Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2008

Η Αλιβάνιστη

Χτες το βράδυ έμαθα την ουσιαστική αιτία ενός προβλήματος που ταλανίζει πολλούς ανθρώπους της γενιάς μου, καθώς επίσης - για να μην πω κυρίως – τους γονείς μας.

Αυτός ο συμπαθέστατος κύριος που εκπροσωπεί τον Κύριο (μας, σας, μάσα τα! δεν έχει σημασία) επί της γης, ο κύριος Εφραίμ εννοώ, μας είπε χτες ότι δεν παντρευόμαστε γιατί είμαστε αλιβάνιστοι!!! Επίσης είμαστε αλειτούργητοι και εγωιστές γι΄ αυτό δεν παντρευόμαστε! Τέλος μας είπε ότι όσοι δεν είναι παντρεμένοι, όπως εκείνος ο έρμος ο αστυφύλακας της Βουλής που βρέθηκε στο δρόμο του, είναι πονηροί και με πειρασμούς!

Λήξης! Εδόθη μια επιστημονικότατη και πνευματικότατη λύση σε αυτό το μέγιστο πρόβλημα και καλώ τους πάντες να συμμορφωθούν και άρα να δει χαΐρι το σπιτικό τους. Τι γκομενιάζετε, τι τρέχετε σε ψυχολόγους, τι κάνετε ότι μπορείτε για να κοινωνικοποιηθείτε, μπας και .., τι φροντίζετε την εμφάνισή σας, τίποτα τίποτα πρέπει να πάτε όλοι πάραυτα να λιβανισθείτε.

Επίσης πρέπει να λειτουργούμαστε (εμένα πάντως αυτό το ρήμα με παραπέμπει σε τουαλέτα), να μην έχουμαι πειρασμούς, αυτό δεν το πολυκαταλαβαίνω αλλά το παραβλέπω, και να μην είμαστε πονηροί. Πράγμα που συμφωνώ απολύτως με τον μακαριότατο πρέπει να είμαστε γίδια γιατί μόνο έτσι θα χάβουμε αυτά που μας λένε. Επειδή το να λιβανιστώ μου φάνηκε ο ευκολότερος από τους προτεινόμενους τρόπους παντρειάς, αποφάσισα να τον ακολουθήσω. Για εσάς δεν ξέρω.

Μέσα στην χαρά λοιπόν, άρχισα και εγώ να ψάχνω να βρω ένα δόκιμο και πετυχημένο τρόπο να Λιβανιστώ, τώρα που είναι νωρίς και δεν το έχουν μάθει όλοι το κόλπο και τρέχουμε μετά σε ουρές όπως με το κτηματολόγιο.

Μπήκα στον Γούγλη να βρω έναν επιστημονικό τρόπο Λιβανίσματος που όμως να έχει και μία σχετική επιτυχία στο θέμα του γάμου. Δεν βγήκα τίποτα, ακόμα και η Βικιπέδια δεν έχει τον ορισμό της λέξεως. Με έπιασε κατάθλιψη, πάει θα το χάσω και αυτό το τρένο, κάτι σαν τα τρένα του εκσυγχρονισμού που πάντα χάνει αυτή η ρημαδοχώρα. Είναι που δεν λιβανίζετε αρκούντως, σκέφτηκα.

Μετά όμως θυμήθηκα ότι δεν θέλω να παντρευτώ, όπως σας έχω αναλύσει σε παλαιότερη ανάρτηση. Χώρια που το λιβάνι με μαστουρώνει και μάλλον γάμος δεν θα πρόκυψη από το δικό μου λιβάνισμα. Έτσι αποφάσισα να το γράψω το κόλπο σε σας τους αγαπημένους μου φίλους, ώστε να το εκμεταλλευτείτε εσείς. Είχα σκοπό να ρωτήσω και τους παντρεμένους φίλους μου, τη Γωγώ, το Σταύρο αν αυτό το κόλπο ακολούθησαν και αυτοί, αλλά το άφησα. Για να το λεει κοτζάμ πνευματικός Πρωθυπουργού αναπτυγμένης χώρας κάτι θα ξέρει ο άνθρωπος.!!

Δεν πάμε καλά, καθόλου καλά! Χώρια της πλάκας, κακώς θέλουν κάποιοι να τον βάλουν φυλακή, ο άνθρωπος δεν είναι απατεώνας, τρελός είναι, που πήγε στη βουλή και είπε τέτοια πράγματα. Οι άλλοι δε που τους εκλέξαμε και τους στείλαμε στη βουλή και καθόντουσαν και τον ακούγανε να κάνει κήρυγμα τέτοιου ουσιαστικού περιεχομένου, και δεν τον έφτυσαν στα μούτρα, μάλλον του ιδίου επιπέδου είναι.

Ας πάμε στα ποιο ευχάριστα γιατί στη τελική κατάθλιψη θα μας πιάσει με αυτούς τους τύπους. Η Πέννυ μου ζήτησε κάτι εορταστικό για ένα τραπέζι που έχει να κάνει και είπαμε να τις γράψω μερικές συνταγές έτσι λίγο ποιο χριστουγεννιάτικες, ποιο μυστήριες ρε παιδάκι μου. Όχι απλή γαλοπούλα, αν και θα έρθει και αυτής η ώρα.

Εμένα τις γιορτές μου αρέσει πολύ η πάπια, αν και είναι αρκετά λιπαρό πουλί. Πάντως μου αρέσει πολύ και πάντα φτιάχνω παπιά στα χριστουγεννιάτικα τραπέζια μου. Υπάρχουν πάρα πολλές συνταγές για πάπιες αλλά ή πλέον κλασική είναι πάπια πορτοκάλι που και αυτήν βέβαια μπορείτε να τη βρείτε σε πολλές παραλλαγές. Έχω καταλήξει όμως ότι σε αντίθεση με το μοσχάρι, η πάπια θέλει πολύ ψήσιμο, ψιλό-ωμή δεν μου αρέσει, οπότε οι όποιες συνταγές με «ελαφρύ τηγάνισμα» και άλλους τέτοιους τρόπους εμένα δεν μου κάνουν. Έτσι με τα πολλά κατέληξα στην πιο κάτω συνταγή που είναι πολύ καλή αν και μπελαλίδικη.

Πάπια πορτοκάλι

1 πάπια, 1 ½ με 2 κιλά
5 κουταλιές της σούπας φρέσκο βούτυρο
χυμός και φλούδα 6 πορτοκαλιών
2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
1 φλιτζάνι του καφέ κονιάκ ή λευκό κρασί
2 ζουμερά λεμόνια
αλάτι και πιπέρι
1½ φλιτζάνι τσαγιού ζωμός κρέατος
3 κουταλιές σούπας βούτυρο
3 κουταλιές σούπας αλεύρι
φέτες πορτοκαλιών

Παίρνετε την παπιούλα την καθαρίζετε καλά, την πλένετε, τη στεγνώνετε με χαρτάκι και την αλατοπιπερώνετε δέοντος, εσωτερικά και εξωτερικά. Αν θέλετε τρίβετε λίγο την πέτσα της με φλούδα λεμονιού και πορτοκαλιού. Την βάζετε σε ένα μικρό ταψάκι και την περιχύνετε με το λιωμένο βούτυρο και το χυμό των λεμονιών. Την σιγοψήνεται στους 160 βαθμούς αέρα για τουλάχιστον 1 ½ ώρα, μπορεί και δύο δείτε την τέλος πάντων, να είναι σχεδόν έτοιμη αλλά να μην ξεραθεί κιόλας. Κάθε τόσο να την ραντίζετε με την σάλτσα της και που και που να προσθέτετε νεράκι στο ταψί ώστε να μην καεί και να έχει αρκετά υγρά. Αν τη βλέπετε να ξεροψήνετε σκεπάστε την με ένα αλουμινόχαρτο γιατί δεν την θέλουμε πολύ ξερή.

Όσο ψήνετε το παπί, βράζετε για λίγα λεπτά τη φλούδα των πορτοκαλιών (μόνο το εξωτερικό κόκκινο μέρος της), χύνετε το νερό και την ξαναβράζετε για λίγο ακόμη, αυτό το κάνετε 4-5 φορές ώστε να ξεπικρίσει αρκετά η φλούδα. Στο τέλος τη βράζετε με λίγο νερό (περίπου μισό ποτήρι) και τις 2 κουταλιές ζάχαρη, ώσπου να καραμελώσει.

Όταν ψηθεί η πάπια μαζεύουμε την σάλτσα του ταψιού μέσα από ένα σουρωτήρι σε μία κατσαρόλα, προσθέτουμε το ζωμό (1 ½ ποτήρι νερό με 1 κύβο κότας) και το κονιάκ και τη βάζουμε να βράσει. Σε μικρό τηγανάκι καβουρδίζουμε το αλεύρι με το βούτυρο και το ρίχνουμε στη σάλτσα, μόλις αρχίσει να βράζει. Ανακατεύουμε να διαλυθεί το αλεύρι, προσθέτουμε την καραμελιασμένη φλούδα και το χυμό των 6 πορτοκαλιών. Η σάλτσα αρχίζει να δένει λίγο τότε βάζουμε μέσα και την πάπια και αφήνουμε 30 λεπτά να διαποτιστεί με αρώματα , σιγοβράζοντας μέχρι να πυκνωθεί, να δέσει η σάλτσα. Στο τέλος αφαιρούμε την πάπια και την τεμαχίζουμε σε κομμάτια ενώ προσθέτουμε στη σάλτσα τις φέτες του πορτοκαλιού να μαριναριστούν και αυτές λιγάκι.

Τη σερβίρουμε σε πιατέλα, περιχύνοντας τη με τη σάλτσα της και γαρνίροντας με τις φέτες και τη φλούδα του πορτοκαλιού. Ταιριάζει με ρύζι μπασμάτι, ή πατατούλες με πορτοκάλι και σαφράν που σας έγραψα χτες.

Ακούγεται δύσκολο πιάτο, αλλά δεν είναι. Άσε δε που είναι η καλύτερη πάπια πορτοκάλι που έχετε φαει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: