Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2009

Το αφρόλουτρο, ο Λουδοβίκος και ο γνωστός μαλάκας ....

Είναι πολλά τα θέματα και μιας και συνδέονται με κάποιον τρόπο είπα να τα γράψω όλα μαζί. Από την αρχή όμως ...

... το αφρόλουτρο έχει άρωμα μαστίχα, ενθύμιο και αυτό από τις καλοκαιρινές διακοπές στη Χίο. Το χρυσοπλήρωσα, αν και γνώριζα ότι πρόκειται για ένα από τα γνωστά παπαρο-προϊόντα που γίνονται εύκολα μόδα στην χώρα μας. Τουλάχιστον η μυρωδιά θα μου θυμίζει διακοπούλες τον χειμώνα, σκέφτηκα και το αγόρασα. Τις προάλλες που έκανα ντους, και περιμένοντας το μαλακτικό να «δράσει» πρόσεξα ότι το μπουκάλι του γνωστού αφρόλουτρου, είχε ένα αυτοκόλλητο καρτελάκι από πίσω και ένα βελάκι «τραβήξτε εδώ...», τραβάω που λετε, ξεκολλάει το ταμπελάκι με τις οδηγίες και τα υλικά στην Αγγλική και προβάλει άλλο ταμπελάκι με οδηγίες και σύνθεση στην Ελληνική. Διαβάζω ... μαστίχα, χιώτικο μανταρίνι, χιώτικο κίτρο, χιώτικο πορτοκάλι, κρασί (αρεούσιος οίνος!!!) – τι σκατά είναι τούτο πάλι!!, πράσινο τσάι*, και αγριοκάστανο*!!! Ο δε αστερίσκος παρέπεμπε σε υποσημείωση ότι αυτά τα προϊόντα είναι βιολογικά, για αντισηπτικές ιδιότητες.

Και εκεί επάνω έχω τις εξής απορίες: αν τα εσπεριδοειδή δεν είναι χιώτικα θα πάθουμε κάτι δηλαδή, λέμε δηλαδή ότι κίτρο δεν είναι χιώτικο αλλά από το Αργος (που εξάλου φτιάχνει και πολύ ωραία κίτρα) τι θα γίνει;; θα χαλάσει η σούπα;;; Αρεούσιος οίνος ;;; μα θα τρελαθούμε τελείως δηλαδή;; και τι σημαίνει βιολογικό αγριοκάστανο;;; υπάρχει και μη βιολογικό αγριοκάστανο;;; άγριο κάστανο δηλαδή που καλλιεργείται με τα όλα του, με τα λιπασματάκια του και τα φυτοφάρμακά του και παρ’ όλα αυτά είναι και άγριο!! Το δε τσάι έχει αντισηπτικές ιδιότητες μόνο αν είναι βιολογικό και πράσινο, αλλιώς δεν;; Και καλά δηλαδή αν πάρω ένα μπολ και τα βάλω όλα αυτά μέσα θα φτιάξω αφρόλουτρο, διότι στα συστατικά δεν αναφερότανε άλλο υλικό μόνο αυτά. Δούλεμα που μας ρίχνουν λεω εγώ!!!

... ο Λουδοβίκος, έκανε διάγγελμα χτες στον Ελληνικό λαό. Δεν θα σταθώ δευτερόλεπτο σε αυτό καλά έκανε και μπράβο του. Αλλά πως να το κάνουμε είναι θέμα αισθητικής. Σημειολογία είπανε κάποιοι, μπορεί ... να φωνάξουμε τον Ουμπέρτο Εκο να το αναλύσει. Για εμένα όμως είναι θέμα αισθητικής. Και όπως χρόνια φωνάζω για τον ακαλαίσθητο που γέμισε την Αθήνα κάγκελα, έτσι και τώρα, δεν μπορώ να μην γκαρίξω για την εικόνα του γραφείου του, απ’ όπου και το διάγγελμα. Ο πίνακας από πίσω του όλα τα λεφτά, είχε τα πάντα, Ακρόπολη, περιστέρι, κλαδί ελιάς, σημαία, τα πάντα σας λεω!! Ξύλινο γραφείο, με σκαλίσματα, σαν αυτά που είχαν οι δικηγόροι την δεκαετία του ’50, ποτήρι με νερό και παγάκια, μεγεθυντικό φακό!, και όλο το δερμάτινο σετ γραφείου που του έκανε δώρο η θεία Ευφρόσυνη όταν μπήκε στο πανεπιστήμιο, σετ από στυλό/πένες και άλλα άχρηστα διακοσμητικά γραφείου, μία κρυστάλλινη σφαίρα!, παμπάλαια δερματόδετα βιβλία, πολλά χαρτιά και βέβαια η ¾ φώτο του εθνάρχη, του θείου! Μου θύμισε το γραφείο γέρου δικηγόρου, κάπου στο κολωνάκι, που έχει κολλήσει στην εποχή της ποτοαπαγόρευσης, γεμάτο σκόνη. Πέραν τις τρομερής κιτσαρίας που εκπέμπει αυτό το αστικομπαρόκ περιβάλλον, πέραν της μεγαλομανίας και του συντηρητισμού, μου βγάζει και μία τελείως παλιομοδίτικη εικόνα, μου θυμίζει τη θεία μου τη Μαριάννα, έτσι ήταν και αυτή, βγαλμένη από μία άλλη εποχή. Μίλαγε και για νέα Ελλάδα, τρομάρα του! Ναφθαλίνη!

.... ο γνωστός μαλάκας λοιπόν υπάρχει παντού. Κακώς η διαφήμιση έλεγε, παντού υπάρχει ένα μύθος, να το ξανασκεφτούν οι διαφημιστές παρακαλώ. Πάω που λετε σουπερμαρκετ για να πάρω φρέσκες σαλάτες για το τραπέζι της Δευτέρας, και ήξερα ότι θα κάνω λιγότερο από 5 λεπτά, τις παίρνω πληρώνω και φεύγω. Ήλπιζα να παρκάρω στον μικρό υπαίθριο χώρο μπροστά από το μαγαζί και να μην αναγκαστώ να πάω στο υπόγειο πάρκιν που θα με καθυστερήσει. Δεν υπολόγισα όμως τον γνωστό «Μ»! Με ένα θηριώδες τετρακίνητο άουντι, φρέσκο και καλογυαλισμένο, είχε πιάσει 3 θέσεις από τις 10 που υπάρχουν. Πως;; μα βάζοντας το αυτοκίνητο με τέτοιο τρόπο, πλαγίως ώστε να μην χωράει κανείς αριστερά και δεξιά του. Εξάλλου αυτουνού το αυτοκίνητο ήταν και μεγάλο και ακριβό και άρα δεν του φτάνει μία θέση για το «τανκ» του, 3 ήθελε να πιάσει. Πάω και χώνω τον κουβά μου δίπλα του, με τέτοιον τρόπο που να μην μπορεί να ανοίξει την πόρτα του οδηγού με άνεση. Αν δε είναι και κοιλαράς όπως το φανταζόμουνα δεν θα χώραγε με τίποτα. Σημειωτέων ήταν γιατρός με ένα σήμα να πάνω στο παρμπρίζ. Όντως έκανα ελάχιστα και για καλή μου τύχη όταν βγήκα ήταν εκεί και με περίμενε μιας και δεν χώραγε να μπει στο τρακτέρ του. Ήταν βέβαια κοιλαράς, και γύρο στα 50, μπορεί και μικρότερος. Άρχισε να φωνάζει, πως παρκάρεις έτσι κυρά μου και κάτι τέτοια, είχα προετοιμαστεί για κάτι τέτοιο και άρχισα βέβαια λέγοντας δυνατά ένα «βρε καλώς τον μαλάκα !!!». Σαφώς δεν περίμενε την επίθεση, που εμένα περιπίπτοντος είναι και το δυνατό μου χαρτί, έτσι..., βάλτε με να βρίζω ασυνείδητους οδηγούς, δεν με πιάνει κανένας, ταλέντο σας λέω! Τι για την ηλικία του είπα, τι για το τάνκς του που παραπέμπεί σε μικρό όργανο, τι για την αντικοινωνική συμπεριφορά που θέλει 3 θέσεις (εκ των οποίων η μία για οικογένεια με παιδία υποτίθεται), τι για το ότι κάτι τέτοιους σαν αυτόν πρέπει να τους πετάμε ροχάλες όλοι μέχρι να μουλιάσουν, τι για την παιδεία του, για το ότι πρέπει να ντρέπεται και που υπάρχει, ότι κάτι σαν αυτόν κατάντησαν την Ελλάδα τριτοκοσμική χώρα, που τολμάει και μιλάει, .... φαντάζεστε!! Στο εντωμεταξύ ήρθε και ο διπλανός οδηγός, από την άλλη μεριά, ένας κύριος στην ηλικία μου, και του τα έχωσε και αυτός με παρόμοιο τρόπο και στο τέλος με είπε και «δεσποινίδα»! Πολύ χαίρομαι με αυτούς τους μαλάκες, με βοηθάνε να εκτονώνομαι.

Τώρα πως δένουν όλα αυτά μαζί ..... λοιπόν ακούστε ...

Μας περνάνε για γίδια με τα αφρόλουτρα με αρεούσιο οίνο, κολυμπάμε μέσα στην κιτσαρία και στον συντηρητισμό της φορμόλης με τον μουσιού Αβραμο, και γεμίσαμε μαλάκες, .... υπάρχει ελπίδα;;;

Και όμως υπάρχει ... το νέο σάιτ του Θεοδωράκη είναι όσο καλό είναι και το εστιατόριό του, και σε γεμίζει ελπίδα. Παρακαλώ μπείτε και πείτε μου και εσείς.... http://www.protagon.gr/ .

Τάρτα με χόρτα και λευκά τυριά

1 φύλο κουρού
500 γραμμάρια χόρτα ανάμικτα (καυκαλίθρες, ραδίκια, βρούβες, σέσκουλα, ότι βρείτε! Στην ανάγκη αν δεν βρείτε τίποτα τέτοιο βάλτε σπανάκι)
2 πράσα ψιλοκομμένα
1 φλιτζάνι μανούρι τριμμένο
1 φλιτζάνι ανθότυρο τριμμένο
1 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος
4 αυγά
ντοματίνια για διακόσμηση προαιρετικά
λάδι, αλάτι, πιπέρι

Απλώνετε σε μία ταρτίερα το φύλο να καλύψει όλη τη βάση και τα πλαϊνά καλά. Ψήστε για 10 λεπτά σε δυνατό φούρνο. Σε τηγάνι σοτάρετε το λάδι με το πράσο και όταν μαλακώσει προσθέτετε τα χόρτα καθαρισμένα, πλυμένα, στραγγισμένα καλά και ψιλοκομμένα. Τα ανακατεύετε μέχρι να βγάλουν και απορροφήσουν όλα τους τα υγρά, και να στεγνώσει το μίγμα. Το αφήνετε λίγο να κρυώσει και το βάζετε σε ένα μπολ. Προσθέτετε τα τυριά, αλάτι και πιπέρι, τα αυγά χτυπημένα και τη κρέμα γάλακτος. Τα ανακατεύετε καλά να ομογενοποιηθούν και απλώνετε το μίγμα στη ψημένη τάρτα. Τα τοματίνια αν τα χρησιμοποιήσετε τα κόβετε στη μέση και τα απλώνετε πάνω από τη γέμιση με τη κομμένη πλευρά προς τα πάνω. Ψήνετε στους 200 βαθμούς αέρα για περίπου 30 λεπτά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: