Δευτέρα 26 Μαΐου 2008

Ανησυχία εμπνέουν τα τελευταία γεγονότα .....

Πολλά τα σημερινά θέματα και υψίστης σημασίας θα έλεγα. Ας τα «κωδικοποιήσουμε» όμως – όπως λένε και οι φίλοι μας οι δημοσιογράφοι, αλήθεια γιατί αγαπάνε τόσο αυτή τη λέξη και την λένε τόσο συχνά, πολλές φορές δε χωρίς λόγο;

Α. Το Καλομοιράκι. Τα τελευταία χρόνια μου αρέσει η Eurovision, είναι μία όμορφη ευκαιρία για χαβαλέ, στο σπίτι μου, όπου μαζευόμαστε όλοι και κάνουμε εξέδρα. Αλλά μέχρι εκεί. Δεν παρακολουθώ το παρασκήνιο και τον μετέπειτα σχολιασμό και τις δηλώσεις. Συνήθως τα τραγουδάκια είναι ανάλαφρα, ότι πρέπει για το καλοκαίρι που έρχεται. Μου την δίνει όμως να γίνετε η Eurovision εθνικό θέμα. Ναι, είναι υποκουλτούρα, πως να το κάνουμε δηλαδή. Χρειάζεται και αυτό και καλοδεχούμενο, αλλά μην κατακλείσει και τη ζωή μας. Γνωστά βέβαια αυτά, και χιλιοειπωμένα. Υπάρχει όμως κάτι που πρώτη φορά πρόσεξα φέτος. Κατά κόρον ρωτούσανε οι δημοσιογράφοι, την ομάδα, περάσατε καλά; Λες και ο σκοπός ή το ενδιαφέρων όλων μας, είναι να περάσανε καλά αυτοί. Κάναμε τόσα έξοδα ως χώρα (εμείς τα πληρώνουμε όλα αυτά μέσω ΕΡΤ) για να περάσουν καλά αυτοί. Σε μια συνέντευξη που δώσανε, το δηλώσαν και μόνοι τους, «Περάσαμε καλά και αυτό έχει σημασία!!» Όχι κουκλίτσα μου, δεν έχει αυτό σημασία, ούτε εσύ πέρασες καλά και μην λες ανοησίες Σημασία έχει να περάσουμε όλοι οι υπόλοιποι καλά, βλέποντάς σας στην ΤV, και εσείς όλοι ήσασταν τόσο σκατοαγχωμένοι, και κουρασμένοι που αν περνάγατε καλά με αυτήν την διαδικασία τότε είστε ανώμαλοι. Τέλος οφείλω να πω και τι ψήφισα. Μου άρεσε ο Ισπανός, και το τραγουδάκι του θα το ακούμε όλο το καλοκαίρι, για τον ίδιο λόγο μου άρεσε ο Αγγλος, δεν μου άρεσε η Ουκρανή, γιατί αν μου άρεσε αυτή η σεξουάλα, τότε κάτι δεν θα πήγαινε καλά με τις σεξουαλικές μου προτιμήσεις, και για τον ίδιο λόγο μου άρεσε ο Δανός που τον βρήκα κούκλο. Το Καλομοιράκι, ήταν μία χαρά, τσαχπίνικο, γλυκούλι μωράκι, μία χαρά. Και μπράβο της που βγήκε τρίτη. Όσον αφορά στον Ρώσο, ούτε αυτός μου άρεσε, ούτε το τραγούδι βέβαια. Αλλά όπως λεει και όλη η Ελλάδα, πέσαμε θύματα μίας τεράστιας συνομωσίας των Ρώσων – παλιών και νέων – και έτσι προτείνω ο Πρωθυπουργός μας να πάρει πίσω άμεσα την υπογραφή της χώρας για τον South Stream, ώστε να τους τιμωρήσουμε για το παιχνίδι που παίζουν στην πλάτη μας. Λήξης...

Β. Ηλιέλαια, Ορυκτέλαια και λοιπά έλαια. Τι να πει κανείς γιατί το θέμα. Αν από τόσα διατροφικά σκάνδαλα που έχουν συμβεί τα τελευταία 10 χρόνια, δεν έχουμε πάρει το μάθημά μας ακόμα τότε καλά να τα πάθουμε. Τι εννοώ, εδώ και καιρό δεν πρέπει να τρωμε βρωμιές, εδώ και καιρό πρέπει να έχουμε στραφεί στα βιολογικά και υγιεινά προϊόντα, δεν περιμέναμε αυτήν την ιστορία για να μάθουμε. Δύο είναι τα δεδομένα, η αγορά βρομάει, μας πουλάει ότι συνθετικό και μολυσμένο υπάρχει χωρίς καμία αιδώ και ενδιαφέρον και δεύτερων οι κυβερνώντες δεν νοιάζονται, ενώ παράλληλα είναι παντελώς ανίκανοι (αν δεν ήταν άλλωστε θα δούλευαν στον ιδιωτικό τομέα όπως εκεί δίνεις κάθε μέρα εξετάσεις). Λένε για τα μολυσμένα υποπροϊόντα, μαργαρίνες, μαγιονέζες, πατατάκια, έτοιμα φαγητά, γκοφρέτες, τεράστια η λίστα. Μα γιατί τρωτε τέτοια πράγματα; Είναι χρόνια τώρα που δεν αγοράζω άλλο λάδι από Βιολογικό Ελαιόλαδο. Δεν χρησιμοποιώ μαργαρίνες, παρά μόνο φρέσκο βούτυρο και μάλιστα από μικρούς παραγωγούς της επαρχίας. Ούτε λόγος για πατατάκια, και έτοιμα φαγητά άλλωστε. Η μόνη σας προστασία λοιπόν είναι η αποχή από τα προϊόντα της βιομηχανίας τροφίμων, τουλάχιστον στο βαθμό που μπορείτε, να προτιμάτε την βιοτεχνία, η καλύτερα την οικοτεχνία τροφίμων . Όσο για τον Υπουργό μας, πρόσφατα έμαθα ότι η «εμπειρία του από τον επιχειρηματικό χώρο» που ακούμε συχνά προέρχεται από τα Goody’s μίας και ήταν λεει ένας από τους ιδρυτές. Δεν ξέρω αν αληθεύει αυτό, αλλά αν βάλεις μαζί και την πρόσφατη του δήλωση, ότι δεν έχει πρόβλημα να φαει πολύ ηλιέλαιο, είναι να απορείς πως και ζει ακόμα αυτός ο άνθρωπος και δεν φωσφορίζει, από τα τοξικά και χημικά που έχει καταναλώσει. Βάλαμε το λύκο να φυλάει τα πρόβατα έλεγαν στο χωρίο μου!

Γ. Ψεγάδια και λοιπές μεταρρυθμίσεις. Μιας και έλειπα δεν είχα μάθει το θέμα των πανελληνίων, αλλά είχα διαβάσει κάπου ότι υπήρχαν προβλήματα με ορισμένες λέξεις. Ρώτησα λοιπόν και έμαθα, ότι το υπουργείο έστειλε διευκρινίσεις για την λέξη ψεγάδια!! Ντουβρουτζάς μου ήρθε. Στα χρόνια μου είχε γίνει το μπάχαλο με την αρωγή και ευδοκίμηση, και τότε αισθανόμουν πολύ άσχημα που η γενιά μου δεν ήξερε αυτές τις λέξεις. Αλλά τα ψεγάδια;; Είναι δυνατόν;; και στο κάτω κάτω της γραφής γιατί ένα βλαμμένο που δεν ξέρει τι σημαίνει ψεγάδι, αλλά ξέρει πάρα πολύ καλά όλα τα παρασκήνια της Eurovision πρέπει να μπει στο πανεπιστήμιο; και τι θα κάνουν μετά με αυτόν οι Πανεπιστημιακοί καθηγητές; Θα του μάθουν Ελληνικά; Κατά τα άλλα ο θείος είπε ότι η μεταρρύθμιση στην παιδεία θα συνεχιστεί. Μας απειλεί και από πάνω, θα μας μεταρρυθμίσει λεει κι΄ άλλο, μέχρι το τέλος της θητείας του δεν θα ξέρουμε κι΄ άλλες λέξεις της Ελληνικής γλώσσας. Διότι έτσι πρέπει να γίνει, στα σχολεία τα παιδία να μην μαθαίνουν Ελληνικά, να νομίζουν ότι ζούμε σε ένα κόσμο αψεγάδιαστο, επικοινωνιακά πλασμένο, και να πηγαίνουμε όλοι να σπουδάζουμε στο εξωτερικό. Εκεί έχουμε, δε, ελπίδα να μάθουμε Ελληνικά, μιας και οι έδρες ελληνικών σπουδών αυξάνονται και πληθύνονται. Έλεος δεν αντέχω άλλες μεταρρυθμίσεις, πάλι καλά που δεν έχω παιδιά, θα μου ήταν αδύνατο να καλύψω το κενό παιδείας που δημιουργεί το Ελληνικό – υπό μεταρρύθμιση – εκπαιδευτικό σύστημα.

Έχω και άλλα να πω, αλλά είναι Κυριακή απόγευμα και με έχει πιάσει ένα είδος καλοκαιρινής ραστώνης, φταιει και ο καιρός!

Καλοκαίριασε και είναι ωραία. Μία από της γνωστές Ελληνικές μυρωδιές του καλοκαιριού είναι αυτή του Βασιλικού. Όλα τα σπίτια εκτός Αθηνών έχουν και ένα σγουρό βασιλικό στην βεράντα και όταν περνάς κουνάς με το χέρι σου τα φύλλα και μυρίζει ο κόσμος όλος. Τρελαίνομαι για τον βασιλικό, κάθε καλοκαίρι έχω και φροντίζω κανα δυό γλαστράκια. Μέσα στην τούρλα των μαγειρεμάτων το Σάββατο, έφτιαξα και ένα καταπληκτικό πέστο με φρέσκο μυρωδάτο βασιλικό. Το έβαλα σε βάζο στο ψυγείο και θα κρατήσει όλο το καλοκαίρι. Είναι υπέροχο με σπαγκέτι, αλλά σας προτείνω – αν φτιάξετε δικό σας, μην αγοράσετε τις συσκευασμένες βλακείες που είναι τίγκα στο ορυκτέλαιο – να το χρησιμοποιήσετε και με ψητά καλαμαράκια, με ψρεσκοψημένο ψωμί, στις ντοματοσαλάτες σας, σε ομελέτες, σε ζουμερό ψητό κοτόπουλο και όπου αλλού θέλετε. Απλά υπέροχο.

Αν βρείτε, όπως εγώ την Παρασκευή, σε σουπερ μαρκετ, φύλα φρέσκου βιολογικού βασιλικού, αγοράστε τα χωρίς δεύτερη σκέψη. Πρέπει να είναι πλατύφυλλος βασιλικός για πιο πολύ άρωμα, χωρία που φτουράει περισσότερο. Να η συνταγή.

Πέστο Βασιλικού (για ένα ικανοποιητικό βάζο χωρητικότητας 250 ml)

3 φλιτζάνια φύλλα βασιλικού πλατύφυλλου
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο – από το κάλο μην κάνετε οικονομία στο τι τρωτε, θα το πληρώσετε στα νοσοκομεία κάποια μέρα , αγοράστε βιολογικό ελαιόλαδο, κρύας έκθλιψης
1 σακουλάκι κουκουνάρι, περίπου 50 γραμμάρια
½ φλιτζάνι τριμμένη παρμεζάνα, ή ελληνικό Σαν Μιχάλη
2 σκελίδες σκόρδο
αλατοπίπερο

Τα βάζετε όλα μαζί στο μούλτι και τα χτυπάτε μέχρι να γίνουν πράσινη πάστα. Τόσο απλό. Συντηρείται στο ψυγείο σε βάζο μέχρι 3 μήνες αν και μέχρι τότε θα το έχετε καταναλώσει.

Βάλτε ένα κουταλάκι πάνω σε αχνιστές πατάτες βραστές και θα με θυμηθείτε!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: