Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2008

Τα χρέη

Τα χρέη μου τα πληρώνω, και με το παραπάνω μάλιστα, έτσι σήμερα θα σας γράψω μόνο συνταγές μιας και το έχω αμελήσει λιγάκι το σπορ.

Χτες είχα τραπέζι σε φίλους από τη δουλειά και είχα φτιάξει δύο πιάτα που άρεσαν πολύ. Είπα λοιπόν να τα γράψω και εδώ να τα έχετε και εσείς.

Να αρχίσουμε με τα απλά και διαιτικά

Σαλάτα με φακές και πέστροφα

200 γραμμάρια χοντρές φακές
1 πακέτο πέστροφα καπνιστή
1 ματσάκι μαϊντανό
1 ματσάκι άνηθο
λίγα φύλα δυόσμου
2 φρέσκα κρεμμυδάκια
ξύσμα από 1 λεμόνι
1 ξερό κρεμμύδι
1 φλούδα λεμονιού
λάδι, λεμόνι, αλάτι και πιπέρι

Βράζετε τις φακές σε άφθονο αλατισμένο νερό μαζί με το ξερό κρεμμύδι ολόκληρο και τη φλούδα του λεμονιού. Μην τις βράσετε πολύ, δεν τις θέλουμε να λιώσουν και να γίνουν σούπα, μόλις αρχίζουν να σκανε και να είναι μάλλον αλ ντέντε στο δόντι, βγάλτε τις πετάξτε το κρεμμύδι και τη φλούδα του λεμονιού και σουρώστε τις.

Ψιλοκόβετε τα μυριστικά και την πέστροφα και ανακατεύετε σε ένα μεγάλο μπολ τις φακές με όλα τα ψιλοκομμένα καλούδια. Προσθέτετε το λάδι, το αλάτι το πιπέρι, το ξύσμα και το λεμόνι και ανακατεύετε πολύ καλά. Αν την βάλετε και στο ψυγείο για κανα μισάωρο να δέσουν όλα τα αρώματα μεταξύ τους θα σας ενθουσιάσει.

Επίσης έφτιαξα ένα πολύ απλό ορεκτικό που άρεσε πάρα πολύ, και άντε να σας το γράψω και αυτό.

Χαλούμι ψητό με λαδολέμονο και ούζο

Κόβετε το χαλούμι σε κυβάκια, και το βάζετε σε ένα μικρό ταψάκι. Αν έχετε λίγα φύλα βασιλικού μπορείτε να το πασπαλίσετε λιγάκι με αυτά, αν όχι δεν πειράζει. Ψήστε το στο γκριλ για λίγα λεπτά μέχρι να μαλακώσει και να καβουρδιστεί ελάχιστα από πάνω. Σε ένα μπολ έχετε χτυπήσει 3 κουταλιές της σούπας λάδι, με 3 κουταλιές της σούπας λεμόνι και 3 κουταλιές της σούπας ούζο. Μόλις βγάλετε το χαλούμι από το φούρνο το περιχύνετε με το παραπάνω μίγμα και το αφήνετε λίγα λεπτά να μυρίσει. Με φρέσκο ψωμί και ντοματίνια είναι ένα πολύ νόστιμο ορεκτικό ή finger food.

Και τέλος ένα παχύ παχύ ριζότο με γαρίδες. Αυτό ο πιάτο θέλει φρέσκες μικρές γαρίδες όχι εκείνα τα κατεψυγμένα πράγματα που μάλλον δεν έχουν δει ποτέ θάλασσα. Επίσης πρέπει να είναι μικρές μιας και μιλάμε και ριζότο άρα πρέπει να μπορείς να το φας με κουτάλι. Εξάλλου υπάρχουν πολύ ωραιότερες συνταγές για μεγάλες γαρίδες και είναι κρίμα να τις «χαλάσεις» σε ένα ριζότο.

