Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2008

Ο Βασιλικός

Τρελαίνομαι για το άρωμα του βασιλικού. Μαζί με τη μαστίχα είναι τα πιο αγαπημένα μου αρωματικά. Η βεράντα μου κάθε καλοκαίρι έχει πολλούς ωραίους βασιλικούς, με μικρό φύλο ή πλατύφυλλους, όλες τις ποικιλίες, που τους ποτίζω επιμελώς και κάθε φορά που περνάω από μπροστά τους πειράζω τα φύλλα για να μυρίσουν λίγο.

Είχα λοιπόν πάντα το πρόβλημα του χειμώνα, τι να κάνω που δεν υπάρχουν βασιλικοί! Δεν αντέχουν στο κρύο και μέσα στο σπίτι δεν ευδοκιμούν, έτσι μάζευα φυλλαράκια και τα έβαζα στην κατάψυξη για να έχω. Αλλά τόσο τα κατεψυγμένα όσο και ο ξερός βασιλικός δεν είναι και αρκετά αρωματικά, και έτσι είχα ένα κενό στην χειμωνιάτικη κουζίνα μου! Τι σας λεω τώρα!!

Μέχρι που πριν λίγο καιρό, διάβασα ένα άρθρο σε κάποιο από τα περιοδικά μαγειρικής που αγοράζω που έδινε λύση σε αυτό το μεγάλο πρόβλημα της ανθρωπότητας.

Συντήρηση φύλλων βασιλικού σε λάδι. Με αυτό το τρόπο και το ελαιόλαδο αρωματίζεται και γίνετε υπέροχο για σαλάτες, βραστά λαχανικά, ψητά κρέατα και ψάρια, αλλά και τα φύλλα μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις σε σάλτσες και σος. Όσο λοιπόν υπάρχουν ακόμα στην αγορά φρέσκα φύλλα βασιλικού, να πάρετε να το φτιάξετε και θα με θυμηθείτε!

Βασιλικός στο λάδι

Διαλέγετε ένα μικρό βαζάκι που να χωράει κάτι περισσότερο από ένα νεροπότηρο λάδι. Το πλένετε καλά και το σκουπίζετε ακόμα καλύτερα να είναι απολύτως στεγνό. Πλένετε και στεγνώνετε πολύ καλά τα φύλλα του βασιλικού, βάζετε τα φύλλα το ένα πάνω στο άλλο και φτιάχνετε μικρά ματσάκια με τα οποία γεμίζετε πλήρως το βάζο. Το στουμπώνετε όσο πιο πολύ μπορείτε χωρίς όμως να πιέζετε πολύ τα φύλα και τα λιώσετε! Γεμίζετε το βάζο με ελαιόλαδο μέχρι πάνω και σίγουρα για 2 εκατοστά πάνω από τα φύλλα. Το βάζετε σε σκιερό μέρος. Όταν αφαιρείτε λάδι, το συμπληρώνετε ώστε να έχετε πάντα 2 εκ. πάνω από τα φύλλα λάδι. Μπορείτε έτσι να το κρατήσετε όλο το χειμώνα.

Πρόσφατα έβαλα λίγο από αυτό το λάδι σε ένα καλό λευκό τυρί και ήταν άλλο πράγμα. Αλλά και σε μία κόκκινη σάλτσα για μακαρόνια είναι υπέροχο!

Δεν υπάρχουν σχόλια: