Τετάρτη 10 Ιουνίου 2009

Διαφθορά

Διάβασα πρόσφατα το Βαρόμετρο για τη Διαφθορά παγκοσμίως που δημοσιεύει κάθε χρόνο ο οργανισμός Transparency International. Ο λόγος που μπήκα στον κόπο βέβαια είναι γιατί έχουμε κάποια σχετική δουλειά, και έπρεπε να το διαβάσω για να μαζέψω στοιχεία.

Πολλά είναι αυτά που μου έκαναν εντύπωση, κυρίως γιατί με την ανακοίνωσή του άκουσα πολλά καταστροφικά για την Ελλάδα ρεπορτάζ, ότι πατώσαμε, ότι είμαστε οι χειρότεροι και άλλα τέτοια. Δεν είναι καθόλου έτσι τα πράγματα! Για παράδειγμα εμείς εδώ πιστεύουμε ότι κόμματα-βουλή-ιδιωτικός τομέας-media-δημόσιοι υπάλληλοι-δικαιοσύνη είναι διαφθαρμένα και έχουμε βαθμολογία 3,7 σε μία κλίμακα από το 1 έως το 5 (όπου 5 είναι το μέγιστο της διαφθοράς). Στις ΗΠΑ είναι επίσης 3,7, στην Ιαπωνία 3,9, στην Αγγλία 3,3. Βέβαια υπάρχουν και πολύ καλύτερες βαθμολογίες, αλλά μόνο 8 από τις 69 χώρες έχουν βαθμολογία κάτω από 3, και κάποιες από αυτές δεν είναι φημισμένες δημοκρατίες!

Μόνο 4 % των ελλήνων πιστεύει ότι τα media είναι διεφθαρμένα, σε αντίθεση με τα πολιτικά κόμματα που το νούμερο είναι 58%! Επίσης το «λάδωμα» είναι ταξικό! Όσο πιο χαμηλό είναι το εισόδημά σου τόσο πιο πιθανό είναι να λαδώσεις, και επίσης διαφαίνεται ότι είναι ανδρικό σπορ, μάλλον όμως γιατί οι γυναίκες σε αρκετές από τις χώρες δεν είναι οικονομικά ενεργές. Αλλά και νεανικό χόμπυ μίας και είναι ξεκάθαρο από τα νούμερα ότι οι νέοι τα χώνουν περισσότερο από τους μεγαλύτερους.

Εντύπωση μου έκανε επίσης, η διαφορά μεταξύ Ευρώπης και βορείου Αμερικής. Ενώ στην Ευρώπη τα πολιτικά κόμματα θεωρούνται οι πιο διεφθαρμένοι φορείς, στη Βόρεια Αμερική το κοινοβούλιο και η κάθε νομοθετική αρχή θεωρούνται πολύ πιο διεφθαρμένα. Εδώ φαίνεται και η διαφορετική δομή του πολιτικού συστήματος και η σημασία των νομοσχεδίων για τον ιδιωτικό τομέα που δημιουργεί αυτό που λέμε διαπλοκή, αλλά και τους λομπίστες.

Είναι σας λεω πολύ ενδιαφέρων κείμενο, και διαβάζοντάς το καταλαβαίνεις ένα πράγμα, δεν είμαστε ούτε καλύτεροι, ούτε όμως και χειρότεροι από άλλους λαούς, που είναι στο ίδιο οικονομικό επίπεδο με εμάς. Τα προβλήματα της διαφθορά των πολιτικών και της διαπλοκής ιδιωτικού τομέα με το δημόσιο είναι τα ίδια παντού και μάλιστα στο ίδιο αν όχι χειρότερο επίπεδο. Δεν είμαστε πρωταθλητές στη Διαφθορά! Είμαστε όμως πρωταθλητές στην υπερβολή.

Αυτά!

Τρελαίνομαι για φασόλια πιάζ, μου αρέσουν σε όλες τις συνταγές, αλλά τώρα τελευταία βρήκα αυτή τη δροσερή σαλάτα με φασόλια και ενθουσιάστηκα. Δοκιμάστε την και θα με θυμηθείτε!

Φασόλια με σάλτσα βασιλικού και τόνο

200 γραμμάρια μαυρομάτικα φασόλια βρασμένα (δείτε τις οδηγίες αν θέλουν μούλιασμα πρώτα, που το θέλουν δηλαδή!)
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
5 ντοματίνια κομμένα στα τέσσερα
2 κονσέρβες καπνιστό τόνο καλά στραγγισμένες
1 κουταλιά της σούπας χυμός λεμόνι
1 κουταλιά της σούπας λευκό κρασί
5 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 σκελίδα σκόρδο πολτοποιημένη
2 κουταλιές της σούπας φρέσκο βασιλικό (6-7 μεγάλα φύλλα) ή 1 κουταλάκι ξερός
αλάτι και πιπέρι

Ανακατεύουμε σε ένα μπολ, τα φασόλια, τα ντοματίνια, τον τόνο, το κρεμμύδι, και αλατοπιπερώνουμε δεόντως. Στο μούλτι χτυπάμε το λεμόνι, το κρασί, το λάδι, το σκόρδο, και το βασιλικό, μέχρι να ομογενοποιηθούν και να γίνουν μία ωραιότατη πηχτή σαλτσούλα με την οποία θα περιχύσετε τα φασόλια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: