριού τα πάθη, κάθε χρόνο τέτοια μέρα, και να μην βρίσκεις πουθενά τραπέζι, και να μπλέκεσαι σε ανείπωτη κίνηση, και να μην μπορείς να χωνέψεις για βδομάδες τα σαπάκια που μας ταΐσανε, έτσι το κόψαμε, μαζευόμαστε στα σπίτια μας και βιώνουμε το έθιμο πολιτισμένα.

Φέτος Τσικνοπέμπτη, πέφτει Πέμπτη (!), έτσι θα μαζευτούμε σπίτι μου, αλλά λόγο κρύου δεν θα ανάψω μπαρμπεκιού δεν έχω σκοπό να παγώνω έξω και οι άλλοι να κάνουν τσιμπούσι. Ομοίως δεν θα ψήσω στο πανέμορφό μου τζάκι, μία φορά το κάναμε αυτό και καθάριζα ένα μήνα μετά τα πυρότουβλα. Θα το ανάψω όμως από νωρίς να κάνει «μπουρλοτία» που λέμε και στην οικογένεια και θα βάλω τα κοψίδια στο γκρίλ να γίνουνε.

Μιας και δεν θα τσικνίσει λοιπόν το κρέας, εκεί που πέφτει το λιπάκι πάνω στο κάρβουνο, ώστε να πάρει την απαραίτητη νοστιμιά, κάθισα χτες και μαρινάρισα καλά τα κρέατά μου. Για να είμαι σίγουρη δοκίμασα λίγο από το μαριναρισμένο κοτόπουλο και ήταν πραγματικά υπέροχο, σας δίνω λοιπόν την συνταγή ως δείγμα για το τι θα επακολουθήσει σήμερα αλλά και για να την κάνετε μόνοι σας κάποια άλλη μέρα.

Μαριναρισμένα παιδάκια κοτόπουλου

1 μεγάλο κοτόπουλο κομμένο σε παϊδάκια από τον χασάπη σας
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι κομμένο σε ροδέλες
1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
½ ποτήρι λάδι
χυμό από 1 λεμόνι
1 κλαράκι ξερό φασκόμηλο (5-6 φύλα)
1 κλαράκι φρέσκο δενδρολίβανο ή 1 κουταλιά ξερό
5 φύλα δάφνης
10 μαύρες ελιές
2 καυτερές πιπερίτσες κομμένες στη μέση χωρίς τα σπόρια τους
αλάτι, πιπέρι

Πλένετε τα κομμάτια του κοτόπουλου και τα αφήνετε να στραγγίξουν καλά. Τα βάζετε σε ένα μεγάλο μπολ και τα αλλατοπιπερώνετε πολύ καλά να πάει παντού το αλάτι και το πιπέρι. Προσθέτετε όλα τα υλικά της μαρινάδας και τα ανακατεύετε καλά με τα χέρια σας μαζί με το κοτόπουλο. Σκεπάζετε με μεμβράνη το μπολ και το βάζετε στο ψυγείο. Το αφήνετε να μαριναριστεί τουλάχιστον 6 ώρες (εγώ το άφησα μία μέρα). Το βγάζετε από το ψυγείο μισή ώρα πριν το ψήσετε και το αφήνετε λίγο να έρθει σε θερμοκρασία περιβάλλοντος. Αν τα ψήσετε στα κάρβουνα βάλτε τα κοτόπουλα πάνω στη σχάρα με την πλευρά της πέτσας προς τα κάτω στην αρχή. Προσπαθήστε να αφαιρέσετε από τα κομμάτια τα κολλημένα πάνω τους κρεμμύδια και αρωματικά, δεν τα θέλετε στο ψήσιμο, εξάλλου την δουλειά τους την έκαναν. Το κοτόπουλο θέλει περίπου 15 – 20 λεπτά από κάθε πλευρά, ανάλογα πόσο δυνατή είναι η φωτιά. Αν δεν έχετε κάρβουνα τα απλώνετε σε μία λαμαρίνα και τα ψήνετε στο γκριλ.

Καλό τσίκνισμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: