Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2008

Απο την Αννα

Είμαι στη μαγευτική Ρουμανία που οδεύει με ταχύτητα αεριοθούμενου στην πτώχευση! Τρέχω από ραντεβού σε ραντεβού και δεν προλαβένω για τίποτα. Η Αννα όμως μου έστειλε τη συνταγή του Μωσαικού, την αντιγράφω όπως έχει και σας ΄προκαλώ να την κάνετε το Σαββατοκύριακο για να καταλάβετε τι εννοώ!!

Το Μωσαικό της Αννας (με τα 3 παιδιά!!)

225 γρ βούτυρο
225 γρ σοκολάτα κουβερτούρα λιωμένη
140 γρ κακάο
190 γρ ζάχαρη άχνη
50 γρ νερό
3 κρόκοι αυγών
2 αυγά ολόκληρα
30 γρ κονιάκ
125 γρ φιστίκια αιγίνης ψίχα
125 γρ φουντούκια
270 γρ μπισκότα πτι μπερ τεμαχισμένα
250 γρ διάφορα ξηρά φρούτα
ξύσμα από 1 λεμόνι
ξύσμα από 1 πορτοκάλι


Ανακατεύουμε την λιωμένη κουβερτούρα, το βούτυρο τα αυγά και τους κρόκους. Προσθέτουμε το νερό και το κονιάκ . Ανακατεύοντας συνέχεια, ρίχνουμε το κακάο και την άχνη. Προσθέτουμε τους ξηρούς καρπούς, τα ξερά φρούτα τα μπισκότα και τα ξύσματα. ανακατεύουμε καλά και τοποθετούμε το μίγμα σε μια μακρόστενη ή κυλινδρική φόρμα που την έχουμε καλύψει εσωτερικά με μια μεμβράνη για να ξεφορμάρεται εύκολα.
Το αφήνουμε στο ψυγείο και ετοιμάζουμε αν θέλουμε ένα γλάσο
Διατηρείται στο ψυγείο για περίπου μια εβδομάδα

Υλικά για το γλάσο
150 γρ σοκολάτα κουβερτούρα
150 γρ κρέμα γάλακτος
20 γρ μέλι

Και τώρα οι δικές μου παραλλαγές της συνταγής !!!!!!!
Δεν λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί αλλά σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά (δηλαδή στο 2 αν το μάτι μας έχει ενδείξεις μέχρι το 9) και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε όλα τα υλικά στην ίδια κατσαρόλα κρατώντας τη θερμοκρασία σταθερή. Μπορούμε να βάλουμε και άλλα αρώματα στον κορμό όπως πικραμύγδαλο το οποίο ταιριάζει πολύ με τους ξηρούς καρπούς και τη σοκολάτα. Εγώ συνήθως βάζω περισσότερα είδη ξηρών καρπών όπως καρύδια και αμύγδαλα μη αλατισμένα. Όσο για τα φρούτα συνήθως βάζω δαμάσκηνα και βερίκοκα αλλά το γλυκό γίνεται πολύ καλύτερο αν βάλουμε γλυκό πορτοκάλι, ένα απλό γλυκό του κουταλιού με φλούδες πορτοκαλιού σε μακρόστενα μπαστουνάκια.
Αντί να βάλουμε το κονιάκ στο μίγμα της λιωμένης κουβερτούρας μουσκεύουμε τα μπισκότα τα οποία έτσι γίνονται πιο μαλακά και αποκτούν και ένα ξεχωριστό άρωμα. Φυσικά μπορούμε να αντικαταστήσουμε το κονιάκ με όποιο άρωμα θέλουμε.
Εγώ τοποθετώ το μίγμα σε λαδόκολλα την οποία τυλίγω διαμορφώνοντας το κυλινδρικό σχήμα του κορμού σε όποιο μήκος και πλάτος θέλω.

Καλή επιτυχία …………….

Δεν υπάρχουν σχόλια: