Δευτέρα 2 Ιουνίου 2008

Γαμοι

Δύο γαμοεκδηλώσεις αυτή την Κυριακή. Μία εξαδέλφη, που με τα βίας με αναγνώρισε στις γνωστές χαιρετούρες, αλλά κατά τα άλλα έπρεπε οπωσδήποτε να πάω για να μην την στεναχωρήσω, όπως έλεγε και η μητέρα μου, και το μετά τον γάμο πάρτι μίας πολύ καλής φίλης.

Περιττό να σας πω, ότι το πρώτο ήταν αγγαρεία μεγέθους, ενώ το δεύτερο φοβερή διασκέδαση, που γέμισε τις μπαταρίες μου για την εβδομάδα.

Περιττό επίσης να σας πω για το πόσο σαχλοί είναι αυτοί οι γάμοι, στις εκκλησίες και τα σόγια ένθεν και ένθεν, την γνωστή δεξίωση μετά, τις χαιρετούρες, τις φωτογραφίες του ζεύγους, την τούρτα, κλπ, κλπ. Είδα θείες, θείους και ξαδέρφια, που μάλλον δεν είχα δει ποτέ μου, και αγνοούσα την ύπαρξη τους, και απάντησα σε δεκάδες ερωτήσεις του πόσο είμαι (κάγκελο όλοι μόλις άκουγαν σαράντα, η δε μάνα μου να συμπληρώνει, δεν τα έχει κλείσει ακόμα!). Βέβαια το ζεύγος αισθανόταν ως έκθεμα, ελάχιστοι οι φίλοι τους και οι συνομήλικοι τους, μιας και όταν βάλεις όλα τα σόγια δεν βγαίνει ο προϋπολογισμός, και στο φινάλε αρχίζεις να αναρωτιέσαι για ποιόν γίνονται όλα αυτά; Η απάντηση βέβαια είναι προφανής, για τους γονείς!

Σε αντίθετη κατεύθυνση βέβαια το γαμοπάρτυ της Σιμώνης, σε υπέροχο μπαρ στο Μέτς, με φοβερή θέα, με πολύ ωραία ποτά και κοκτέιλ, καταπληκτικά finger food και πολύ καλή μουσική. Τα είπαμε, τα ήπιαμε, χορέψαμε, απολαύσαμε φοβερή θέα, περάσαμε πάρα πολύ καλά και το ζευγάρι ήταν πραγματικά ευτυχισμένο, γιατί ήταν με τους φίλους του, και όχι με τους μακρινούς συγγενείς. Αυτό είναι το πιο σημαντικό.

Σιμώνη και Νίκο, όλα καλά να σας έρθουν στην κοινή σας ζωή και να περνάτε πάντα καλά όπως περάσαμε χτες.

Φαγάκια όμως τώρα, οι μελιτζάνες έχουν την τιμητική τους όλο το καλοκαίρι. Το πιο κάτω σουφλέ είναι ένα εντυπωσιακό πιάτο για ένα καλοκαιρινό τραπέζι, σαν αυτά που θα κάνουμε όλοι τώρα λόγω EURO. Σηκώνει μπύρα και είναι ωραιότατο συνοδευτικό για μπριζολίδια και ψητά λουκάνικα.

Σουφλέ Μελιτζάνας

4 μελιτζάνες φλάσκες
1 μέτριο κρεμμύδι
2 ποτήρια χυμό ντομάτας
2 ντομάτες
λάδι, αλάτι, πιπέρι ζάχαρη
200 γραμμάρια φέτα τριμμένη (ή άλλο άσπρο τυρί, ή ακόμα και ροκφόρ)
200 γραμμάρια ζαμπόν
200 γραμμάρια γραβιέρα τρυμμένη
3 αυγά
1 ποτήρι κρέμα γάλακτος

Κόβετε τις μελιτζάνες σε ροδέλες τις αλατίζετε και τις αφήνετε 1 ώρα σε σουρωτήρι να ξεπικρίσουν. Μετά τις στύβετε λίγο με το χέρι σας να φύγουν τα υγρά που έχουν βγάλει, τις βάζετε σε ένα ταψί στο φούρνο, τις ραντίζετε με λίγο λάδι και τις ψήνετε για 5 λεπτά κάθε πλευρά στο γκριλ, μέχρι να πάρουν χρώμα.

Παράλληλα ετοιμάζετε μία ελαφριά σάλτσα ντομάτας. Σοτάρετε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, ρίχνετε το χυμό ντομάτας 3-4 κουταλιές της σούπας λάδι, ½ κουταλιά της σούπας ζάχαρη και αλατοπιπερώνετε. Το βράζετε μέχρι να γίνει μία πηχτή σάλτσα ντομάτας.

Σε ένα πυρέξ, λαδώνετε λίγο τον πάτο και στρώνετε μία δόση μελιτζάνες, βάζετε από πάνω μία στρώση ζαμπόν, και από πάνω μία στρώση φρέσκια ντομάτα κομμένη σε λεπτές ροδέλες. Από πάνω ρίχνετε το λευκό τυρί και ακολουθεί μία στρώση σάλτσα ντομάτα. Από πάνω βάζετε μία δεύτερη στρώση μελιτζάνας. Από πάνω απλώνετε το κίτρινο τυρί που έχετε τρίψει στον χοντρό τρίφτη, ώστε να καλύψει όλη την πάνω επιφάνεια της μελιτζάνας. Σε ένα μπολ έχετε χτυπήσει τα αυγά με την κρέμα γάλακτος και με αυτό περιχύνετε το σουφλέ από πάνω. Το ψήνετε στους 180 βαθμούς αέρα, για 45 λεπτά περίπου μέχρι να λιώσουν τα τυριά και να ψηθούν τα αυγά.

Είναι αρκετά βαρύ πιάτο αλλά πραγματικά υπέροχο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: