Παρασκευή 20 Ιουνίου 2008

Ουζομεζέδες

Προσωπικά προτιμώ το καλό τσίπουρο, την ρακή ή την τσικουδιά. Αλλά και για ένα μυρωδάτο ουζάκι δεν θα έλεγα όχι. Χτες πήγαμε παρέα καλή να δοκιμάσουμε τις σπεσιαλιτέ ενός νέου μαγαζιού που άνοιξε στο Γέρακα, Αγοραστός λέγετε. Είχαμε διαβάσει πολλά και καλά για αυτό το μαγαζί, με ελληνική μοντέρνα κουζίνα, οπότε είπαμε να πάμε μίας και είναι δύο βήματα από το σπίτι. Πραγματικά πολύ καλό φαγητό, σε ωραιότατο περιβάλλον, και με καλές τιμές, για αυτό που προσφέρει βέβαια. Εχει αυτά που ο πολύς κόσμος λέει γκουρμεδιές και άρα δεν είναι και για χόρταση. Οπότε αν είστε από αυτούς που τα «παίρνεται» με τις μικρές μερίδες ωραία διακοσμημένες σε ένα τεράστιο πιάτο, τότε μην πάτε! Αν όμως θέλετε να δοκιμάσετε μουσακά με καραβίδες, τάρτα κολοκυθιού με αρωματικά χόρτα και γαρίδες, γιουβετσάκι θαλασσινών, καρπάτσιο τσιπούρας, σούπα φράουλας, και άλλα τέτοια, τότε να πάτε!

Εκτός όμως ότι φάγαμε καλά ήπιαμε και πολύ, ή μάλλον ήπιαμε βαριά. Το τσιπουράκι που ήπια με έστειλε κυριολεκτικά! Όσοι με ξέρουν, γνωρίζουν ότι γενικώς το αντέχω το αλκοόλ, και ειδικά το τσίπουρο, μπορώ να το χτυπήσω αλύπητα. Χτες όμως ζήτημα να ήπια 200 ml, και έγινα γκολ. Δεν με πείραξε στο στομάχι, αλλά γέλαγα, και δεν θυμάμαι και πολλά πολλά! Ωραία ήταν όμως, πολύ ωραία.

Είπα λοιπόν να βρω καμία συνταγή για ουζάκι ή τσιπουράκι να σας γράψω. Και βρήκα, δύο ωραιότατους μεζέδες με καλαμαράκια, που τα βρίσκεται εύκολα αυτή την εποχή. Δοκιμάστε και τα δύο είναι πραγματικά πολύ εύκολα και νοστιμότατα για μεζεδάκια για νωρίς το βράδυ στην βεράντα του εξοχικού αγναντεύοντας τη θάλασσα!

Καλαμαράκια με ούζο και βασιλικό

½ κιλό καλαμαράκια φρέσκα, καθαρισμένα και κομμένα ψιλές ροδέλες
½ φλιτζανάκι λάδι
½ ποτηράκι ούζο
3 κουταλιές της σούπας φρέσκο βασιλικό ψιλοκομμένο
½ φλιτζάνι τριμμένη παρμεζάνα
αλατο-πίπερο

Σοτάρετε τις ροδέλες με το λάδι σε ένα τηγάνι σε χαμηλή θερμοκρασία για 5-10 λεπτά να ασπρίσουν καλά. Σβήνετε με το ούζο, και αλατοπιπερώνετε. Αφού εξατμιστούν όλα τα υγρά του, ρίχνετε το βασιλικό και ανακατεύετε να καλά. Οταν ψηθεί το καλαμάρι – πιθανών να χρειαστεί να προσθέσετε λίγο νερό, αλλά γενικά τα φρέσκα καλαμαράκια γίνονται γρήγορα – ρίχνετε και την παρμεζάνα και ανακατεύετε καλά να λιώσει το τυρί.

Καλαμαράκια με λεμόνι

½ κιλό καλαμαράκια φρέσκα, καθαρισμένα και κομμένα ψιλές ροδέλες
½ φλιτζανάκι λάδι
1 ξερό κρεμμύδι τριμμένο στον τρίφτη
½ ποτηράκι λεμόνι
Ξύσμα από ένα λεμόνι
2 κουταλιές της σούπας φρέσκο μαϊντανό ψιλοκομμένο
αλατο-πίπερο

Σοτάρουμε τα καλαμαράκια στο λάδι, όταν πιουν όλα τους τα υγρά και τηγανίζονται ρίχνουμε και το κρεμμύδι και συνεχίζουμε το τηγάνισμα σε χαμηλή θερμοκρασία μέχρι να πιουν τα υγρά τους. Σβήνουμε με το λεμόνι και ρίχνουμε το ξύσμα και τον μαϊντανό. Τα μαγειρεύομε σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία για λίγο ακόμα, μέχρι να ψηθεί το καλαμάρι και αν μείνει μία πηχτή σάλτσα λεμονιού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: