Τετάρτη 24 Ιουνίου 2009

Για τα λεφτά τα κάνεις όλα ....

Δεν ξέρω ποιανού μέγα καλλιτέχνη είναι το παραπάνω άσμα, ξέρω όμως ότι η πρακτική που περιγράφει είναι πολύ διαδεδομένη στα καλοκαιρινά καλλιτεχνικά δρώμενα της χώρας!

Ο λόγος βέβαια για την παράσταση που για κακή μας τύχη είδαμε χτες, στο κηποθέατρο Παπάγου. Η όπερα της πεντάρας, είναι ένα αριστούργημα, όπως και πολλά άλλα του δίδυμου Μπρεχτ-Βάιλ, που μας έχει δώσει αρκετές πασίγνωστες μελωδίες και τραγούδια, αλλά και διαχρονικά μηνύματα, που σήμερα και πάντα θα μαλακώνουν τη ψυχή μας.

Παράλληλα όμως είναι ένα πολύ δύσκολο έργο, μία γκροτέσκο όπερα, που θέλει καλούς ηθοποιούς με καλές φωνές, με καλή κίνηση, και κυρίως δυνατό σκηνοθέτη να αναδείξει το έργο.

Στο χτεσινό δεν είχε τίποτα από τα παραπάνω! Βέβαια η Καραμπέτη είναι εκπληκτική ηθοποιός, όταν θέλει όμως, και χτες όχι απλά δεν ήθελε, βαριότανε αφάνταστα που ήταν στο σανίδι! Ο Μάινας, επίσης ήταν απών, αν και νομίζω γενικά το έχει, χτες το είχε χάσει. Το να τον βάλουν όμως να τραγουδάει είναι το λιγότερο αυτοκτονικό και εμείς σίγουρα δεν είχαμε τάσεις μαζοχιστικές να ακούμε γκαρίδια!

Οι υπόλοιποι ήταν μέτριοι, προσπαθούσαν οι άνθρωποι, αλλά δεν. Ο μόνος που διεσώθη κάπως ήταν ο Μπουρδούμης, ο τηλεοπτικός Παπαμηχαήλ ντε, που τουλάχιστον προσπάθησε το παιδάκι!

Και καλά κακές παραστάσεις, από αναγνωρισμένους καλλιτέχνες, έχουμε δει πολλές φορές, και κυρίως το καλοκαίρι, που ανεβάζονται παραστάσεις- αρπαχτές, για να μαζέψουν κανένα φράγκο και να ανεβάσουν στην Αθήνα το χειμώνα τα καλλιτεχνικά τους απωθημένα. Αυτό που μου την έδωσε είναι το θράσος, να είσαι η Καραμπέτη και να δέχεσαι τέτοια κακοποίηση ενός τόσο σημαντικού έργου!

Και να σκεφτείτε ότι το έχει παίξει η Μελίνα με τον Κούρκουλο, το έχει τραγουδήσει η Φαραντούρη, και βέβαια το τραγούδι «Ο Μακ με το μαχαίρι» το έχουμε όλοι μουρμουρίσει.

Πέραν της χτεσινής πατάτας, η όπερα της πεντάρας, είναι ένα άπαιχτο έργο και αν το βρείτε να ανεβαίνει κάπου με αξιόλογη σκηνοθεσία και όχι διάθεση αρπαχτής σπεύσατε!

Όσο για τους αγαπημένους μας καρατερίστες, σεβαστή η επιθυμία τους να βγάλουν κανένα φράγκο το καλοκαίρι, αλλά προς θεού μην παίζετε με τέτοια έργα, πάρτε κανένα Μολιέρο και αλλάξτε του τα φώτα!

Σήμερα θα σας γράψω μία εύκολη και ελαφριά συνταγή για ψητά λαχανικά. Είμαι σίγουρη ότι έχετε φτιάξει και έχετε φαει πολλές φορές ψητά λαχανικά, εδώ όμως σας γράφω τον τρόπο που τα κάνω εγώ ώστε να είναι τραγανά και μυρωδάτα.

Ψητά λαχανικά μαριναρισμένα με μυρωδικά


2 κολοκυθάκια
2 μεγάλα καρότα
1 μεγάλη μελιτζάνα
3 πολύχρωμες πιπεριές
1 πακέτο χαλούμι κομμένο σε μπαστουνάκια και ψημένο ελαφρά στο γκρίλ
1 χούφτα φρέσκα ανάμεικτα αρωματικά (βασιλικός, δυόσμος, δεντρολίβανο)
2 κουτ. της σούπας ψιλοκομμένος μαϊντανός
2 κουτ. της σούπας πολτός ελιάς
3 κουτ. της σούπας ελαιόλαδο
2 κουτ. της σούπας ξίδι μπαλσάμικο
αλάτι, πιπέρι

Αφαιρείτε τα κοτσανάκια και τους σπόρους από τις πιπεριές, τις κόβετε κατά μήκος σε 4 κομμάτια. Καθαρίζετε τα καρότα, τα κολοκυθάκια και την μελιτζάνα και τα κόβετε κατά μήκος σε φέτες πάχους 1 δάχτυλο.Στρώνετε με λαδόκολλα ένα ρηχό ταψί και βάζετε τα λαχανικά με την σειρά. Αλατίζετε τα λαχανικά και τα ψήνετε στο γκρίλ στους 240 βαθμούς 7 λεπτά από την μία πλευρά και 5 λεπτά από την άλλη. Πρέπει ίσα ίσα να μαλακώσουν, όχι να παραψηθούν και να μαυρίσουν. Έτσι θα γίνουν τραγανά. Ψιλοκόβετε τα φρέσκα αρωματικά και τα ανακατεύετε με τον μαϊντανό, το ελαιόλαδο, το μπαλσάμικο και τον πολτό της ελιάς. Όταν ψηθούν τα λαχανικά, τα βάζετε σε ένα τάπερ σε στρώσεις εναλλάξ. Προτιμάω να τα βάζω σε τετράγωνο βαθύ τάπερ, όπου βάζω κάτω κάτω μία στρώση μελιτζάνας, περιχύνω λίγο από το μίγμα, μετά μία στρώση πιπεριές, πάλι περιχύνω με λίγο μείγμα, μετά μία στρώση κολοκύθια, και έτσι συνεχίζω μέχρι να γεμίσω το τάπερ με όλα τα λαχανικά. Βάζω το τάπερ στο ψυγείο για 2-3 ώρες να μαριναριστούν καλά τα λαχανικά και όταν έρθει η ώρα να τα σερβίρω τα αναποδογυρίζω σε μία πιατέλα, κάνοντας ένα ναπολεόν, ένα πυργάκι δηλαδή από λαχανικά. Μπορείτε να ραντίσετε από πάνω λίγο ελαιόλαδο και λίγο μπαλσάμικο και να διακοσμήσετε με φρέσκο μαϊντανό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: