Πέμπτη 12 Μαρτίου 2009

Σουφλε

Σήμερα είμαι στις μαύρες μου, δεν έχω καμία όρεξη να γράψω ιστορίες. Έχω πάθει κατάθλιψη λέμε! Μόνο φαγάκια έχει το σημερινό πρόγραμμα και είπα να σας γράψω για ένα από τα αγαπημένα και λατρεμένα φαγητά που όμως είναι πολύ ιδιότροπο και περίεργο. Το σουφλέ!!!

Σε ποιόν δεν αρέσει ένα αχνιστό και φουσκωτό σουφλέ τυριών που μόλις έχει βγει από τον φούρνο και μοσχοβολάει; Σε μία μαγείρισσα που ετοιμάζει τραπέζι για τους καλεσμένους σας θα σας πω εγώ και αυτό γιατί, η ιδιοτροπία αυτού του πιάτου είναι απερίγραπτη!!

Πρέπει να σερβιριστεί αμέσως μόλις βγει από το φούρνο, πρέπει να ψηθεί χωρίς να ανοιχτεί ο φούρνος καθόλου, θέλει να φτιάξεις μαρέγκα με τα ασπράδια, πρέπει να ανακατέψεις σωστά τη μαρέγκα να μην ξεφουσκώσει, καλό είναι να το φτιάξεις την τελευταία στιγμή, και άρα να μην το έχεις στο ψυγείο από νωρίς και να το ψήσεις λίγο πριν το σερβίρισμα, και άλλα τέτοια, αλλά τι να κάνουμε έτσι είναι τα καλά είναι και δύσκολα! Λοιπόν πάμε για σουφλέ....

Σουφλέ με τυρί (βασική συνταγή)

1 ½ φλιτζάνι τριμμένη γραβιέρα
3 κουταλιές της σούπας βούτυρο
3 κουταλιές της σούπας αλεύρι
1 ½ φλιτζάνι γάλα
4 αυγά
μοσχοκάρυδο

Πρώτα φτιάχνουμε μία ελαφριά μπεσαμέλ. Βάζουμε σε μία κατσαρόλα το βούτυρο να λιώσει, και αφού διαλυθεί προσθέτουμε το αλεύρι, το καβουρδίζουμε για 1 λεπτό μέχρι να ενωθεί καλά με το βούτυρο, και ρίχνουμε σιγά – σιγά το γάλα. Ανακατεύουμε πάνω σε χαμηλή φωτιά μέχρι να δέσει και να πήξει η σάλτσα. Βγάζουμε την μπεσαμέλ από τη φωτιά και την αφήνουμε να κρυώσει λίγο. Προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο, τους κρόκους και τη γραβιέρα. Χτυπάμε τα ασπράδια των αυγών σε πολύ σφιχτή μαρέγκα. Ανακατεύουμε απαλά με κινήσεις από κάτω προς τα πάνω την μαρέγκα με την μπεσαμέλ με προσοχή. Αδειάζουμε το μίγμα σε ψηλή φόρμα για σουφλέ και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς αέρα μέχρι να φουσκώσει πολύ και να ροδίσει. Όσο το ψήνετε δεν ανοίγετε το φούρνο και το σερβίρετε αμέσως μόλις το βγάλετε από το φούρνο, αλλιώς θα σας ξεφουσκώσει !

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ότι τυρί θέλετε, γραβιέρα, παρμεζάνα, έμενταλ ή κασέρι και γκούντα για πιο γλυκιά γεύση. Το καπνιστό ρεγγάτο είναι πολύ ωραίο μιας και δίνει ιδιαίτερη γεύση. Άσπρα τυριά δεν ταιριάζουν στα σουφλέ. Επίσης μπορείτε να προσθέσετε ψιλοκομμένο ζαμπόν ή μπέικον, που του ταιριάζει πολύ. Τέλος μπορείτε να βάλετε

Σουφλέ με καλαμπόκι (το αγαπημένο μου)

3 φλιτζάνια καλαμπόκι
1 κουταλιά του γλυκού κόλιανδρο
½ φλιτζάνι παρμεζάνα ή γραβιέρα
3 κουταλιές της σούπας βούτυρο
3 κουταλιές της σούπας αλεύρι
1 ½ φλιτζάνι γάλα
4 αυγά
αλάτι και πιπέρι

Φτιάχνετε τη μαρέγκα με τα ασπράδια και την μπεσαμέλ με το αλεύρι, το βούτυρο το γάλα, και τους κρόκους όπως περιγράφετε παραπάνω. Βράζετε σε αλατισμένο νερό το καλαμπόκι καλά, μέχρι να μαλακώσει. Το στραγγίζετε και το λιώνετε σε πολτό στο μούλτι. Προσθέτετε στον πουρέ από καλαμπόκι το κόλιανδρο το τριμμένο τυρί και μπόλικο πιπέρι. Ενσωματώνετε το καλαμπόκι στη μπεσαμέλ και με απαλές κινήσεις ενσωματώνετε και την μαρέγκα. Αδειάζουμε το μίγμα σε ψηλή φόρμα για σουφλέ και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς αέρα μέχρι να φουσκώσει πολύ και να ροδίσει (περίπου 25 λεπτά).

Αντίστοιχα μπορείτε να βάλετε σπανάκι σοταρισμένο και καλοστραγγισμένο αντί για πουρέ καλαμποκιού, και να φτιάξετε σουφλέ σπανάκι.

Αύριο θα έχει και συνέχεια με γλυκά σουφλέ!

Δεν υπάρχουν σχόλια: