Φεύγουμε για ταξιδάκι αύριο. Πάμε στη Βαρκελώνη, όπως σας έχω ξαναπεί. Είμαστε λοιπόν μέσα στις ετοιμασίες. Τι καιρό κάνει; τι ώρα να συναντηθούμε; τι βαλίτσες να πάρουμε; να εκτυπώσουμε διευθύνσεις εστιατορίων; να βρούμε τα must see; και άλλα τέτοια. Ωραία πράγματα!!!
Ταυτόχρονα ετοιμάζουμε και πάρτι γενεθλίων οπότε ο κακός χαμός γίνετε, μιας και αν και έχουμε 25 μέρες καιρό μπροστά μας, τα καλέσματα πρέπει να γίνουν από τώρα και κάποια από τα σνακ (τα πιτοειδή δηλαδή) πρέπει να μαγειρευτούν από τώρα, να καταψυχθούν, ώστε να τρέχουμε μεν τελευταία στιγμή αλλά να φτάνουμε.
Δεν έχω λοιπόν πολύ χρόνο αυτές τις μέρες, έχω και αυτή τη ρημαδοπισίνα που πάω και μου τρωει πολλές απογευματινές ώρες, αλλά προς το παρόν δεν έχω πνηγεί. Οπότε σήμερα και μέχρι να γυρίσω από τη Βαρκελώνη με πολλές εντυπώσεις και αστεία περιστατικά – με την παρέα μου αυτά είναι τα μόνα σίγουρα – θα σας γράψω μόνο μία συνταγούλα, πολύ χριστουγεννιάτικη.
Επειδή όμως δεν μπορώ να μην γκρινιάξω, και μόλις διάβασα τις ειδήσεις από ένα ειδησεογραφικό πόρταλ, θέλω να σας τα πω έστω και στα γρήγορα. Διαβάζω «Ομόφωνα καταδικάζει τις επιθέσεις στη Βομβάη η Διεθνής Κοινότητα»! Προφανώς έχει γίνει ένας κακός χαμός εκεί, άνθρωποι σκοτώθηκαν, όμηροι τις πόπης που λένε. Αυτό το Ομόφωνα όμως τι σκατά σημαίνει!!! Είναι δυνατόν να μην είναι ομόφωνα; από την διεθνή κοινότητα; μα είναι δυνατόν;;;; αν κάποιος θα διαφωνούσε με την καταδίκη τέτοιας επίθεσης τότε δεν θα ανήκει στη Διεθνή Κοινότητα! Πρόσεχε λίγο ρε φίλε τι γράφεις, έλεος πια με αυτές τις κλισέ εκφράσεις.
Λοιπόν, στη δουλειά μας τώρα! Το κρέας ταιριάζει πάρα πολύ με φρούτα και ξηρούς καρπούς. Όταν δε τα φρούτα είναι όξινα, πορτοκάλια, ανανάδες, ακτινίδια, τότε το κρέας μας γίνετε πολύ μαλακό, και τρυφερό. Σήμερα όμως το μενού έχει ....
Μοσχαράκι με δαμάσκηνα και μαύρη μπύρα
1 κιλό μοσχάρι (κιλότο καλό είναι) κομμένο σε μέτρια κομμάτια
250 γραμμάρια δαμάσκηνα ξερά χωρίς κουκούτσι
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 καρότα κομμένα σε μικρές ροδέλες
2 κλωναράκια σέλινο καθαρισμένο από τις ίνες του και κομμένο σε μικρά κομματάκια
2 φλιτζάνια μαύρη μπύρα
3 κουταλιές της σούπας μαύρη ζάχαρη
2 δαφνόφυλλα
5-6 κόκκοι μπαχάρι
λίγο αλεύρι για το αλεύρωμα του κρέατος
αλάτι και πιπέρι και βούτυρο ή ελαιόλαδο για το σοτάρισμα.
Αλευρώνετε ελαφρά το κρέας. Σοτάρετε τα λαχανικά και μόλις γίνουν προσθέτετε το κρέας και ανακατεύετε να σοταριστεί καλά σε δυνατή φωτιά απ’ όλες τις μεριές. Ρίχνετε τα δαμάσκηνα και σβήνετε με την μπύρα. Προσθέτετε τη δάφνη, το μπαχάρι και τη μαύρη ζάχαρη. Αλατοπιπερώνετε και μαγειρεύετε σε χαμηλή φωτιά για 1 ώρα τουλάχιστον. Δοκιμάστε την σάλτσα και αν χρειαστεί προσθέστε είτε ζάχαρη ή αλάτι. Μάλλον θα χρειαστεί να προσθέσετε και λίγο νεράκι αλλά με προσοχή, μην κάνετε το φαγάκι νερομπλούκι. Μόλις μαλακώσει αρκούντως για τα γούστα σας είναι έτοιμο, αλλά μην το βράσετε και πάρα πολύ γιατί θα λιώσουν τα δαμάσκηνα. Αν σας αρέσει το μοσχάρι πολύ μαλακό, και σκοπεύετε να το βράσετε τόσο ώστε να ξεχνάει και το όνομά του μετά, καλό είναι να κρατήσετε τα δαμάσκηνα και να τα βάλετε στην κατσαρόλα 45 λεπτά πριν το τέλος του μαγειρέματος.
Είναι τέλειο με έναν σπιτικό πουρέ, που μπορείτε να φτιάξετε με βραστές πατάτες. Αφού τις βράσετε πολύ καλά τις σουρώνετε κρατώντας όμως λίγο από το ζουμί τους, μισό ποτήρι για παράδειγμα. Τις χοντρολιώνετε με το πιρούνι σας (κάποιοι από εσάς ξέρω πολύ καλά έχετε πάρει από το ΙΚΕΑ τον πατατολιώστη λες και κάθε μέρα φτιάχνετε πατάτες πουρέ!! Ευκαιρία λοιπόν να χρησιμοποιήσετε αυτό το άχρηστο εργαλείο) και προσθέτετε 2 γεμάτες κουταλιές βούτυρο, μοσχοκάρυδο αλάτι-πιπέρι και λίγο λίγο το ζουμί της πατάτας που του έχετε βάλει ανάλογη ποσότητα γάλα. Ετσι το κάνετε όσο απαλό και μαλακό θέλετε.
Με έναν τέτοιο μαλακό και βουτυράτο πουρέ το πιάτο σας θα είναι απλά υπέροχο.
Τα λέμε την Τετάρτη!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου