Τρίτη 30 Ιουνίου 2009

Ιστορική ....

Άκουγα τις προάλλες τον αγαπημένο μου Μαμαλάκη, να περιγράφει την εμπειρία του από την σύνοδο των ΥΠΕΞ του ΟΑΣΕ στην Κέρκυρα, και πέραν των άλλων χαριτωμένων για το μενού, έλεγε ότι υπογράφθηκε και μία «ιστορική συμφωνία» που θα έχει παγκόσμια μπλα μπλα ... και άλλες τέτοιες μαλακίες.

Σήμερα το πρωί ο επίσης αγαπημένος μου Αβραμό – αυτός γιατί με κάνει να γελάω – έλεγε για τις ιστορικές στιγμές που ζούμε με την απαγόρευση του καπνίσματος. Θα τον γράψει η Ιστορία τον κύριο βλέπετε!

Αν μετρήσουμε το πόσο συχνά διάφοροι γελοίοι τύποι – κυρίως πολιτικοί και τα φερέφωνα τους! - χρησιμοποιούν την έκφραση «γράψαμε ιστορία», «ιστορικές συμφωνίες», «έργο ιστορικής σημασίας», και άλλα τέτοια σαχλά, θα πιστέψουμε ότι ζούμε την εποχή του Ναπολέοντα που όντως γραφόταν ιστορία, και μας κυβερνάνε ηγέτες της κλάσης του Τσόρτσιλ.

Με την ιστορία δεν τα πάω καλά, αλλά ξέρω ότι ιστορικές κρίνονται κάποιες συνθήκες και πράξεις που αφού περάσει καιρός και κατακάτσει ο κουρνιαχτός, οι επόμενες γενεές βλέπουν την σημασία τους και την αξία τους. Τώρα το να αυτοκοκορεύετε ο καγκελάκιας ότι γράφει ιστορία γιατί έβγαλε ένα νόμο που η ΕΕ μας υποχρέωσε να βγάλουμε, και να προμοτάρει ο έρμος ο Μαμαλάκης την αφεντικίνα του την Μπακογιάννη για κάτι που κανείς δεν έχει καταλάβει, δείχνει το λιγότερο επαρχιωτισμό αγαπητοί μου.

Λοιπόν τον τελευταίο καιρό, τρέχω και δεν φτάνω, όχι μόνο με τη δουλειά, αλλά και με πολλά άλλα που έχω βάλει στη μέση και δεν προλαβαίνω να τα κάνω! Αυτό είναι πολύ συνηθισμένο για μένα, πάντα βάζω δουλειές στη μέση και μετά δεν έχω χρόνο για τίποτα. Για αυτό το λόγο, έχω αραιώσει και τα γραψίματά μου, αλλά σήμερα θα σας γράψω 2 συνταγούλες, για να σας ανταμείψω. Τις έφτιαξα και τις δύο τη Κυριακή και μου άρεσαν πολύ.

Προσωπικά το φιλέτο κοτόπουλο το βρίσκω υπερβολικά άνοστο! Είναι μεν ελαφρύ με χαμηλές θερμίδες αλλά είναι και άνοστο πως να το κάνουμε δηλαδή. Βρήκα όμως την πιο κάτω συνταγή που το νοστιμίζει λιγάκι το κάνει νορμάλ φαγώσιμο δηλαδή!

Φιλέτο κοτόπουλο με ντομάτα, βασιλικό και κάπαρη

1 πακέτο φιλέτο κοτόπουλο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο λιωμένο
¼ της κούπας λευκό κρασί
4 ώριμες ντομάτες, τριμμένες στον τρίφτη και σουρωμένες
1 κουταλιά της σούπας ντοματοπελτέ
2 κουταλιές της σούπας λιαστές ντομάτες ψιλοκομμένες
2 κουταλιές της σούπας φρέσκο βασιλικό ψιλοκομμένο ή 1 κουταλάκι του γλυκού ξερό
2 κουταλιές της σούπας κάπαρη
αλεύρι
λάδι, αλάτι και πιπέρι

Κόβετε τα φιλέτα κοτόπουλου σε φετούλες πάχους 1 δάχτυλο, τις αλατοπιπερώνετε και τις αλευρώνετε ελαφριά. Σε ένα τηγάνι με ελαιόλαδο, σοτάρετε τα φιλέτα και από τις 2 πλευρές σε μάλλον δυνατή φωτιά για 5 λεπτά. Σε μία κατσαρόλα σοτάρετε το κρεμμύδι και το σκόρδο με λίγο λάδι, προσθέτετε τις λιαστές ντομάτες και σβήνετε με λίγο λευκό κρασί. Αφήνουμε λίγο να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτουμε τις ντομάτες, τον πελτέ, το βασιλικό, και ανάλογο αλατοπίπερο. Βράζουμε τη σάλτσα για λίγο και προσθέτουμε τα φιλέτα του κοτόπουλου. Συνεχίζουμε το βράσιμο σε μέτρια φωτιά για περίπου 10 λεπτά, να δέσει η σάλτσα. Στο τέλος βάζουμε και την κάπαρη. Μπορείτε να το σερβίρετε με πράσινη σαλάτα, μιας και είναι αρκετά αρωματικό φαγητό. Αν θέλετε όμως πιο «ουσιαστική» συνοδεία, δοκιμάστε έναν πουρέ πατάτας!

Η δεύτερη μου πρόταση σήμερα, είναι ένα ωραιότατο παγωτάκι. Απ΄ ότι καταλάβατε η παγωτομηχανή μου έχει πάρει φωτιά, και ήθελα να δοκιμάσω ένα παγωτό σοκολάτας χωρίς όμως να βάλω πολλά αυγά, όπως έχουν οι περισσότερες συνταγές που έχω βρει. Είχα μία περιέργεια πως θα έβγαινε ένα παγωτό με λιγότερα αυγά. Λοιπόν βγήκε πάρα πολύ ωραίο! Αν έχετε παγωτομηχανή δοκιμάστε το !

Παγωτό σοκολάτας με καραμελωμένα αμύγδαλα και μπισκότα σε σιρόπι σοκολάτας

250 γραμμάρια κρέμα γάλακτος
350 γραμμάρια φρέσκο γάλα
200 γραμμάρια σοκολάτα κουβερτούρα 50% κακάο
1 κρόκο αυγού
100 γραμμάρια ζάχαρη
150 γραμμάρια αμύγδαλο λευκό
5 κουταλιές της σούπας ζάχαρη για την καραμέλα
5 μπισκότα digestive
σιρόπι σοκολάτας

Σε μία κατσαρόλα έβαλα το γάλα, την κρέμα γάλακτος, τη ζάχαρη και τον κρόκο και ζέστανα σιγά σιγά, ανακατεύοντας συνέχεια, σε χαμηλή φωτιά. Παράλληλα έλιωσα την σοκολάτα σε φούρνο μικροκυμάτων (ή μπεν-μαρί). Λίγο πριν βράσει το μίγμα το κατέβασα από τη φωτιά και πρόσθεσα τη λιωμένη σοκολάτα. Ανακατεύοντας καλά ομογενοποίησα το μίγμα, και το άφησα να κρυώσει πολύ καλά, πρώτα εκτός ψυγείου και μετά για τουλάχιστον 5 ώρες στο ψυγείο. Μπορείτε να φτιάξετε το μίγμα από την προηγούμενη μέρα, έτσι θα παγώσει καλύτερα στην παγωτομηχανή. Για τα καραμελωμένα αμύγδαλα, έβαλα τις 5 κουταλιές ζάχαρη σε ένα αντικολλητικό τηγάνι και το έβαλα σε δυνατή φωτιά, μέχρι να αρχίσει να λιώνει η ζάχαρη και να γίνεται καραμέλα. Προσοχή να μην σας κάψει πολύ η ζάχαρη γιατί μπορεί να πικρίσει. Όταν λιώσει όλη η ζάχαρη έβγαλα το τηγάνι από τη φωτιά και έρίξα τα αμύγδαλα να πάνε παντού. Με ένα κουτάλι ανακάτεψα καλά να καλύψει η καραμέλα τα αμύγδαλα. Μην νοιάζεστε που κολλάνε μεταξύ τους και γίνονται όλα μία μάζα, έτσι και αλλιώς θα τα σπάσουμε στο γουδί! Έριξα τα καραμελώμενα αμύγδαλα πάνω σε ένα κομμάτι λαδόκολλας και τα άφησα 3-4 ώρες να κρυώσουν τελείως. Αφού κρύωσαν καλά, τα έσπασα σε ένα γουδί να γίνουν μικρά καραμελωμένα κομμάτια. Αν δεν θέλετε να μπλέξετε με το καραμέλωμα, μπορείτε να αγοράσετε έτοιμο παστέλι με καραμελωμένα αμύγδαλα ή φιστίκια, και να το θρυμματίσετε, το ίδιο είναι! Σε ένα μπολ έσπασα με το χέρι τα μπισκότα και τα ραντισα με μπόλικο έτοιμο σιρόπι σοκολάτας, ώστε να παπαριάσουν ελαφρώς. Οταν κρύωσε αρκετά το μίγμα το έβαλα στην παγωτομηχανή, για 40 λεπτά. Οταν το έβγαλα, έριξα μέσα τα αμύγδαλα και τα μπισκότα και με ένα κουτάλι τα ανακάτεψα καλά να πάνε παντού. Έβαλα το παγωτό σε ένα μεγάλο τάπερ και το έβαλα στην κατάψυξη να παγώσει παραπάνω. Την άλλη μέρα που το δοκίμασα ήταν πάρα πολύ ωραίο!!! Φέρτε μου τα παιδάκια σας σπίτι να τα κεράσω παγωτό!

Δεν υπάρχουν σχόλια: