Τρίτη 18 Νοεμβρίου 2008

Ψωμί για τις Λόλες

Πολλοί μου ζητάνε να γράψω μία συνταγή για ψωμί, αλλά είναι δύσκολο για τους πολύ άσχετους περί τη μαγειρική και πραγματικά θέλει πάρα πολλές αποτυχημένες προσπάθειες μέχρι να καταφέρετε να κάνετε ένα αξιόλογο χωριάτικο καρβελάκι.

Η πιο κάτω συνταγή όμως είναι πολύ απλή και σας λεω πάντα πετυχημένη. Να την κάνετε και εσείς Λόλες!

Ψωμί για άσχετους

1 αλεύρι φάριν-απ
1 κουτάκι μπύρα 330 ml
Λάδι (1 κουτ. της σούπας)
1 κουταλάκι αλάτι,
1 κουταλάκι ζάχαρη,
1 γεμάτη κουταλιά γλυκάνισο, ή κόλιανδρο, ή αποξηραμένο σκόρδο, ή ότι άλλο θέμε.
Λίγο σουσάμι για πασπάλισμα

Σε μια λεκάνη, βάζουμε το φάριν-απ και περιχύνουμε με τη μπύρα. Ζυμώνουμε καλά, για να γίνει μια ομοιογενής ζύμη και προσθέτουμε την κουταλιά του λαδιού, το αλάτι, τη ζάχαρη και ότι μυρωδικό βάλετε. Αφήνουμε τη ζύμη να 'ξεκουραστεί' σε δροσερό μέρος ή στο ψυγείο για μισή ώρα. Στη συνέχεια, πλάθουμε τη ζύμη σε ένα καρβέλι ή μια φραντζόλα, πασπαλίζουμε με το σουσάμι και το βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο πάνω σε λαδόχαρτο για να μην κολλήσει, στους 180-200 βαθμούς για 50 λεπτά. Θα σας βγει ένα πολύ νόστιμο ψωμί που διατηρείται χωρίς πρόβλημα για μία εβδομάδα. Μπορείτε επίσης να προσθέσετε στη ζύμη ελιές ψιλοκομμένες, τυρί, πιπεριά σε μικρά κυβάκια, μπέικον ή ότι άλλο θέλετε.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Πολύ καλό ψωμάκι. Κάπου έιχα βρει κι εγω την συνταγή και το έκανα μια βροχερή Κυριακή στην Τρίπολη που ανακάλυψα οτι τέλειωσε το ψωμί στην κατάψυξη. Το αποτέλεσμα αναλογικά με την προσπάθεια ειναι ε ξ α ι ρ ε τ ι κ ό !!! Μιρέλλα