Παρασκευή 13 Μαρτίου 2009

Σουφλέ 2

Τα γλυκά σουφλέ είναι πολύ παρόμοια στην παρασκευή τους με τα αλμυρά, πάλι με μία κρέμα με κρόκους που μοιάζει με την μπεσαμέλ και με μαρέγκα. Δείτε και μόνοι σας ...

Σουφλέ με δαμάσκηνα

2 φλιτζάνια γάλα
½ φλιτζάνι ζάχαρη
2 κουταλιές της σούπας αλεύρι
4 κουταλιές της σούπας κορν φλάουερ
5 αυγά
250 γραμμάρια ξερά δαμάσκηνα χωρίς κουκούτσι

Βάζετε τα δαμάσκηνα σε ζεστό νερό να μουλιάσουν και να μαλακώσουν. Σε κατσαρόλα ζεσταίνετε το μισό γάλα μαζί με τη ζάχαρη, ενώ στο υπόλοιπο γάλα διαλύετε το αλεύρι και το κορν φλάουερ, με προσοχή χωρίς να σβολιάσουν. Σίγά σιγά ρίχνετε το μίγμα γάλα-αλεύρι στο μίγμα γάλα-ζάχαρη που ζεσταίνεται στη κατσαρόλα. Ανακατεύετε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να δέσει η κρέμα. Τη βγάζετε από τη φωτιά και προσθέτετε τους κρόκους των αυγών και ομογενοποιείτε. Στραγγίζετε τα δαμάσκηνα, και τα ψιλοκόβετε. Χτυπάτε τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα. Προσθέτετε την μαρέγκα και τα δαμάσκηνα στην κρέμα και την αδειάζετε σε ψηλή φόρμα για σουφλέ και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς αέρα μέχρι να φουσκώσει πολύ και να ροδίσει, περίπου 20 λεπτά. Όσο το ψήνετε δεν ανοίγετε το φούρνο και το σερβίρετε αμέσως μόλις το βγάλετε από το φούρνο, αλλιώς θα σας ξεφουσκώσει !

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ότι φρούτο θέλετε όμως ψιλοκομμένο μήλο, βερίκοκα, ροδάκινα ή κεράσια. Τα φρούτα μπορεί να είναι και κονσέρβας, αλλά πρέπει να είναι καλά στραγγισμένα και πολύ ψιλοκομμένα.

Σουφλέ με λεμόνι (το αγαπημένο μου)

2 φλιτζάνια γάλα
3/4 του φλιτζανιού ζάχαρη
2 κουταλιές της σούπας αλεύρι
4 κουταλιές της σούπας κορν φλάουερ
5 αυγά
ξύσμα από 2 λεμόνια
χυμό από 1 λεμόνι
1 φλιτζάνι αμύγδαλα χοντροκομμένα για διακόσμηση.

Σε κατσαρόλα ζεσταίνετε το μισό γάλα μαζί με τη ζάχαρη, ενώ στο υπόλοιπο γάλα διαλύετε το αλεύρι και το κορν φλάουερ, με προσοχή χωρίς να σβολιάσουν. Σίγά σιγά ρίχνετε το μίγμα γάλα-αλεύρι στο μίγμα γάλα-ζάχαρη που ζεσταίνεται στη κατσαρόλα. Ανακατεύετε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να δέσει η κρέμα. Τη βγάζετε από τη φωτιά και προσθέτετε τους κρόκους των αυγών, το ξύσμα και τον χυμό και ομογενοποιείτε. Χτυπάτε τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα. Προσθέτετε την μαρέγκα στην κρέμα και την αδειάζετε σε ψηλή φόρμα για σουφλέ και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς αέρα μέχρι να φουσκώσει πολύ και να ροδίσει, περίπου 20 λεπτά. Όσο το ψήνετε δεν ανοίγετε το φούρνο και το σερβίρετε αμέσως μόλις το βγάλετε από το φούρνο, αλλιώς θα σας ξεφουσκώσει ! Πασπαλίζετε την κάθε μερίδα με το αμύγδαλο.

Καλό σαββατοκύριακο

Δεν υπάρχουν σχόλια: