Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2009

Μα πως γίνετε;

Διαβάζω άρθρο στην εφημερίδα: Πρωταθλήτρια η Ελλάδα στις ώρες εργασίας!

Στην Ευρώπη των 27, η Ελλάδα έχει το υψηλότερο μέσο όρο εβδομαδιαίας εργασίας. Δουλεύουμε, λεει, 42 ώρες τη βδομάδα, όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 40,3 ώρες τη βδομάδα.

Ποιον δουλεύουμε είναι το θέμα. Σίγουρα τον εαυτό μας. Πείτε μου πως γίνετε να δουλεύουμε τρελά, όπως λεει το παραπάνω άρθρο και να έχουμε τη χαμηλότερη ανταγωνιστικότητα όχι απλά στην Ευρώπη των 27, αλλά στον κόσμο των 227. Πως γίνετε να σου λένε όλοι ότι τρέχουν σαν τρελοί και ως σύνολο δεν παράγουμε τίποτα; Πως γίνετε να δουλεύουμε τρελά και να μπαίνουμε μέσα;;

Έχετε δει τη φωτογραφία με το σκύλο που τρέχει γύρω από την ουρά του; Έχετε ακούσει το ανέκδοτο για τους 10 «προϊσταμένους» που επιτηρούν τον έναν και μοναδικό μετανάστη που σκάβει το λάκκο. Έχετε ακούσει ιστορίες παραγωγικής τρέλας, όπου χρειάζεται ένας μήνας να μπει μία σφραγίδα.

Προσωπικά έχω ακούσει πολλούς να ζητάνε να διορισθούν στο δημόσιο, γιατί «εκεί έχει λιγότερη δουλειά!!», το έχω ακούσει από πολλούς. Στον ιδιωτικό τομέα, έχει πολύ δουλειά, λένε, και δεν μπορούμε εμείς να τα βγάλουμε πέρα με την πολύ δουλειά, έτσι δημόσιο, να δουλεύω λίγο (είναι και πολλά άλλα πράγματα η δουλειά στο δημόσιο, αλλά δεν είναι αυτό το θέμα μου).

Κατά τα άλλα δουλεύουμε όλοι τρελά. Είμαστε η χώρα των τρελών, και ζούμε μέσα στην τρελή χαρά. Σίγουρα έχουμε τρελάνει όμως τα μοντέλα ανάπτυξης, παραγωγικότητας, και αποδοτικότητας, ως ο μοναδικός λαός που δουλεύει τόσο πολύ και παράγει τόσα λίγα!

Το Σάββατο έχω τραπέζι στους συμφοιτητές αυτή τη φορά, θα φτιάξω πολλά και περίεργα νέα πιάτα, που θα σας περιγράψω στο σύντομο μέλλον (από Τετάρτη είμαι Βρυξέλες Δευτερό-Τριτο), ένα όμως από αυτά είναι και το ...

Ζελέ με Campari


125 ml Campari
500 ml χυμός από σαγκουίνι ή πορτοκάλια
100 γρ ζάχαρη
30 γραμμάρια ζελατίνας (βρείτε την αναλογία μόνοι σας εξαρτάτε τι φύλλα θα χρησιμοποιήσετε)
φύλα λουίζας ή αν δεν βρείτε φύλλα βασιλικού
Πορτοκάλι, και φύλλα λουίζας ή βασιλικού (για το σερβίρισμα)

Πρώτα βυθίζουμε τα φύλλα ζελατίνας σε κρύο νερό για λίγα λεπτά. Στύβουμε τα πορτοκάλια και σουρώνουμε το χυμό τους. Βάζουμε στην κατσαρόλα τη ζάχαρη και το μισό χυμό πορτοκαλιού για να σιγοβράσουν μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τη ζελατίνη, αφού την έχουμε στύψει καλά. Μόλις διαλυθεί η ζελατίνη, αδειάζουμε το μίγμα σε μπολ, προσθέτουμε το υπόλοιπο χυμό πορτοκαλιού κι ανακατεύουμε. Ρίχνουμε το campari και τα φύλλα λουίζας ή του βασιλικού κι ανακατεύουμε. Πρέπει να μείνει τουλάχιστον 4 ώρες στο ψυγείο σε μεταλλικά φορμάκια. Για να βγάλουμε τα ζελέ από τις φόρμες, τα βυθίζουμε για δευτερόλεπτα σε ζεστό νερό. Γαρνίρουμε με μία φέτα πορτοκαλιού και λίγα φύλλα λουίζας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: