Τρίτη 22 Ιουλίου 2008

Λουλούδια

Πριν χρόνια, είχα πάει διακοπές με τον κουμπάρο μου και τη Ζέφη στη Μυτιλήνη. Γεμάτο Λεσβίες το νησί! και Λέσβιους φυσικά. Κανένα πρόβλημα τότε, αντίθετα είχαν και πολλούς τουρίστες ομοφυλόφιλους και μάλλον αυτό τους άρεσε και τους βόλευε. Τώρα τι τους έπιασε και κάνανε όλοι αυτή την ηλίθια φασαρία, με τον χαρακτηρισμό «Λεσβία» δεν το κατάλαβα.

Προσβάλλονται λεει, και άλλες τέτοιες μπούρδες! Μάλλον κάποια συντηρητικά ανθρωπάκια το σκέφτηκαν αυτό και ξεκίνησαν όλη αυτή τη διαδικασία που βέβαια με πανηγυρικό τρόπο την χάσανε και πολύ το χάρηκα.

Τέλος πάντων, δεν ήθελα να σας γράψω αυτό, άλλο ήταν το θέμα μου, αλλά ετσι μου ήρθε και αυτό.

Εκεί λοιπόν στη Μυτιλήνη έχουν φοβερά φαγιά! Πολλά μεζεδοπωλεία, με ούζα και σαρδέλες καλλονής και διάφορους άλλους μεζέδες ντόπιους και ζουμερούς. Ένας από τους πιο συνηθισμένους μεζέδες είναι τα Λουλούδια Όπου και να πας, ακόμα και σε καφενείο, έχουν λουλούδια. Και βέβαια εννοούν τα κολοκυθολούλουδα, που είναι καθαρά παραδοσιακός και νησιωτικός μεζές, με κρητικές καταβολές, απ΄ ότι έχω ακούσει.

Λουλούδια τηγανιτά, γεμιστά με τυριά και τηγανητά, σκέτα βραστά, γεμιστά με ρύζι και μυρωδικά βραστά, ότι μπορείτε να φαντασθείτε. Σκέτος παράδεισος!

Έβλεπα λοιπόν τις προάλλες μία εκπομπή με εκείνο το χαζοχαρούμενο τον Jamie Oliver. Μα είναι δυνατόν Άγγλος μάγειρας. Ποια είναι η συνεισφορά των άγγλων στην παγκόσμια γαστρονομία πείτε μου! Η σάλτσα μέντας; η τα τηγανητά ψάρια με πατάτες: Τέλος πάντων επειδή αυτός μαγειρεύει μεσογειακά έχει γίνει γνωστός, και έχει κάνει μία σειρά από εκπομπές και προσπαθεί να ψήσει τους έρημους τους Άγγλους να τρωνε πιο υγιεινά. Στην εκπομπή που είδα λοιπόν εγώ τους έφτιαχνε κολοκύθια και ως «γκουρμέ touch» τους έλεγε ότι τρώγονται και τα λουλούδια.

Τότε θυμήθηκα την κουμπάρα μου στη Μυτιλήνη, που μιας και είναι ξένη (Σερβικής καταγωγής μεγαλωμένη στο Μόναχο αλλά σπουδαγμένη στην Αμερική – ένα μπάχαλο!) μία μόνο φράση είχε μάθει και έλεγε συνέχεια «ε χ ε τ ε λ ο υ λ ο υ δ ι α;» Την κοίταζαν έκπληκτοι οι μαγαζάτορες και έμπαιναν στο παρασύνθημα και σε απόλυτα Ελληνικά της αράδιαζαν 5-6 διαφορετικές γεμίσεις και 2-3 τρόπους μαγειρέματος. Αυτή τότε μη έχοντας καταλάβει τίποτα έλεγε «ΟΛΑ ΟΛΑ».

Σήμερα λοιπόν θα σας γράψω μία πάρα πολύ ωραία συνταγή για Λουλούδια, που δεν είναι δύσκολή και ακόμα και οι Λόλες μπορούν να την φτιάξουν.

Λουλούδια γεμιστά με σταφίδες και ρύζι

15-18 λουλούδια από κολοκύθια, να είναι φρέσκα, καθόλου χτυπημένα, να τα έχετε πλύνει σε νεράκι, και με το χεράκι σας να τους έχετε κόψει από το εσωτερικό τον ύπερο (ένα πράγμα που προεξέχει στο κέντρο του λουλουδιού – δεν θυμάστε φυσική ιστορία από το δημοτικό;)
1 φλιτζάνι ρύζι μπασμάτι
½ κιλό κρεμμύδια ξερά τριμμένα στον τρίφτη
3 κουταλιές της σούπας κουκουναρόσπορο
4 κουταλιές της σούπας σταφίδες
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
½ φλιτζάνι λάδι
1 φλιτζάνι νερό ζεστό
αλάτι και πιπέρι.

Σε ένα τηγάνι αχνίζουμε το κρεμμύδι με λίγο νερό και αφού γίνει διάφανο προσθέτουμε το λάδι. Μόλις ροδίσουν ελαφρά τα κρεμμύδια προσθέτουμε το ρύζι, τις σταφίδες το κουκουνάρι, την κανέλα το αλάτι και το πιπέρι και τα ανακατεύουμε για λίγο να γυαλίσει το ρύζι. Αφήνουμε το μίγμα να κρυώσει λίγο και με ένα κουταλάκι και με μεγάλη προσοχή να μην διαλύσουμε τα λουλουδάκια μας, τα γεμίζουμε ένα ένα. Τα τοποθετούμε όρθια με την βάση προς τα κάτω σε μία κατσαρόλα κυκλικά μέχρι να γεμίσουμε μία σειρά τον πάτο της κατσαρόλας. Προσθέτουμε το νερό, και τα καλύπτουμε από πάνω με ένα πιάτο ώστε να εφάπτεται πάνω τους. Πρέπει το πιάτο να είναι λίγο μικρότερο από την διάμετρο της κατσαρόλας ώστε να μπει μέσα της και να πάει να ακουμπήσει ωραία ωραία πάνω στα λουλούδια μας. Τα μαγειρεύετε για 45 λεπτά περίπου (ίσως και να θέλουν και μια ώρα ανάλογα) σε χαμηλή φωτιά να μην μας διαλυθούν. Ζεστά είναι νοστιμότατα, αλλά κρύα είναι υπέροχα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: