Πέμπτη 11 Ιουνίου 2009

Καταστροφές

Στην κουζίνα γίνονται πολλές φορές καταστροφές. Ετοιμάζεσαι για παράδειγμα να φτιάξεις μπιφτέκια και σου βγαίνουν τούβλα τοιχοποιίας, διαβάζεις μία συνταγή, λες ωραία φαίνεται και τελικά δεν τρώγετε.

Την έχω πατήσει δεκάδες φορές, και έχω πετάξει πολλά μαγειρέματά μου, αλλά πάντα τσαντίζομαι όταν την πατάω. Έτσι την πάτησα και χτες. Διάβασα σε ένα περιοδικό μια πολλή απλή συνταγή, και είπα να την κάνω, δείτε λοιπόν την εξέλιξη της καταστροφής βήμα – βήμα.

Ραβιόλια από πατάτα, έλεγε το άρθρο. Πολύ απλά!!

Κόβετε τις πατάτες στον τρίφτη σαν τα τσιπς ....
Πήρα λοιπόν 2 μέτριες πατάτες τις καθάρισα και τις έκοψα στο μαντολίνο σαν τσιπς, λεπτές λεπτές φετούλες, επίσης τις έπλυνα (αν και δεν το ανέφερε ο σεφ) για να φύγει το πολύ άμυλο. Εκεί διαπίστωσα, ότι δεν κόπηκαν ομοιόμορφα στρογγυλά πατατάκια όπως έπρεπε, άλλα κάποια στρογγυλά και κάποια άλλα τελείως διαλυμένα και τέλος πάντων όχι ομοιόμορφα!

Βουτυρώνετε με λιωμένο βούτυρο την κάθε φετούλα.
Έβαλα μία κουταλιά βούτυρο να λιώσει στα μικροκύματα, και με ένα πινέλο βουτύρωσα μία μία τις φετούλες και από τις 2 πλευρές. Όσες ήταν δηλαδή ομοιόμορφες φετούλες.

Βάζετε λίγη γέμιση της αρεσκείας σας (τυρί, μαγειρεμένο κιμά, κλπ) στο κέντρο μίας φετούλας, και επαναλάβετε με τις μισές φετούλες.
Χώρισα τα ωμά τσιπς στα δύο, και στα μισά προσπάθησα να βάλω λίγη τριμμένη παρμεζάνα, ούτε λόγος για κουταλιά βέβαια γιατί τα πατατάκια ήταν μικρά και δεν χώραγε μία ολόκληρη κουταλιά. Επίσης η παρμεζάνα χυνόταν γύρω γύρω και είχε πασαλειφθεί το τόπος και άρχισα να καταλαβαίνω ότι κάτι δεν πάει καλά!

Σκεπάζετε κάθε φετούλες πατάτας που έχετε γεμίσει με το τυρί με άλλη φετούλα που έχετε βουτυρώσει. Πιέσετε με τα δάχτυλά σας τις πατάτες γύρω γύρω από το τυρί να κολλήσουν.
Πρακτικά αδύνατον απλά γιατί δεν έχουν το ίδιο μέγεθος και σχήμα. Μιας και κόβετε η πατάτα στο μαντολίνο ακανόνιστα δεν είναι δυνατόν να έχουν το ίδιο σχήμα ώστε να σκεπάσει το ένα το άλλο και να καλυφθεί όλο το τυρί. Και άντε να το κάνω εγώ από που και ως πού θα κολλήσουν δύο ωμές πατάτες μεταξύ τους;;; Απλά γιατί έχουν βουτυρωθεί;;; όχι βέβαια, εδώ το ζυμάρι δεν κολλάει εύκολα θα κολλήσει ωμή πατάτα.

Σε αυτό το σημείο, τα είχα πάρει στο κρανίο και κατέβαζα καντήλια, για την δημιουργικότητα των σεφ και τις μαλακίες τους που με παιδεύουν. Σίγουρα γίνονται ραβιόλια από πατάτα, παντός όχι έτσι!

Τι να κάνω η καψερή, δεν ήθελα να τα πετάξω, κρίμα είναι τη σήμερον που ο κόσμος πεινάει, και άλλα τέτοια, έβαλα τη δικιά μου δημιουργικότητα και έφτιαξα ένα ωραιότατο σουφλεδάκι με τα υλικά της καταστροφής.

Πήρα ένα μικρό πυρέξ, το βουτύρωσα ελαφριά, άπλωσα τα τσιπς να πάνε παντού, τα αλάτισα, τα πιπέρωσα, χτύπησα σε ένα μπολ, ένα αυγό με 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη, και ½ ποτήρι γάλα, περιέχυσα με αυτό τα πατατάκια και πασπάλισα από πάνω 4-5 κουταλιές της σούπας τριμμένη παρμεζάνα. Το έψησα στους 200 βαθμούς αέρα για 20 λεπτά μέχρι να χρυσίσει και να δέσει.

Ήταν νοστιμότατο!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: