Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2009

Κάτι βάζουν στο νερό

Η Αρλέτα το είπε αυτό παλιά σε κάποιο τραγουδάκι της και πολύ μου άρεσε. Έτσι είναι τα πράγματα αγαπητοί μου αλλιώς πως δηλαδή είμαστε έτσι χαζοχαρούμενοι;;

Μεγάλη μάχη χτες στο ΝεοΔημοκρατικό στρατόπεδο, θα βγει ο εγγονός της Πηνελόπης Δέλτα, η κόρη του Δρακουμέλ, ή ο Ζορό. Τεράστια τα διλήμματα απ΄ ότι αντιλαμβάνεστε, η αγωνία χτύπησε ταβάνι, δεν μπορούσα να κοιμηθώ, και έτσι ξύπνησα τη Κυριακή κατά της 12:00 μέσα στο μαύρο άγχος, έτρεξα στη βιβλιοθήκη να βρω τον «Τρελαντώνη» και τα «Μυστικά του Βάλτου» να δω τι μου ξημερώνει. Άκρη δεν έβγαλα βέβαια ....

Ήμουνα όμως πολύ κουρασμένη, μεγάλη ένταση υπήρχε την περασμένη βδομάδα, έτσι είπα να μην κάνω τίποτα τη Κυριακή, να σαπίσω. Βάζω λίγο τηλεόραση, πέφτω πάνω σε ένα γελοίο τύπο, ούτε και ξέρω πως τον λέγανε, που αγόρευε με στόμφο, και έλεγε για την πρωτοφανή για τα Ελληνικά δεδομένα διαδικασία συμμετοχικής δημοκρατίας, που κανένα άλλο κόμμα δεν τολμάει να εφαρμόσει! Τα έχασα, ...., μα και το ΠΑΣΟΚ δεν είχε κάνει κάτι τέτοιο 2 φορές μάλιστα, ο Γιώργος δεν ήταν ο πρώτος που μίλησε για συμμετοχική διαδικασία, τι μας λεει τώρα αυτός;;; αναρωτήθηκα. Από πίσω του δε, να γίνετε τις κολάσεως, να σπρώχνονται να μαλώνουν, να βρίζονται, να μην λειτουργεί το σύστημα, να έχουν μπλέξει τα μπούτια τους με το «ον λαιν» και το «οφ λάιν», χαμός! Παρατηρούσα, αλλά .... Άκρη δεν έβγαλα ....

Διάβαζα εφημερίδες που λετε, κάτι για το Ντουμπάι, που πήγε άπατο φαίνεται, κάτι για τους Πασόκους που έχουν μπερδέψει τα μπούτια τους και δεν ξέρουν τι σκατά να κάνουν με το μπουρδέλο που κληρονόμησαν, και για το οποίο έδωσαν μάχη να σας υπενθυμίσω, κάτι για το ότι από του χρόνου θα πληρώνω πιο πολύ φόρους απ΄ ότι είναι ο μισθός μου, κάτι για τα νούμερα της Μενεγάκη που είναι πεσμένα, και εγώ πρέπει πολύ να λυπηθώ λέμε τώρα, κάτι για τη γρίπη που όλοι θα την πάθουμε και όλοι θα την γλιτώσουμε αλλά τη γνώμη όλων των γιατρών της οικουμένης πρέπει να ακούσουμε θέμε δεν θέμε, κάτι για τον Σύριζα που ακόμα πλακώνονται, διάβαζα αλλά .... Άκρη δεν έβγαλα .....

Κάτι μας βάζουν στο νερό!! Αυτή η σκέψη είναι βαθιά ριζωμένη, στο μυαλό μου, σας λεω. Ένα γύρω να κάνετε, έτσι με τα μάτια σας, θα καταλάβετε τι λεω.

Τα βρόντηξα και πήγα να μαγειρέψω. Εξάλλου εμένα το μαγείρεμα με ξεκουράζει όχι το καθισιό. Σήμερα θα σας γράψω δύο συνταγές, ένα παραδοσιακό μαγειρευτό για Κυριακάτικο τραπέζι και ένα γλυκάκι που το έφτιαξα το Σαββατόβραδο που είχα φίλους σπίτι και ο Μιχάλης ξετρελάθηκε!

Αρνάκι φρικασέ με σταμναγκάθι

2 κιλά αρνάκι κομμένο σε μερίδες
6 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα (ψιλοκόψτε και το μεγαλύτερο μέρος από το πράσινό τους)
1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
1 κρασοπότηρο λάδι
αλάτι, πιπέρι, μισό λεμόνι
2 κιλά σταμναγκάθι, καθαρισμένο και πλυμένο (προτιμείστε το έτοιμο ήμερο σταμναγκάθι που θα βρείτε καθαρισμένο και πλυμένο στα σούπερ μάρκετ)
2 αυγά και χυμό από 1-2 λεμόνια για το αυγολέμονο

Σε μεγάλη κατσαρόλα βάλτε το λάδι να κάψει και τσιγαρίστε λίγο τα κομμάτια του αρνιού, απ΄ όλες τις μεριές. Βγάλτε το αρνί από την κατσαρόλα και βάλτε τα ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια να σοταρισθούν καλά σε μέτρια φωτιά. Όταν μαλακώσουν τα κρεμμυδάκια προσθέστε το αρνί, αλατοτιπερώστε κατά το δοκούν και προσθέστε 4 ποτήρια βραστό νερό, και το μισό λεμόνι (όπως είναι με τη φλούδα του). Μαγειρέψτε το αρνί σε μέτρια φωτιά μέχρι να γίνει σχεδόν. Αν χρειαστεί μπορεί να θέλει λίγο νερό, πάντα να βάζετε ζεστό νερό ώστε να μην ακυρώνετε τον βρασμό. Στο εντωμεταξύ πλένετε καλά το σταμναγκάθι. Έχετε υπόψη σας ότι το σταμναγκάθι είναι πικρό χόρτο και αυτό δεν αρέσει σε πολύ κόσμο. Υπάρχουν δύο λύσεις ή να μαγειρέψετε το χόρτο μαζί με το αρνί, όπως κάνουμε με τα μαρούλια του φρικασέ, με αποτέλεσμα τα υγρά των χόρτων να ενσωματωθούν με τα υγρά από το αρνάκι και έτσι το φαγάκι σας να είναι πεντανόστημο μεν, πικρούτσικο δε, ή εναλλακτικά να βράσετε χωριστά τα χόρτα και να τα ενσωματώσετε βρασμένα με το αρνάκι και τη σάλτσα του. Εγώ έκανα τη πρώτη λύση χτες, γιατί το ζουμί από το σταμναγκάθι μπορεί να είναι μεν πικρούτσικο είναι όμως πολύ νόστιμο (στο Αλάτσι στο σερβίρουνε κιόλας σε ποτήρι αν το ζητήσεις) και έτσι κάνει το φαγητό πολύ ιδιαίτερο. Ανάλογα με το πια λύση προκρίνατε συνεχίζετε προσθέτοντας τα χόρτα στο κρέας, μαζί με τον άνηθο. Υπολογίστε στο τέλος το φαγάκι να έχει μείνει με 1-1,5 ποτήρι υγρά και να μην κολυμπάει στα ζουμιά. Επίσης το χόρτο θέλει τουλάχιστον 30 λεπτά να γίνει όταν το μαγειρέψετε μαζί με το κρέας, έτσι υπολογίστε πότε θα το προσθέσετε στο φαγάκι σας ώστε να μην σας λιώσει το αρνάκι περιμένοντας να γίνει το χόρτο. Εγώ συνολικά το μαγείρεψα 3 ώρες, γιατί το αρνί ήταν σκληρό και ήθελε περίπου 3 ώρες για να γίνει. Στις 2 ώρες και 20 λεπτά πρόσθεσα το χόρτο και λίγο νερό και μαζί τα μαγείρεψα άλλα 40 λεπτά. Όταν γίνει το φαγητό το αυγοκόβετε με τον γνωστό τρόπο. Βάλτε μπόλικο λεμόνι για να σπάσει τη πικράδα του χόρτου. Προφανώς το φαγάκι αυτό είναι Κρητικό, μιας και εκεί είναι το βασίλειο των σταμναγκαθιών. Αλλά και στην Αίγινα έχουμε τέτοια χόρτα. Εμείς τα λέμε κανακάρβουνα, δεν ξέρω γιατί, πάντως φρικασέ δεν τα κάναμε. Δοκιμάστε το και θα δείτε γιατί ο Μητσοτάκης ζει ακόμα!

Λοιπόν το δεύτερο μαγείρεμα της ημέρας, είναι ένα γλυκάκι πολύ εύκολο.

Φοντάν σοκολάτας με σος

300 γραμμάρια κουβερτούρα
300 γραμμάρια κρέμα γάλακτος
2 αυγά
2 κρόκοι
100 γραμμάρια άχνη

για τη σος σοκολάτας

150 γραμμάρια κουβερτούρα
100 γραμμάρια γάλα
αν θέλετε να το κάνετε πιο εξωτικό μπορείτε να προσθέσετε φρεσκοτριμμένο πιπέρι ή λίγη σκόνη τσίλι

Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνετε τη κρέμα γάλακτος μέχρι να φτάσει τους 90 βαθμούς, λίγο πριν βράσει δηλαδή. Σε άλλο μπολ έχετε ψιλοκομμένη τη κουβερτούρα. Ρίχνετε τη καυτή κρέμα γάλακτος στη κουβερτούρα και ανακατεύετε καλά να ομογενοποιηθεί. Σε άλλο μπολ έχετε χτυπήσει τα αυγά με τους κρόκους και την άχνη. Όταν ομογενοποιηθεί η σοκολάτα με τη κρέμα γάλακτος ρίχνετε και το μίγμα αυγών και ανακατεύετε καλά. Έχετε αλευρώσει και βουτυρώσει είτε ατομικά φορμάκια είτε φόρμα για μάφινς, είτε μία στρογγυλή φόρμα αν θέλετε να κάνετε ένα μεγάλο φοντάν που θα το κόψετε σαν κέικ. Ρίχνετε στα φορμάκια το μίγμα και το ψήνετε για 25 λεπτά στους 170 βαθμούς αέρα. Μόλις τα βγάλετε, αφήστε τα 5 λεπτά να δέσουν και ξεφορμάρετέ τα με προσοχή. Για τη σός σοκολάτας, ζεστάνετε το γάλα μέχρι το σημείο βρασμού και προσθέστε το στην τεμαχισμένη κουβερτούρα. Ομογενοποιήστε και αν θέλετε προσθέστε το πιπέρι ή το τσίλι. Όσο είναι ζεστή η σός είναι υγρή και όσο κρυώνει γίνετε πιο παχύρρευστη. Μπορείτε να σερβίρετε τα φοντάν κρύα με ζεστή τη σος ή το ανάποδο ή και τα δύο σε θερμοκρασία δωματίου ανάλογα με τις ορέξεις σας. Επίσης το φοντάν ζεστό, επειδή είναι ρευστό στο εσωτερικό του ταιριάζει πολύ ωραία με παγωτό, ή με σος κρέμα ανγκλέζ, ή περιχυμένο με ζεστή κρέμα γάλακτος (έτσι το σερβίρουν πολλές καφετέριες άλλωστε).

Δεν υπάρχουν σχόλια: