Τρίτη 6 Μαΐου 2008

ΔΥΟ

Μόλις διάβασα ένα υπέροχο κείμενο, που ανέλυε πόσο σημαντικό είναι το νούμερο δύο στη ζωή μας. Δεν εννοώ αυτές τις βλακείες για τα ιερά νούμερα, το 7, το 9, το π=3,14, το 666 και άλλες τέτοιες ανοησίες. Το δύο είναι ένα υπέροχος αριθμός, σε βγάζει από τη μοναξιά της μονάδας, αλλά δεν σε ανακατεύει με το πλήθος.

Το δύο σε παραπέμπει σε ζευγάρι, αρχικά ερωτικό, αλλά όχι μόνο. Υπάρχουν τόσες εκφράσεις, που είναι γλυκύτατες, «κάνει κρύο καιρός για δύο», «οι δυο μας», και άλλες τέτοιες που εμένα μου φέρνουν όμορφες εικόνες στο μυαλό.

Σήμερα λοιπόν θα σας γράψω για ένα δείπνο για Δύο. Δεν έχει σημασία ποιος θα το ετοιμάσει, άνδρας ή γυναίκα, όλοι μπορούν να μαγειρέψουν κάτι, να στολίσουν ένα τραπέζι, να βάλουν μουσική να παίζει, να ανάψουν μερικά κεριά, και να προσφέρουν στο ζευγάρι τους, μία πολύ ωραία εμπειρία. Εδώ θέλω να σας τονίσω ότι δεν υπάρχουν αφροδισιακά φαγητά, η ατμόσφαιρα, η διάθεση και το κρασί μας ανεβάζει. Όσα στρείδια και αν φάτε, πιο πιθανό είναι να πάθετε δηλητηρίαση παρά να ανέβει το λίμπιντό σας.

Λοιπόν ξεκινήστε με το τραπέζι, καλό θα ήταν να διαλέξετε ένα μικρό τραπέζι, ας πούμε το τραπεζάκι του σαλονιού, αλλά και αυτό της τραπεζαρίας σας καλό θα είναι. Ένα τραπεζομάντιλο, καλά κολλαρισμένο, ή έστω καλοσιδερωμένο, που να μυρίζει λεβάντα ή βανίλια από το μαλακτικό πλυσίματος είναι η αρχή. Αν έχετε λινό τραπεζομάντιλο, στα χρώματα της άμμου ή άσπρο αυτό διαλέξτε. Αποφύγετε τα κλαρωτά, τα λουλουδάτα και γενικά τα έντονα χρώματα. Στρώστε το τραπέζι με 3 πιάτα, κυρίως, πρώτου και σούπας. Βάλτε αριστερά μικρά πιατάκια για το ψωμί και βγάλτε διπλά μαχαιροπίρουνα, και κουτάλι σούπας, αριστερά και δεξιά των πιάτων. Βγάλτε κουταλάκι γλυκού και πιρουνάκι στην πάνω πλευρά των πιάτων και τέλος 5 ποτήρια, σαμπάνιας (σωλήνα δηλαδή), λευκού κρασιού, κόκκινου κρασιού, μικρό για γκράπα, νερού.

Στο κέντρο του τραπεζιού βάλτε 2 κεριά αρωματικά, με άρωμα βανίλιας,, χαμηλά όχι ψηλά, και λουλούδια. Αγοράστε αυτή την εποχή λευκά κρινάκια. Είναι φτηνά και μάλλον ταπεινά λουλουδάκια, που όμως μυρίζουν, σε αντίθεση με όλα τα άλλα των ανθοπωλείων που είναι σαν ψεύτικα. Κόψτε τα κρινάκια χαμηλά και βάλτε τα σε δύο μικρά κόκκινο βαζάκια-ρεσώ (ξέρετε αυτά που έχει το ΙΚΕΑ για τα κεράκια) με λίγο νεράκι. Υποχρεωτικά θα βάλετε πετσέτες, καλά κολλαρισμένες και αυτές, τυλιγμένες σε ρολό δεμένες με μία κόκκινη κορδέλα που σας έχει περισσέψει από παλιό φιόγκο.

Σβήστε τα φώτα!! Ανάψτε πορτατίφ, και κεριά σε όλο το σπίτι. Ανοίξτε λίγο και την μπαλκονόπορτα να μπει η νύχτα στο σπίτι να φρεσκάρει την ατμόσφαιρα. Βάλτε μουσική να παίζει, love songs, Jazz, το μπολερό του Ραβέλ, ή ακόμα και το ΔΫΟ από τον Κωνσταντίνο Β. Μπορείτε να έχετε φτιάξει ένα μουσικό χαλί με Louis Armstrong, Χατζηδάκη, ίσως και κάποια παλιά ελληνικά (όπως το ξύπνα αγάπη μου), και ξένα (όπως to saying something stupid) αλλά ένα υπέροχο CD είναι του Brian Ferry το As time Goes By. Το ιδανικό θα έλεγα για αυτή την περίπτωση.

Βάλτε στο ψυγείο μία καλή Ελληνική σαμπάνια, η Amalia ΝV, είναι πολύ καλή βραβεύτηκε και φέτος και δεν είναι ακριβή. Επίσης στο ψυγείο θα μπει και το λευκό σας, προτείνω Θαλασσίτη, μιας και ταιριάζει με τα ορεκτικά μας. Το κόκκινο, να είναι ένα εξαιρετικό κρασί από ελληνικές ποικιλίες το Μονοπάτι Νεμέα 2006, του Χρήστου Αϊβαλή. Αυτό θα το βάλετε στο ψυγείο το πρωί, αλλά 3 ώρες πριν το δείπνο θα το βγάλετε και θα το αφήσετε στην βεράντα ώστε να έρθει στη σωστή θερμοκρασία στην ώρα του και ήρεμα. Ένα καλό τσίπουρο, ή Λιμονστέλο, ή μία ωραία γκράπα, θα τα έχετε στην κατάψυξη, για την χώνεψη. Βάλτε και φρέσκο νερό στο ψυγείο, θα έχετε όμως στάξει 5-6 σταγόνες φρέσκο λεμόνι μέσα ώστε να αρωματιστεί ελαφρά.

Τι τρωμε τώρα; Μιας και δεν θέλουμε να είμαστε όλη την ώρα στη κουζίνα αποκλείονται όσες συνταγές θέλουν μαγείρεμα τελευταία στιγμή. Επίσης μίας και το συγκεκριμένο δείπνο πρέπει να μπορεί να ετοιμαστεί και από τα αγόρια της παρέας μας, πρέπει να είναι ένα πολύ απλό μενού που όμως να είναι διαφορετικό απ΄ ότι τρωμε κάθε μέρα. Προτείνω λοιπόν

Σούπα ντομάτας με φρέσκες γαρίδες γάρμπαρη
Καπνιστό σολομό με μούς πέστροφας πάνω σε ζεστά πολύσπορα ψωμάκια
Σαλάτα με ανανά πορτοκάλι και πράσιναδα
Ψαρονέφρι με πορτοκάλι και τζίντζερ, πάνω σε λευκό αρωματικό ρύζι μπασμάτι
Φράουλες με σοκολάτα
Κομμάτια γλυκιάς γραβιέρας νάξου με μέλι και καρύδια

Ακούγονται πολλά και δύσκολα, δεν είναι όμως, αντίθετα είναι από τα πιο απλά φαγάκια που μπορείτε να φτιάξετε, αν χρησιμοποιήσετε έτοιμα αλλά ποιοτικά προϊόντα. Αρχίζουμε λοιπόν ...

Σούπα Ντομάτας με γαρίδες

1 κουτί ντοματοχυμό (πασάτα) από ντοματάκια Σαντορίνης Σάντο
1 μέτριο κρεμμύδι
μισό σφηνάκι ούζο
ξύσμα απο μισό λεμόνι
αλάτι, πιπέρι, ζάχαρη
λίγο λάδι
Δεντρολίβανο φρέσκο αν γίνετε
4 γαρίδες γάρμπαρη φρέσκες, είναι η εποχή τους τώρα και θα τις βρείτε εύκολα στα Σουπερ Μαρκετ.

Κόβετε το κρεμμύδι πολύ ψιλά κομμάτια και το σοτάρετε με το λάδι, μέχρι να γίνει διάφανο σε χαμηλή θερμοκρασία για 7-10 λεπτά. Σβήνετε με το ούζο και όταν εξατμιστεί το αλκοόλ προσθέτετε τον ντοματοχυμό και 1 ποτήρι νερό. Μόλις πάρει βράση προσθέστε το ξύσμα, μία πρέζα αλάτι, μία πρέζα πιπέρι, ένα κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη και 1 κλαράκι δεντρολίβανο φρέσκο ή 1 κουτ. γλυκού ξερό. Αφού βράσουν 15 λεπτά σε μέτρια φωτιά, (μπορείτε να προσθέσετε νερό αν σας φαίνετε λίγο αλλά γενικά αυτά τα υλικά είναι για 2 μέτρια πιάτα σούπας, όχι για να ταΐσουμε ένα λόχο με 4 γαρίδες μπλουμ) και μετά προσθέτετε τις γαρίδες που θέλουν 10 λεπτά βράσιμο, όχι παραπάνω γιατί τότε γίνονται άνοστες και σκληρές. Το έχετε φτιάξει από νωρίς και όταν έρθει η ώρα να το σερβίρετε το ζεσταίνεται και βάζετε σε κάθε πιάτο 2 γαρίδες και λίγο σούπα. Μπορείτε να διακοσμήσετε με 1-2 φουντίτσες δεντρολίβανου.


Καπνιστό σολομό με μους πέστροφας πάνω σε ζεστά πολύσπορα ψωμάκια

2 ψωμάκια πολύσπορα κομμένα στη μέση
100 γρ. καπνιστό σολομό
100 γρ. καπνιστή πέστροφα
1 φρέσκο κρεμμυδάκι
ξύσμα από λεμόνι και χυμό από 1 λεμόνι
άνιθο φρέσκο ψιλοκομμένο
μαγιονέζα
ντοματίνια για γαρνίρισμα
κάπαρη για γαρνίρισμα


Χτυπάτε στο μούλτι την καπνιστή πέστροφα, μαζί με το κρεμμυδάκι, τον άνηθο, το ξύσμα και τον χυμό του λεμονιού και 2 κουταλιές της σούπας μαγιονέζα, μέχρι να γίνουν ένα αφράτο μίγμα. Προσθέτετε ανάλογα πιπέρι, λεμόνι και αν χρειαστεί λάδι ώστε στο τέλος να είναι ένα αρκετά αφράτο μους.

Λίγο πριν σερβίρετε ζεσταίνετε στο γκριλ τα ψωμάκια – προσοχή να μην τα κάψετε, θέλουν μόνο 2 λεπτά – και τα βάζετε στη πιατέλα που θα τα σερβίρετε. Βάζετε πάνω από το ψωμί τις φέτες σολομού ακανόνιστα και μετά 1-2 κουταλιές από την μους. Ρίχνετε στο πιάτο κάπαρη και ντοματίνια και το σερβίρετε.

Σαλάτα με ανανά πορτοκάλι και πρασινάδα

1 πακέτο έτοιμη ανάμικτη πράσινη σαλάτα
1 πορτοκάλι
2 φέτες ανανά
λάδι
ξύδι μπαλσάμικο
αμύγδαλα ξεφλουδισμένα ή κουκουνάρι

Καθαρίζετε τη φλούδα του πορτοκαλιού, όπως κάνετε με την πατάτα γύρω γύρω ώστε μαζί με την φλούδα να βγάλετε και το άσπρο. Κόβετε μετά το πορτοκάλι σε κομματάκια. Κόβετε και τον ανανά σε κομματάκια και τα ανακατεύετε σε μία σαλατιέρα. Ρίχνετε αλάτι, λάδι και λίγο μπαλσάμικο, και τα αμύγδαλα ή το κουκουνάρι. Τα ανακατεύετε καλά και σερβίρετε.


Ψαρονέφρι με πορτοκάλι και τζίντζερ, πάνω σε λευκό αρωματικό ρύζι μπασμάτι

2 μικρά ψαρονέφρια, ή ένα μεγάλο που θα έχτε όμως κόψει στη μέση κατά μήκος ώστε να σας βγουν 2 λεπτά μπαστούνια.
2 κουτ. γλυκού φρέσκο τζίντζερ πολύ ψιλοκομμένο
λίγες κλωστές σαφράν προαιρετικά
1 ποτηράκι κρασί
2 πορτοκάλια και το ξύσμα τους
1 κουτ. σούπας μουστάδρα
2 κουτ. σουπας λάδι

Βάζετε τις κλωστές του σαφράν στο κρασί και αφήνετε μισή ώρα να μουλιάσουν και να βγάλουν τα χρώματα και αρώματα. Σε ένα μπολ ανακατεύετε το κρασί, το λάδι, το τζίντζερ, την μουστάρδα και το ξύσμα και βάζετε τα ψαρονέφρια να μαριναριστούν για λίγο. Καθαρίζετε τα πορτοκάλια και τα κόβετε ροδέλες. Κόβετε χαρτί ψησίματος σε μεγάλα κομμάτια και αφού τα λαδώσετε ελάχιστα στρώνετε 4 φέτες πορτοκάλι σε κάθε λαδόκολλα και ακουμπάτε απάνω το ψαρονέφρι. Περιχύνετε με την μισή μαρινάδα και διπλώνετε σφιχτά τα ψαρονέφρια με την λαδόκολλα όπως οι καραμέλες. Βάζετε τα δύο ψαρονέφρια σε ταψάκι στο φούρνο και τα ψήνετε για 45 λεπτά στον αέρα στους 200 βαθμούς.

Βράζετε από νωρίς το ρύζι μπασμάτι όπως οι οδηγίες, αλλά το βράζετε 3 λεπτά λιγότερο από όσο λεει. Το σουρώνετε και το απλώνετε σε ένα ταψί και το αφήνετε να κρυώσει. Όταν έρθει η ώρα να το σερβίρετε, βράζετε νερό στο βραστήρα και ρίχνετε το ρύζι στο βραστό νερό για 1 λεπτό μόνο. Μετά το σουρώνετε και το σερβίρετε στην πιατέλα, μπορείτε τότε να το αρωματίσετε με 2 κουταλιές της σούπας λάδι (μόνο μην βάλετε παραπάνω) που όμως έχετε βάλει μέσα ξύσμα από ένα λεμόνι, ή πορτοκάλι και το έχετε αφήσει να αρωματιστεί λίγες ώρες ή το έχετε βοηθήσει λιγάκι ζεσταίνοντας το σε ένα τηγάνι. Αν όμως αυτό σας φαίνεται περίπλοκο μην το κάνετε απλά ρίξτε στο ρύζι ένα κουταλάκι φρέσκο βούτυρο και βάλτε το αχνιστό πάνω στην πιατέλα. Περιχύστε με το χυμό από τα ψημένα ψαρονέφρια και βάλτε από πάνω τα ψαρονέφρια και σερβίρετε.

Φράουλες με σοκολάτα.

1 πακέτο σταγόνες σοκολάτας, ή 100 γρ. κουβερτούρα
μισό ποτήρι γάλα ή κρέμα γάλακτος
10 φράουλες ολόκληρες

Σε ένα κατσαρολάκι βράζετε το γάλα ή την κρέμα, μόλις αρχίσει να φουσκώνει πριν βράσει, βγάλτε από την φωτιά και ρίχτε τις σταγόνες σοκολάτας ή την κουβερτούρα πολύ ψιλοκομμένη. Ανακατέψτε καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί τελείως και βάλτε το σε ένα μπολ. Μπορείτε να το κάνετε από νωρίς και όταν έρθει η ώρα του απλώς να το ζεστάνετε λιγάκι, σε φούρνο μικροκυμάτων ή την κατσαρόλα. Βάλτε αυτή την σος σε ένα μπολ και τις φράουλες, σε ένα πιάτο. Βουτάτε τις φράουλες στη σος και της τρωτε. Εδώ πάει και η σαμπάνια, αν και εμένα μου αρέσει με την σούπα με τις γαρίδες.

Για το τέλος, και μόνο για να μπορέσετε να πιείτε το λιμονστελο, ή την γκραπα, πιο άνετα, έχετε κόψει λίγα κομμάτια καλής γραβιέρας σε ένα πιάτο, έχετε περιχύσει με το μέλι και έχετε σκορπίσει από πάνω καρύδια. Τέλειο σας λεω ....

Λοιπόν αυτό είναι δείπνο «δύο». Με αυτό ξεκινάτε την άνοιξη, δείχνετε την αγάπη σας και το ενδιαφέρων σας στον σύντροφο σας και σαφώς περνάτε τέλεια. Σας λεω κάντε το, θα περάσετε καταπληκτικά και θα τον/την ξετρελάνετε. Αξίζει τον κόπο να κάνετε κάποιον ευτυχισμένο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: