Τρίτη 2 Ιουνίου 2009

Κεράσια

Πήρε η θεία μου τηλέφωνο τη μάνα μου, ότι ξεκωλώθηκε η κερασιά τους στο εξοχικό και έχει βγάλει πάνω από 40 κιλά κεράσια. Τι να τα κάνουν οι άνθρωποι, πέφτανε χάμω, βρώμα δημιουργούσανε, μαζεύανε μύγες και σφήγκες, φέρανε κάποιον τα μάζεψε. Έχουν λοιπόν έχουν ένα σπίτι γεμάτο κεράσια και πήραν όλο το σόι να παει να πάρει όσα θέλει.

Δεν με φτάνουν οι τρεχάλες μου, δεν με φτάνει ο πόνος στη μέση, έπρεπε να πάω και στη θεία τη Μπουμπού –σημειωτέων η θεία Δέσποινα είναι κοντά στα 70 αλλά τη φωνάζουν Μπουμπού- να πάρω κεράσια.

Γέμισε η κουζίνα μου κεράσια, τι να τα κάνω; λεω να βάλω μπρος να τα κάνω μαρμελάδα. Βρήκα λοιπόν την πιο κάτω συνταγή και είπα να σας τη γράψω.

Μαρμελάδα Κεράσι

1 κιλό κεράσια
1 κιλό ζάχαρη (προτιμείστε τη ζάχαρη με πηκτίνη ειδική για μαρμελάδες που πουλάνε κάποια σουπερ μαρκετ)
χυμός από 1 λεμόνι
1 ξυλάκι κανέλας
1 κουταλάκι του γλυκού τριμμένο μοσχοκάρυδο

Πλένουμε τα κεράσια καλά, και με το ειδικό εργαλείο (ή σπρώχνοντας με ένα σουβλί) αφαιρούμε τα κουκούτσια. Κοβουμε τα κεράσια στα 2 ή στα 4, ενώ τα κουκούτσια τα βάζουμε σε ένα μπολ και τα περιχύνουμε με 1 ποτήρι νερό.

Βάζουμε τα κεράσια και τα μπαχαρικά σε μία κατσαρόλα. Σουρώνουμε το νερό από τα κουκούτσια και το ρίχνουμε και αυτό στη κατσαρόλα, και ανακατεύουμε καλά. Ρίχνουμε από πάνω τη ζάχαρη να τα σκεπάσει. Καπακώνουμε τη κατσαρόλα και τα αφήνουμε 12 ώρες, ώστε να βγάλουν τα κεράσια αρκετά υγρά. Βάζουμε το μίγμα να βράσει στην αρχή σε χαμηλή φωτιά για 20 λεπτά περίπου και στη συνέχεια σε δυνατή ώσπου να δέσει, ανακατεύουμε όμως συνέχεια να μην κολλήσει. Στο τέλος βάζουμε και τον χυμό λεμονιού και αφού πάρει 2-3 βράσεις το αφαιρούμε από τη φωτιά. Αποστειρώνουμε το βάζο μας βράζοντάς το (αφού το έχουμε πλύνει πάρα πολύ καλά) σε για 5 λεπτά σε κατσαρόλα με καυτό νερό σε σιγανή φωτιά. Το βγάζουμε και το βάζουμε αναποδογυρισμένο πάνω σε πετσέτα να στεγνώσει. Το γεμίζουμε με την μαρμελάδα κρύα. Την κρατάμε στο ψυγείο βέβαια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: