Τετάρτη 8 Οκτωβρίου 2008

Μικρά, Μικρά και Ουσιώδη



> Πήγα στον δερματολόγο. Είχα μία μικρή κρεατοελιά στο μπούτι, και αφού μου είπε ότι δεν είναι τίποτα, και αν με ενοχλεί μπορούμε να την καυτηριάσουμε, εκεί, επί τόπου, είπα και εγώ, αφού είναι τόσο απλό, ας τη βγάλω. Μου έκανε μία μικρή τοπική ένεση αναισθησίας, έκοψε την ελιά και με ένα μαστούκι που έκανε μπζιιιιτ μπζιιιιτ την καυτηρίασε. Σύνολος χρόνος που έμεινα στο ιατρείο, μαζί με τον χρόνο που μας πήρε να γράψουμε την απόδειξη και να πάρουμε έγκριση από την ασφαλιστική, ότι θα καλύψουν αυτοί την επίσκεψη, 14 λεπτά. Κόστος; 48 Ευρώ η επίσκεψη και 114 Ευρώ η εγχείρηση! Μάλιστα. Αν δεν τα πλήρωνε η ασφαλιστική θα είχα πάθει έμφραγμα και μετά θα ήθελα ένα σκασμό λεφτά να κάνω μπαϊ πας!

> Μίλαγα με τον ιδιοκτήτη του 3ου διαμερίσματος της «πολυκατοικίας» μου, αυτό που νοικιάζετε. Για την ακρίβεια αυτός μου τηλεφώνησε να με ρωτήσει «τι ακούω»! Τα έχασα, ..., τι να εννοούσε άραγε ο μαθουσάλας; Μετά από λίγο κατάλαβα ότι με ρώταγε τι ακούω για την κρίση, ..., αν θα κλείσουν ελληνικές τράπεζες και ποιες; Μπήκα στον πειρασμό να του πω, ακούω ότι θα κλείσει η Εμπορική, αλλά τον λυπήθηκα τον παππού. Πως του μπήκε στο μυαλό ότι εγώ έχω πληροφορίες και μάλιστα έγκυρες; Όταν του είπα ότι δεν με απασχολεί το θέμα γιατί δεν έχω καταθέσεις (και μάλιστα άνω των 100 000 ευρώ που είναι το όριο εγγύησης) τότε με ρώτησε που έχω επενδύσει. Βλέπετε είναι σίγουρο για τον μπάρμπα ότι και μιλούνια λεφτά έχω και τα διαχειρίζομαι! Δεν ήθελα να τον απογοητεύσω και του είπα «κάτι λίγα που έχω τα έβαλα σε ομόλογα του δημοσίου», και τελείωσε εκεί η κουβέντα. Μα τι εντύπωση δίνω στον κόσμο;

> Όταν πρωτοάκουσα ότι για το φαινόμενο του θερμοκηπίου φταινε και οι αγελάδες, γέλαγα δύο βδομάδες. Σήμερα στο ραδιόφωνο άκουσα και την εξήγηση και έπαψα να γελάω. Για την παραγωγή ενός λίτρου γάλακτος απαιτείται ένας τόνος νερό. Για την παραγωγή ενός κιλού μοσχαρίσιου κρέατος, εκλύετε στην ατμόσφαιρα τόσο διοξείδιο του άνθρακα όσο και από ένα αυτοκίνητο που έκανε 240 χιλιόμετρα! Η αναλογία ανθρώπων-αγελάδων στη Γη είναι περίπου 1-0,5, δηλαδή μία αγελάδα ανά δύο ανθρώπους. Η κατανάλωση κρέατος από τον άνθρωπο έχει φτάσει σε σημεία ρεκόρ τα τελευταία 40 χρόνια, αυτό έχει γιγαντώσει την αντίστοιχη βιομηχανία σε τέτοιο βαθμό που είναι τελείως λογικό να μιλάμε για σημαντική ρύπανση. Μου έκαναν εντύπωση τα νούμερα αυτά. Μοσχάρι θα φαω μία φορά κάθε 2 μήνες, γάλα δεν πίνω, στην Ελλάδα δεν βλέπουμε και τόσες πολλές αγελάδες, δεν είχα συνειδητοποιήσει ότι είμαστε περικυκλωμένοι από «γελάδια»!

· Στο 4,6% ο πληθωρισμός τον Σεπτέμβριο. Αναρωτιέται κανείς που πάει ο μισθός του; Ρε παιδιά εκείνα τα 41 μέτρα και τα 583 αντίμετρα του κου Γκουντις, τι έγιναν; Πόσο δηλαδή θα ήταν ο πληθωρισμός αν δεν είχαμε όλα αυτά τα μέτρα εμείς οι ευτυχείς ιθαγενείς; Ακούει κανείς;

· Σήμερα το πρωί έκανα μία ώρα και ένα τέταρτο από το σπίτι μου στο γραφείο. Νομίζω ότι είναι το ρεκόρ μου. Εκεί που ήμουνα σταματημένη για 10 λεπτά στην πανάκριβη και πολυτελή αττική οδό, πάνω από το κεφάλι μου και σε απόσταση λίγων μέτρων αναβόσβηνε η τεράστια ηλεκτρονική πινακίδα .... «fasten your seatbelts». Αυτό είχαν να μου πουν οι υπεύθυνοι του αυτοκινητόδρομου αυτή τη συγκεκριμένη ημέρα, όχι «γίνετε κακός χαμός από εδώ μέχρι τη Λαμία», όχι «σας ζητούμε συγνώμη που σας βάλαμε να πληρώσετε το τριευρω για πιο γρήγορα και είστε καρφωμένοι στο ίδιο σημείο για μία ώρα» αλλά βάλτε τις ζώνες σας! Γιατί ρε γίδι υπάρχει κίνδυνος τρακαρίσματος; Σημείωση δεν διαφωνώ ότι οι επιβάτες πρέπει πάντα να φοράνε ζώνες αλλά αυτό το μήνυμα την συγκεκριμένη στιγμή το βρήκα πολύ άκαιρο.


Σολομός Μαριναρισμένος

2 κομμάτια σολομού, όμοια σε μέγεθος μεταξύ τους, περίπου 700 γραμμάρια με 1 κιλό το κάθε ένα, όχι όμως αυτά που είναι φέτες από το κέντρο του ψαριού. Συνήθως πουλάνε πλαϊνά κομμάτια με πέτσα ή και χωρίς από την μία πλευρά αλλά χωρίς το κεντρικό κόκαλο. Εσείς θα πάρετε αυτά χωρίς την πέτσα.
1 ποτήρι του κρασιού σάλτσα σόγιας
1 ποτήρι του κρασιού τσίπουρο χωρίς γλυκάνισο
1 μικρό κρεμμύδι τριμμένο στον τρίφτη
Μπόλικο χοντροτριμμένο μαύρο πιπέρι
Λίγους σπόρους μάραθου σπασμένους στο γουδί (προαιρετικά)
1 ½ φλυτζάνι του τσαγιού ψιλοκομμένο μάραθο ή αν δεν βρήτε άνιθο


Ξεπλένετε το σολομό και τον σκουπίζετε καλά με μπόλικο χαρτί κουζίνας να είναι στεγνός. Βγάλετε και όσα κόκαλα μπορείτε με ένα τσιμπιδάκι. Βάζετε τα φιλέτα σε ένα βαθύ μακρόστενο τάπερ, το ένα πάνω από το άλλο. Ανάμεσα στα δύο φιλέτα απλώνετε το κρεμμύδι και τους μαραθόσπορους αν χρησιμοποιήσετε. Πασπαλίζετε με το πιπέρι και ραντίζετε με την σόγια και το τσίπουρο. Κουνάτε το τάπερ να πάει η μαρινάδα παντού. Το βάζετε στο ψυγείο για 1 μέρα, αναποδογυρίζοντας τα φιλέτα τακτικά ώστε να μαριναριστούν καλά από όλες τις πλευρές. Τη δεύτερη μέρα τα βγάζετε και με χαρτί κουζίνας τα καθαρίζετε και τα στεγνώνετε καλά. Απλώνετε σε επίπεδη επιφάνεια τον ψιλοκομμένο μάραθο και μπόλικο χοντροκομμένο πιπέρι και πιέζετε τα φιλέτα πάνω στα αρωματικά και από τις δύο μεριές ώστε να κολλήσουν απάνω τους. Τα δύο φιλέτα με τα αρωματικά τα ξανακάνετε «σάντουιτς» και τα βάζετε πάλι στο τάπερ στο ψυγείο για άλλη μία μέρα. Την επόμενη είναι έτοιμα να τα φιλετάρετε σε μικρά λεπτούλια φετάκια. Μπορείτε να τον χρησιμοιήσετε σε σαλάτες, πάνω σε ζεστό μαύρο φρυγανισμένο ψωμί, σε μακαρονάδα, σε σάντουιτς, όπου σας κάνει κέφι. Θέλει βέβαια και αυτός λίγες σταγόνες λεμόνι για να αναδειχθεί. Αυτό τον σολομό δεν τον έχω κρατήσει στο ψυγείο πολύ κυρίως γιατί καταναλώθηκε αμέσως σε ένα πάρτυ που είχα κάνει, έτσι δεν ξέρω να σας πω πόσο καιρό μπορείτε να τον έχετε. Αυτό όμως που είναι σίγουρο είναι ότι εδώ μπορείτε να μαρινάρετε μικρότερα κομμάτια ώστε να μην κάνετε μεγάλη ποσότητα και δεν ξέρετε μετά τι να την κάνετε. Σε αντίθεση με τον Gravlax που αν μειώσετε την ποσότητα του αλατιού και της ζάχαρης, δεν θα σας πετύχει.

Αυτά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: