Τρίτη 13 Μαΐου 2008

Πάμε για Ρυζόγαλο;

Από χτες δεν υπάρχει καμία μα καμία αλλαγή στην κατάσταση της αποχέτευσης του Ιδρύματος. Ο κύριος Γαργαντούας απλά δεν ήρθε και ας τους έπαιρνα τηλέφωνο κάθε μισή ώρα, η απάντηση ήταν «κάντε λίγο υπομονή κυρία μου» λες και αν θα έκανα εγώ υπομονή θα άδειαζε ο βόθρος! Σήμερα αποφάσισα να βρω άλλη εταιρία και διαπίστωσα ότι σε όλη την Αθήνα υπάρχουν ΜΟΝΟ 5 εταιρίες από τις οποίες μόνο μία εξυπηρετεί τον Γέρακα, άρα θέλω δεν θέλω θα κάνω υπομονή.

Δεν θέλω να μιλάω άλλο για αυτό το θέμα έτσι σήμερα αποφάσισα να σας γράψω για το ρυζόγαλο. Από μικρή μου άρεσε πολύ, και εκτός από την μάνα μου, που δεν τρωει ρύζι, δεν ξέρω κανένα που να μην του αρέσει ένα ζεστό ρυζόγαλο.

Μιας και τόσο εγώ όσο και η αδελφή μου, δεν πίνουμε γάλα, η Γιαγιά μας, που νόμιζε ότι δεν ψηλώσαμε για αυτό τον λόγο, φρόντιζε να μας φτιάχνει συχνά ρυζόγαλο ώστε δια της πλαγίας οδού να πίνουμε γάλα.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι να φτιάξεις ρυζόγαλο, αλλά δύο είναι οι βασικές κατηγορίες, αυτοί που βράζεις το ρύζι με το γάλα , και αυτοί που το βράζει μόνο του με νερό και μετά προσθέτεις το γάλα. ΚΑΙ αυτοί που το πήζεις με κορν φλαουερ ή το αφήνεις να πήξει μόνο του αυξάνοντας την ποσότητα ρυζιού.

Λοιπόν όταν περιμένεις να βράσει το ρύζι μέσα στο γάλα, θες πολυ ώρα και πρέπει να είσαι από πάνω να ανακατεύεις, είναι όμως πιο νόστιμο, ενώ όταν το πήζεις με κορν φλαουερ γίνετε πιο αραιό και πιο κρεμώδες ενώ στην αντίθετη περίπτωση όταν κρυώσει γίνετε στούτσος.

Σας προτείνω την πιο κάτω συνταγή που είναι για μένα τέλεια, και έχει και το κάτι τις που την διαφοροποιεί από τα ρυζόγαλα του νοσοκομείου που λένε.

Ρυζόγαλο με φιδέ

½ κούπα ρύζι Καρολίνα
1 ½ κούπα νερό
πρέζα αλάτι
4 κούπες γάλα φρέσκο
2 κουτ. σούπας κορν φλάουρ
λίγη βανίλια σκόνη ή καλύτερα ένα λουβί βανίλιας κομμένο στη μέση (κάθετα) που βάζετε μόνο το μισό
½ κούπα ζάχαρη
3 κουτ. σούπας φρέσκο βούτυρο
½ κούπα φιδέ
κανέλα

Σε ένα τηγάνι καβουρδίζετε ελαφρά στο βούτυρο το φιδέ, μέχρι να χρυσίσει.
Βάλτε το ρύζι σε σουρωτήρι και ξεπλύνετέ το καλά με νερό. Σιγοβράστε το ρύζι με το νερό και το αλάτι, μέχρι να απορροφηθεί όλο το νερό. Στο μεταξύ, σε 1/4 κούπας γάλα και διαλύετε το κορν φλάουρ και τη βανίλια (αν είναι σε σκόνη). Βράστε το υπόλοιπο γάλα και ρίξτε το μαζί με τη ζάχαρη στην κατσαρόλα με το ρύζι και το λουβί της βανίλιας. Ανακατέψτε, σκεπάστε και σιγοβράστε επί 20'. Ρίξτε το διαλυμένο στο γάλα κορν φλάουρ και βράστε ανακατεύοντας συνεχώς, ώσπου να πήξει το μίγμα ελαφρά, 5' περίπου. Κατεβάστε από τη φωτιά και ρίξτε το καβουρδισμένο φιδέ, ανακατέψτε και μοιράστε το ρυζόγαλο σε 6 μπολάκια. ΄Οταν κρυώσει ελαφρά, πασπαλίστε την επιφάνεια με λίγη κανέλα, αφήστε το να κρυώσει εντελώς, σκεπάστε τα μπολάκια με πλαστική μεμβράνη και φυλάξτε τα στο ψυγείο.

Ζεστό είναι σαφώς καλύτερο. Άσε που μυρίζει όλο το σπίτι. Τελικά μάλλον γερνάμε αρχίζουμε τα ρυζόγαλα από τα 40 μας!!

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ψηλή ξανθιά αλλά δεν ψηλώσαμε κολάει;

Ανώνυμος είπε...

An servirw to rizogalo sou me early breakfast service sta enoikiazomena dwmatia mou prepei na exw kai HACCP?

Ανώνυμος είπε...

Rice pudding !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!