Πέμπτη 16 Οκτωβρίου 2008

Κουίζ

Σήμερα το πρωί, πήγα στο φαρμακείο να πάρω κάτι βιταμίνες. Ο φαρμακοποιός αυτός, γνωστός αριστερός από την εποχή του πολυτεχνείου, είναι εξαιρετικά φιλικός και ευφυής. Είναι χρόνια τώρα που πάντα ψωνίζω από εκεί και έτσι έχουμε μία ωραία σχέση με καλαμπούρια και κουβεντούλα.

Αυτός ο τύπος, ήταν στα γεγονότα της Νομικής, όπου είχε πιαστεί και βασανιστεί και δεν ξέρω και εγώ τι άλλο με αποτέλεσμα να είναι λίγο κουτσός στο ένα πόδι. Ακόμα ασχολείται με την πολιτική, δεν έχω καταλάβει αν είναι ενταγμένος κάπου. Εμένα με έχει συνδέσει με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και κάθε φορά που πάω μου κάνει ειρωνικές και πιπεράτες ερωτήσεις για τα πεπραγμένα της ΕΕ και εν γένη τα μαύρα τους τα χάλια.

Έτσι και σήμερα, αφού πρώτα μου είπε ότι ένας Μπράουν έσωσε το γόητρο της ΕΕ και γιατί οι Τσέχοι δεν συμφωνούν με την εφαρμογή του σχεδίου διάσωσης στις εκτός ευρωζώνης χώρες, κλπ, κλπ, με ρώτησε πως πάει το μπλογκ και αν οι αναγνώστες μου θα θέλανε να απαντήσουν σε ένα κουίζ. Ρίχτο του είπα και θα δούμε.

Σας βάζω λοιπόν και εγώ την ερώτηση του κου Διονύση Μαυρογέννη, ...., πως βγήκε το «έφαγα τον περίδρομο»;

Εγώ βέβαια δεν το γνωρίζω, ξέρω τι σημαίνει αλλά δεν ξέρω πως βγήκε. Ψάχτε το και πείτε μου, εγώ θα πάω αύριο από το φαρμακείο του για να μου πει και θα σας ενημερώσω καταλλήλως.

Σήμερα επίσης έφερα στο γραφείο ντολμαδάκια γιαλαντζί που είχα φτιάξει για το τραπέζι τις Τρίτης.

Άρεσαν πολύ και υποσχέθηκα να γράψω την συνταγή, αν και πολύς κόσμος τα φτιάχνει χωρίς συνταγή, έτσι με το μάτι ....

Ντολμαδάκια γιαλαντζί

100 φύλα από αμπέλι. Αν έχετε φρέσκα φύλα στην κατάψυξη αυτό είναι το καλύτερο, τέτοια εποχή δεν μπορείτε να βρείτε τρυφερά φύλα, αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε βιολογικά φύλα σε βαζάκι από το σούπερ μαρκετ.
1 ματσάκι άνηθο
1 ματσάκι δυόσμο
χυμό από 1 λεμόνι
ξύσμα από 1 λεμόνι
¾ του ποτηριού ελαιόλαδο
1 ποτήρι ρύζι καρολίνα, ή αρμπόριο
αλάτι και πιπέρι και 1 κουταλάκι ζάχαρη
8-10 μεγάλα ξερά κρεμμύδια

Ζεματάτε τα αμπελόφυλλα σε νερό που βράζει. Αν είναι φρέσκα θέλουν 1 λεπτό, αν είναι από βάζο όμως ζεματίστε τα λίγο παραπάνω για να μην φέρνουν σε στρατσόχαρτο.

Στο μούλτι λιώνετε τα κρεμμύδια καλά, και τα βάζετε σε μία κατσαρόλα, μαζί με 1 1/2 ποτήρι νερό να βράσουν αρκετά και να απορροφήσουν όλα τα υγρά. Όταν στεγνώσουν αρκετά και αρχίζουν να κολλάνε στην κατσαρόλα, προσθέτετε το μισό λάδι, και το ρύζι. Τα αφήνετε λίγο ανακατεύοντας με το λάδι, μέχρι να γυαλίσει κάπως το ρύζι και προσθέτετε τα ψιλοκομμένα μυριστικά, τον άνηθο και τον δυόσμο. Έχοντας βγάλει την κατσαρόλα από την εστία, προσθέτετε το αλάτι, το πιπέρι, το ξύσμα, τη ζάχαρη και τον χυμό και τα αφήνετε να κρυώσουν.

Σε μία μεγάλη κατσαρόλα έχετε στρώσει 20 περίπου φύλλα ώστε να καλυφθεί καλά όλος ο πάτος της κατσαρόλας,. Παίρνετε ένα ένα φύλο, το απλώνετε στον πάγκο, βάζετε 1 κουταλάκι του γλυκού μίγμα ακριβώς στο άνοιγμα του μίσχου και διπλώνετε αριστερά και δεξιά από το μίγμα τα πλαϊνά του φύλου, μετά παίρνετε την κάτω πλευρά του φύλου και την διπλώνετε σε ρολό προς τα πάνω, ώστε να κλείσετε καλά το ρύζι μέσα στο φύλο ώστε να μην χύνετε το ρύζι έξω, και να είναι μέτρια σφιχτό το ντολμαδάκι, να υπάρχει δηλαδή περιθώριο να φουσκώσει το ρύζι. Στρώνετε ένα ένα τα ντολμαδάκια σαν σαλιγκάρι στον πάτο της κατσαρόλας, μάλλον θα χρειαστεί να βάλετε και δεύτερη σειρά και σε αυτή την περίπτωση τα βάζετε γύρο στο κέντρο για να βράσουν καλύτερα.

Περιχύνετε τα ντολμαδάκια με το υπόλοιπο λάδι και τα σκεπάζετε με ένα πιάτο που να τα καλύπτει όλα πάνω από το πιάτο βάζετε ένα μέτριο βάρος, ένα κουτί γάλα ή μία πέτρα ώστε να κρατάει σταθερό το πιάτο. Περιχύνετε με 1 ½ ποτήρι βραστό νερό και βάλτε το να βράσει σε μέτρια φωτιά. Σε 5 λεπτά περίπου περιχύστε με άλλο ένα ποτήρι βραστό νερό και συνεχίζετε το βράσιμο. Συνολικά βράστε τα περίπου 30 ώρα, έχετε όμως το μου σας μην τους σωθεί το νερό. Όταν χρειάζεται να προσθέτετε βραστό νερό και πάντα σε μικρή ποσότητα γιατί, δεν τα θέλετε σούπα! Μόλις γίνουν αφήστε τα τουλάχιστόν για 30 ώρα να στεγνώσουν και να κρυώσουν. Στο τέλος η κατσαρόλα δεν πρέπει να έχει σχεδόν καθόλου υγρά γι αυτό να είστε προσεχτικοί με το νερό που προσθέτετε. Σερβίρονται κρύα με στραγγιστό γιαούρτι, που αν θέλετε το έχετε πασπαλίσει με λίγο πάπρικα.

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Κατά την επικρατέστερη εκδοχή, περίδρομος είναι στην ιατρική ορολογία ο κολικόπονος, άρα έφαγε τόσο που τον έπιασε κολικόπονος. Ωστόσο, στην αλιευτική ορολογία "περίδρομος" είναι το σχοινί που περιβάλλει τα δίχτυα, οπότε φράση θα μπορούσε να ξεκινάει από εκεί: έφαγε όχι μόνο ολόκληρη την ψαριά, αλλά και το σκοινί

Ανώνυμος είπε...

όποιος έγραψε το 1ο σχόλιο απλώς αντέγραψε απο το site του σαραντακου, δεν τα ήξερε ! χα χα χα

Μιρέλλα-Αρτέμης Μάτσας

Ανώνυμος είπε...

ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΞΕΡΕΙΣ ΠΡΕΠΕΙ ΠΡΩΤΑ ΝΑ ΤΑ ΔΙΑΒΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΑ ΝΑ ΤΑ ΑΝΤΙΓΡΑΨΕΙΣ ΑΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΠΑΡΘΕΝΟΓΕΝΕΣΗ ΩΣ ΓΝΩΣΤΟΝ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ Ο ΜΠΑΜΠΙΝΩΤΗΣ ΑΚΟΜΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙ ΚΑΙ ΜΑΘΑΙΝΕΙ

Ανώνυμος είπε...

εξαλλου οι γερμανοι ειναι φίλοι μας

Ανώνυμος είπε...

τα καλα παιδάκια
1. λένε: δεν ξέρω αλλά βρήκα ότι .................
2. γράφουν το ονοματάκι τους

Μιρέλλα - strikes again