Ριζότο με γαρίδες

1 κιλό μικρές φρέσκες γαρίδες
2 ξερά κρεμμύδια
2 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες
2 ποτήρια ρύζι αρμπόριο για ριζότο
½ ποτήρι λευκό κρασί
αλάτι, πιπέρι, φρέσκο θυμάρι
2 κουταλιές της σούπας φρέσκο βούτυρο
½ ποτήρι κρέμα γάλακτος
4 κουταλιές της σούπας παρμεζάνα
μπόλικο ψιλοκομμένο μαϊντανό

Σε 6 ποτήρια νερό που βράζει, ρίχνετε τις γαρίδες ολόκληρες. Τις αφήνετε να βράσουν 5 λεπτά μόνο και τις σουρώνετε χωρίς να χύσετε το ζωμό. Αφού κρυώσουν λίγο αρχίζετε να τις καθαρίζετε κρατώντας μόνο την ψίχα, χωρίς όμως να πετάξετε το κεφάλι και τα υπόλοιπα. Παράλληλα σιγοβράζετε το ζωμό μαζί με το ένα κρεμμύδι και όταν τελειώσετε με το καθάρισμα προσθέτετε και τα κεφάλια, πόδια, κλπ από τις γαρίδες. Κρατάτε την ψίχα σε ένα μπολάκι και ασχολείστε λίγο με τον ζωμό. Βράζετε καλά τα κεφάλια κλπ, για περίπου 15 λεπτά, αν χρειαστεί προσθέστε και λίγο επιπλέον νερό. Σουρώνετε πάλι τα κεφάλια και αυτή τη φορά τα πετάτε, ενώ το ζωμό τον φιλτράρετε καλά από ένα ψιλό σουρωτήρι ώστε στο τέλος να έχετε μόνο καθαρό ζωμό. Αν είναι πάνω από 2 ποτήρια τον συμπυκνώνετε βράζοντας τον σε δυνατή φωτιά. Αυτός ο ζωμός γαρίδας λέγετε μπίσκ (ορίστε μέχρι ορολογία σας μαθαίνω).

Σοτάρετε το βούτυρο με το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το λιωμένο σκόρδο, μέχρι να γίνουν διάφανα. Προσθέτετε το ρύζι και το γυρίζετε μέχρι να γυαλίσει. Σβήνετε με το κρασί και το αφήνετε λίγο να εξατμιστεί το αλκοόλ. Ρίχνετε αλάτι, πιπέρι και το θυμάρι. Έχετε το ζωμό γαρίδας, ζεσταμένο σε μία διπλανή κατσαρόλα και προσθέτετε 1-2 κουτάλες σούπας, κάθε φορά που σώνετε το υγρό. Με αυτό το τρόπο και ανακατεύοντας πολύ συχνά μαγειρεύετε το ρύζι για περίπου 15-20 λεπτά σε χαμηλή θερμοκρασία. Μάλλον θα σας χρειαστεί παραπάνω υγρό από τα 2 ποτήρια ζωμό και μπορείτε να προσθέσετε ζεστό νερό. Μόλις το ρύζι είναι έτοιμο, πρέπει να είναι λιγάκι σκληρό να το αισθάνεσαι στο δόντι, ρίχνετε την κρέμα γάλακτος και την παρμεζάνα, ανακατεύετε για λίγο να χυλώσει καλά και στο τέλος ρίχνετε τις γαρίδες και τον μαϊντανό. Σερβίρετε αχνιστό, δεν μπορείτε να το αφήσετε σχεδόν καθόλου γιατί τότε .. .θα γίνει λαπάς. Αυτό είναι το κακό με το ριζότο θέλει φτιάξιμο λίγο πριν το σερβίρισμα!

Αυτά ήταν τα σημερινά μου καλούδια.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Κατά την επικρατέστερη εκδοχή, περίδρομος είναι στην ιατρική ορολογία ο κολικόπονος, άρα έφαγε τόσο που τον έπιασε κολικόπονος. Ωστόσο, στην αλιευτική ορολογία "περίδρομος" είναι το σχοινί που περιβάλλει τα δίχτυα, οπότε φράση θα μπορούσε να ξεκινάει από εκεί: έφαγε όχι μόνο ολόκληρη την ψαριά, αλλά και το σκοινί