Πέμπτη 2 Οκτωβρίου 2008

Μόνο φαγάκια

Δεν έχω όρεξη για κάτι άλλο, έτσι σήμερα μόνο φαγάκια.

Αυτή την πατατόπιτα την είχα φτιάξει σε ένα από τα τραπέζια μου, ως συνοδευτικό για κρέατα, αλλά τελικά νομίζω ότι στέκετε ωραιότατα και μόνο του, για καθημερινό φαγητό. Κυρίως αν έχετε βαρεθεί τα ίδια και τα ίδια και αν σας αρέσουν οι πατάτες.
Βέβαια δεν είναι καθόλου διαιτικό φαγητό, αλλά τι να κάνουμε, δεν μπορούμε να είμαστε πάντα υπό δίαιτα.

Πατατόπιτα

2 κουταλιές τρίμα φρυγανιάς
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
2 ½ κιλά πατάτες, καθαρισμένες, κομμένες σε λεπτές ροδέλες, βρασμένες για 10 λεπτά και στραγγισμένες
¾ του κουτιού γάλα εβαπορέ
6 αυγά
400 γραμμάρια φέτα λιωμένη με το πιρούνι
200 γραμμάρια ρεγγάτο
αλάτι και πιπέρι

Βάζετε το φούρνο να προθερμανθεί στους 250 βαθμούς. Αλείφετε με λάδι ένα μεγάλο πυρέξ, αρκετά βαθύ και πασπαλίζετε με φρυγανιά. Στρώστε πάνω τις βρασμένες πατάτες, σε σειρά, ώστε να καλυφθεί πλήρως όλος ο πάτος. Ανακατέψτε το υπόλοιπο λάδι με το γάλα, τα 5 αυγά, τα τυριά, το αλάτι και το πιπέρι, και αδειάστε το μισό αυτού του μίγματος πάνω από τις πατάτες. Καλύψτε με τις υπόλοιπες πατάτες σε στρώσεις. Αδειάστε το υπόλοιπο μίγμα πάνω από τις πατάτες. Χτυπήστε το 6ο αυγό και απλώστε το από πάνω, ώστε με το ψήσιμο να πάρει η πατατόπιτα μία ωραία σκούρα κρούστα. Ψήστε το για μία ώρα περίπου, σε πάνω κάτω. Μετά τα πρώτα 10 λεπτά χαμηλώστε τη θερμοκρασία στους 200 βαθμούς.

Μπον Απετιτ!

Δεν υπάρχουν σχόλια: