Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2009

Σαρακοστιάνα

Πριν κάποια χρόνια, μία από αυτές τις τηλεοπτικές περσόνες των πρωινάδικων, μη έχοντας προφανώς ακούσει ξανά τις λέξεις «σαρακοστή» και «σαρακοστιανά», είπε ευθαρσώς «σήμερα μαγειρεύουμε σαρακοστιάνα ...» (ο τόνος στο α)

Έτσι λοιπόν σήμερα το πρόγραμμα έχει συνταγές με γαρίδες και μύδια, για την καθαρά Δευτέρα.

Γαρίδες σαγανάκι

Μισό κιλό γαρίδες φρέσκες, ότι μέγεθος θέλετε ή ότι βαστάει η τσέπη σας, αλλά ολόκληρες με το κεφάλι τους
1 κουτί ντοματάκια Σαντορίνης κονσέρβα
1 πράσινη καυτερή πιπεριά
λάδι όσο γουστάρετε άλλα μην τις κολυμπήσετε κιόλας
150 γραμμάρια φέτα κομμένη σε κομματάκια, ή καλύτερα μανούρι
για αρωματικό ή ρίγανη ή μαϊντανό, ή καλύτερα βασιλικό

Σε βαθύ τηγάνι με βαρύ πάτο, αδειάζετε την ντομάτα και με ένα πιρούνι λιώνετε τα ντοματάκια, να σπάσουν και να βγάλουν όλα τα ζουμιά τους. Βάζετε και την ψιλοκομμένη πιπεριά και το λάδι και τα βράζετε λίγο να πιουν τα πολλά ζουμιά και να δέσει η σάλτα. Έχετε ξεπλύνει και σουρώσει καλά τις γαριδούλες και τις προσθέτετε στην σάλτσα που βράζει. Ανακατεύετε και τα βράζετε όλα μαζί για περίπου 10 λεπτά να γίνουν οι γαρίδες, και να πιωθούν τα υγρά που βγάλανε. Στο τέλος, προσθέτετε το τυρί σε κύβους και τα ανακατεύετε όλα μαζί. Σερβίρετε πασπαλίζοντας με ότι αρωματικό θέλετε. Αν σας αρέσει αυτό το φαγάκι πολύ καυτερό βάλτε και δεύτερη ή ακόμα και τρίτη πιπεριά.

Γαρίδες με 4 πιπέρια και ούζο

½ κιλό μεγάλες γαρίδες φρέσκες (αυτό δεν είναι το φαγητό του φτωχού)
2 κουταλιές της σούπας ανάμικτους κόκκους πιπεριών (άσπρο, κόκκινο, μαύρο, και πράσινο, υπάρχει σχετικό βαζάκι στα σουπερ μάρκετ, δεν τα παίρνεται ένα ένα!)
1 κουταλιά της σούπας γλυκάνισο
5 κουταλιές της σούπας λάδι
½ ποτήρι του κρασιού ούζο

Σε βαθύ τηγάνι με βαρύ πάτο, βάζετε το λάδι να ζεσταθεί, πριν σας κάψει προσθέτετε τα πιπέρια και το γλυκάνισο, και με χαμηλή φωτιά τα αφήνετε λίγο να ζεσταθούν και να βγάλουν τα αρώματά τους. Προσθέτετε τις γαρίδες και τις τηγανίζετε και από της δύο πλευρές σε μέτρια φωτιά μέχρι να γίνουν χωρίς να προσθέσετε άλλο λάδι. Τις σβήνετε με το ούζο και αφήνετε λίγο να μαγειρευτεί το φαγάκι ώστε να εξατμιστεί το αλκοόλ του ούζου.

Μυδοπίλαφο (Μήδεια φάε μύδια που έλεγε και ο Μποστ!)

½ κιλό μύδια ψίχα φρέσκα ή κατεψυγμένα
1 ½ φλιτζάνι ρύζι καρολίνα
2 μέτρια ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
1 ποτηράκι του κρασιού λευκό κρασί
4 κουταλιές της σούπας λάδι
αλάτι, πιπέρι και λίγο σαφράν

Διαλύστε το σαφράν μέσα στο μισό κρασί και το αφήνετε να βγάλει χρώματα και αρώματα. Σε μία κατσαρόλα σοτάρετε τα κρεμμύδια και τα σκόρδα με το λάδι, μόλις γίνουν και μαλακώσουν προσθέτετε τα μύδια και τα ανακατεύετε καλά να σοταριστούν ελαφρώς και αυτά τα έρμα. Σβήνετε με υπόλοιπο κρασί (αυτό χωρίς το σαφράν). Προσθέτετε 3 ποτήρια νερό, αλάτι και πιπέρι, και όταν βράσει το μείγμα βάζετε και το ρύζι. Το βράζετε για 20 λεπτά περίπου σε μέτρια φωτιά έχοντας το νου σας να μην σας κόλληση. Ανάλογα με το ρύζι ίσως χρειαστεί ½ φλιτζάνι νερό ακόμα. Στο τέλος πρέπει να έχει απορροφηθεί όλο το υγρό αλλά το ρύζι να μην είναι τελείως στεγνό. Πέντε λεπτά πριν γίνει προσθέτετε και το υπόλοιπο κρασί με το σαφράν ώστε να αρωματισθεί το ρύζι και να γίνει χρυσοκίτρινο. Σερβίρετε ζεστό μόλις βγει από την κατσαρόλα αλλιώς γίνετε μάλλον μπλάστρι!!

Αυτά θα επανέλθω μετά την Καθαροδευτέρα, εκτός και αν συμβεί κάτι το φοβερό και πρέπει να το σχολιάσω!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: