Τετάρτη 18 Μαρτίου 2009

Ενδυματολογικές επιλογές

Γνωρίζετε τι είναι το ιδιώνυμο; Αν κάποιος από εσάς άκουσε ειδήσεις χτες, θα παρατήρησε ότι όλοι μιλάγανε για το ιδιώνυμο, χωρίς βέβαια να εξηγεί και κανένας τι σκατά είναι. Λογικά λοιπόν, για αυτούς – σαν εμένα - που δεν έβγαλαν τη Νομική και δεν ήταν καλοί στην Ιστορία στο Λύκειο, αυτή η λέξη πρέπει να δημιουργεί πολλές απορίες.

Να πω τη μαύρη μου αλήθεια τη λέξη την είχα ξανακούσει βέβαια, και αυτό που ήξερα χονδρικά ήταν ότι αφορούσε ένα νόμο του Βενιζέλου, βάση του οποίου κυνηγούσαν τους κουμουνιστές για πολλά χρόνια στη χώρα μας. Κάπως έτσι δημιουργήθηκαν και οι εξορίες και τα μακρονήσια. Μέχρις εκεί όμως, τίποτα παραπάνω.

Άρχισα λοιπόν να ρωτάω φίλους, με κάποια σχετική ντροπή βέβαια, μιας και δεν ήξερα κάτι, που υπέθετα ότι για όλον τον κόσμο ήταν γνωστό, για να το λένε και ξαναλένε έτσι πολιτικοί και δημοσιογράφοι. Υπέθετα ότι είναι νομικός όρος, μιας και είναι αδύνατο να μιλάγανε για εκείνο τον παλιό νόμο του Βενιζέλου και να θέλουν να ξανα-απαγορεύσουν το ΚΚΕ.

Για να καταλάβετε και εσείς, τα σαΐνια της κυβέρνησης θέλουν να θεσπίσουν αυστηρότερες ποινές για τους «κουκουλοφόρους» πιστεύοντας ότι έτσι θα φοβηθούν αυτά τα βλαμμένα και έτσι θα σταματήσει το σύστριγγλο που γίνετε στη χώρα τους τελευταίους μήνες. Έξοχα! Είναι εξάλλου προφανές ότι ο λόγος που γίνονται όλα όσα γίνονται είναι γιατί οι ποινές είναι μικρές και όχι γιατί κανένας δεν κάνει τίποτα να τους πιάσει. Μία από τα ίδια ισχύουν και για το άσυλο, είναι και εδώ προφανές, ότι αν δεν είχαμε το πανεπιστημιακό άσυλο, δεν θα είχαμε όλη αυτή τη στρατιά των «αναρχικο-κουκουλοφόρων» που κάθε τρις και λίγο βγαίνουν και τα σπάνε όλα. Δεν φταιει η ανικανότητα, δεν φταιει η γενικότερη κοινωνική κατάντια που θρέφει τέτοιου είδους συμπεριφορές, φταιει η «ευαισθησία» της Ελληνικής κοινωνίας, το άσυλο και η έλλειψη νόμων που να απαγορεύουν τις κουκούλες!

Έτσι λοιπόν αποφάσισαν να κάνουν την κουκούλα ιδιώνυμο αδίκημα! Έλεγαν στα δελτία ειδήσεων δημοσιογράφοι και πολιτικοί χτες. Είπα και εγώ, πρώτον να δω τι σημαίνει αυτό το πράγμα και δεύτερον πόσοι το ξέρουν! Έτσι για την ιστορία σας λεω ότι κανένας απ΄ όσους ρώτησα δεν το ήξερε ακριβώς, μέσες άκρες οι περισσότεροι καταλάβαιναν κάτι αλλά δεν το ήξεραν. Ένα φάουλ λοιπόν των πάντων, να κοιτάξετε κύριοι να μιλάτε κατανοητά για τον κόσμο, αν θέλετε οι απόψεις σας να ακουστούν.

Το σημαντικό όμως είναι ότι έψαξα και βρήκα τι σημαίνει και ιδού ο ορισμός:

ιδιώνυμο (αδίκημα) -> special legal notion, delictum sui generis;ιδιώνυμος -η -ο [iδiónimos] E5 : 1. που τον χαρακτηρίζουν με ιδιαίτερο όνομα, για να τον διαχωρίσουν από τα όμοιά του. 2. (νομ.) ιδιώνυμο , που δεν εντάσσεται στις γενικότερες κατηγορίες αδικημάτων και γι΄ αυτό τιμωρείται με ιδιαίτερες ποινές: Kάθε βιαιοπραγία κατά αστυνομικού οργάνου χαρακτηρίζεται ως ιδιώνυμο αδίκημα. (ως ουσ.) το ιδιώνυμο, νόμος του 1929 που χαρακτήριζε ως ιδιώνυμο αδίκημα κάθε ενέργεια που απέβλεπε στην ανατροπή του ισχύοντος αστικού πολιτικού καθεστώτος. [λόγ. < ελνστ. διώνυμος `κατάλληλος΄, η νέα σημ. από παρερμηνεία της ελνστ. φρ. ιδιώνυμος προσηγορία `κατάλληλη ονομασία΄]

Κατ΄ αρχήν, όπως είπε και η Γωγούλα, το λατινικό είναι άπαιχτο! Και βέβαια περιγράφει πλήρως τη λολαμάρα μας! Έπειτα όταν λένε ότι η «Κουκούλα» θα γίνει ιδιώνυμο αδίκημα, καταλαβαίνω ότι όποιος φοράει κουκούλα θα τιμωρείται με ιδιαίτερες ποινές!! Δηλαδή, πάω σε μία διαδήλωση και επειδή κάνει κρύο βάζω την κουκούλα του μπουφάν μου, πράττω ιδιώνυμο αδίκημα;; Τα σκουφιά συμπεριλαμβάνονται στο νόμο, και αν ναι ποια σκουφιά αυτά που βάζεις στο σκι περνάνε; ρωτάω για να ξέρω βρε παιδάκι μου. Και αν δεν είναι μόνο οι κουκούλες αλλά οτιδήποτε κρύβει τα χαρακτηριστικά του προσώπου, έτσι άκουσα, αυτό σημαίνει ότι και τα κασκόλ και οι πασμίνες διώκονται; ή αυτά τα ωραία καλύμματα του στόματος και της μύτης, σε ύφασμα μπέρμπερις, που είχαν βγει τότε με την γρίπη των πτηνών; πείτε μου να ξέρω! Είναι προφανές ότι είμαι φιλήσυχη πολίτης και καθόλου μα καθόλου δεν θέλω να προβώ σε «ενέργειες που αποβλέπουν στην ανατροπή του ισχύοντος αστικού και πολιτικού καθεστώτος»! το δηλώνω υπεύθυνα αυτό, και έτσι θέλω να ξέρω, όταν φεύγω από την πιτσίνα το βράδυ να βάζω ή να μην βάζω σκουφί στα βρεγμένα μου μαλλιά;. Πείτε μου κύριε Μαρκοτέτοιε μου, σας παρακαλώ!!!

Ξέρω ότι σας περίσσεψε χαλβάς από την καθαροδευτέρα και κάθετε κάπου στην κουζίνα σας. Ένα εύκολο γλυκάκι λοιπόν με χαλβά, για τη νηστεία.

Χαλβάς με πορτοκάλι στο φούρνο

Κόβετε τετράγωνα κομμάτια χαλβά με πάχος περίπου ένα δάχτυλο. Τα ακουμπάτε σε κομμάτια αλουμινόχαρτο αρκετά μεγάλα ώστε να κλείσετε τον χαλβά σε πακέτο μέσα σε αυτά. Πάνω σε κάθε κομμάτι χαλβά βάζετε μία ροδέλα πορτοκάλι και πασπαλίζετε με ότι άρωμα σας αρέσει. Η κανέλα του ταιριάζει, αλλά για πιο πικάντικο και το τζίντζερ σε σκόνη, και βανίλια και το μοσχοκάρυδο. Μπορείτε επίσης να βάλετε και ένα κομμάτι σοκολάτας από πάνω ή αμυγδαλάκια χοντροκομμένα. Ότι έχετε τέλος πάντων. Τα τυλίγετε σε πακέτα και τα βάζετε σε προθερμασμένο φούρνο και τα ψήνετε στους 200 βαθμούς για 15 λεπτά, μέχρι να λιώσει ο χαλβάς.

Ότι πιο εύκολο, και αρωματικό έχετε φαει με χαλβά του μπακάλη που λένε!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: