Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2009

Αμστερνταμ, πικι πικι ραμ !

Φεύγουμε αύριο για Μπενελούξ. Δεν έχει πλάκα; Να σε ρωτάνε που πας; Και να λες φέτος θα πάμε Μπενελούξ, ή ακόμα καλύτερα Κάτω Χώρες! Και οι πάνω ποιες είναι;;

Πάμε λοιπόν 2 μέρες στις Βρυξέλες και 2 μέρες στο Άμστερνταμ. Επειδή όμως η πρωτεύουσα της Ευρώπης είναι και ένα τουριστικό δράμα, δεν θα μείνουμε εκεί, αλλά από εκεί με νοικιασμένα αυτοκίνητα, θα πάμε στη Μπρούζ, (δεν προφέρετε έτσι ακριβώς στα γαλέικα, αλλά τι να κάνω;;) στο Λουξεμβούργο, στη Γάνδη, και μετά πηγαίνοντας προς το Αμστερνταμ, θα περάσουμε και από το Ροτερντάμ (να δούμε τα καράβια), τη Χάγη (να δούμε το Διεθνές Δικαστήριο, να πούμε και μία καλημέρα στον Καρατζιτς) και βέβαια στο Άμστερνταμ.

Έχω εκτυπώσει το κατάλογο με όλα τα Smart Shops, την νέα μόδα της πόλης. Τα «έξυπνα μαγαζιά» αποτελούν την απάντηση στα Cannabis Shops που εδώ και χρόνια λειτουργούν στο Άμστερνταμ. Οι τουριστικές αρχές της χώρας δεν είναι καθόλου ευχαριστημένες που μαζεύονται όλοι οι αναξιοπαθούντες, και η πόλη έχει βγάλει τη φήμη της βασίλισσας της κραιπάλης. Γιατί καλά με το ρεντ-λαιτ-ντιστρικτ, μένουν λεφτουδάκια, πάνε και επισκέπτες με μεγάλη τσέπη ενίοτε, με τις φούντες όμως οι πιτσιρικάδες χάνονται και δεν ξοδεύουν φράγκο στην πόλη. Τώρα όμως με τα βιολογικά, τα κινήματα υγιεινής διατροφής και τα τοιαύτα έχει δημιουργηθεί μία νέα αγορά, όπου προσπαθείς λεει να «ενισχύσεις το μυαλό σου». Έτσι βγήκαν και τα Σμαρτ-Σοπς, που πουλάνε βασιλικούς πολτούς, τζίντζερ, μυστήρια τσάγια και αφεψήματα και άλλα τέτοια. Προσοχή καμία σχέση με τις φούντες και τα ζωνιανά, μιλάμε για υγεία και ευεξία! Ένα από αυτά τα προϊόντα είναι και τα μαγικά μανιτάρια. Δεν μιλάμε για παραισθησιογόνα μανιτάρια, αλλά για μία άλλη ποικιλία μυκήτων που σε κάνει πιο έξυπνο. Να στείλουμε τον Καραμανλή λέει ο Γιάννης, αλλά και πάλι, δεν είναι πρέπον!

Να σας πω τώρα τη μαύρη μου αλήθεια δεν έχω ιδέα από τέτοια πράγματα και δεν είμαι και τόσο σίγουρη ότι αυτά τα μανιτάρια στην Ελλάδα για παράδειγμα δεν θα ήταν παράνομα. Σκοπεύω όμως να πάω σε κάποιο από αυτά τα μαγαζιά, από περιέργεια. Για τον Σταύρο δεν ξέρω, οι υπόλοιποι όμως θα πάμε. Τώρα αν θα φαμε ομελέτα με ματζικ μασρουμς δεν ξέρω θα δούμε.

Αν και οι διαδρομές που θα κάνουμε είναι μεγάλες για 5 μέρες, πιστεύω ότι θα περάσουμε καλά. Είμαστε και χαρούμενη παρέα άλλωστε!

Θα σας πω νέα από το ταξίδι την άλλη εβδομάς, προς το παρόν τσακώστε συνταγούλα για να φτιάξετε στα παιδάκια σας, να το τρωνε για πρωινό!

Μπριός με σταφίδες

250 γραμμάρια αλεύρι μαλακό και κοσκινισμένο
μία πρέζα αλάτι
25 γραμμάρια ζάχαρη
10 γραμμάρια μαγιά νωπή (το 1/3 από το σακουλάκι με την ξερή μαγιά)
4 αυγά μέτρια
150 γραμμάρια βούτυρο
50 ml γάλα
75 γραμμάρια ξανθές σταφίδες

Στο μίξερ χτυπήστε το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψει. Προσθέστε ένα ένα τα αυγά. Διαλύστε τη μαγιά στο γάλα και προσθέστε το στο μίξερ. Ρίχνουμε το κοσκινισμένο αλεύρι σιγά σιγά, το αλάτι και τις σταφίδες. Αν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε και ξηρούς καρπούς. Βουτυρώστε μία φόρμα του κέικ, και ρίξτε μέσα το μείγμα. Ψήστε για 5 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 220 (πάνω-κάτω) και για 30 λεπτά στους 180 μέχρι να γίνει καλά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: