Τρίτη 3 Ιουνίου 2008

Κάτι στα γρήγορα ....

Φεύγω αύριο και FYROM, πάω να δω τις Πρέσπες από την από κει πλευρά. Θα γυρίσω όμως το βράδυ. Στα γρήγορα λοιπόν μία πολύ εύκολη πίτα που μπορείτε να κάνετε σε 5 λεπτά και είναι ότι πρέπει για τα ποδοσφαιρικά σουαρέ του καλοκαιριού. Έχει πάρα πολλά ονόματα, ένα ανά περιοχή και για όσους έχουν πάει στο Μονοδένδρι στα Ζαγοροχώρια, είναι η γνωστή Πίτα τις Κικίτσας ή αλλιώς Κικιτσόπιτα.

Αλευρόπιτα (για ένα μεγάλο ταψί 8-10 κομμάτια δηλαδή)

2 φλιτζάνια αλεύρι
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
2 μεγάλα αυγά
1 ½ φλιτζάνι νερό και 3 κουταλιές της σούπας επιπλέον
½ κιλό φέτα ή άλλο λευκό τυρί (κατσικίσιο, μανούρι, ανθότυρο)
5 κουταλιές της σούπας βούτυρο ή ελαιόλαδο

Βάζουμε τις 4 κουταλιές της σούπας βούτυρο στο ταψί και το βάζουμε στο φούρνο, μέχρι να λιώσει καλά όλο το βούτυρο και να απλωθεί σε όλη την επιφάνεια του ταψιού. Σε περίπτωση που δεν βάλετε βούτυρο αλλά ελαιόλαδο, λαδώστε καλά το ταψί με τις 2 κουταλιές και μετά πασπαλίστε λίγο αλεύρι από πάνω να πάει παντού. Σε ένα μεγάλο μπολ κάνουμε ένα αραιό χυλό με το αλεύρι, το νερό τα αυγά και το αλάτι. Ο χυλός πρέπει να είναι αρκετά αραιός σαν κουρκούτι. Προσθέστε αναλόγως αλεύρι ή νερό ανάλογα με την υφή του. Αν έχετε χρησιμοποιήσει ελαιόλαδο θα προσθέσετε το υπόλοιπο στο χυλό. Αν σας αρέσουν τα μπαχαρικά μπορείτε να προσθέσετε και λίγο γλυκάνισο, αν και στη Βόρεια Ελλάδα δεν το συνηθίζουν. Ρίχνετε το χυλό στο ταψί και το κουνάτε να πάει παντού. Κανονικά πρέπει το ταψί να είναι αρκετά μεγάλο ώστε ο χυλό απλά να πάει παντού αλλά μην έχει πάχος, περίπου 1 εκατοστό. Όπως απλώνουμε την ομελέτα στο τηγάνι. Τρίβουμε από πάνω τη φέτα και το υπόλοιπο βούτυρο αν έχετε χρησιμοποιήσει βούτυρο αντί για ελαιόλαδο. Την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς αέρα, για 40 λεπτά περίπου μέχρι να χρυσίσει και να ξεκολλάει εύκολο άπω το ταψί. Όταν ψηθεί πρέπει ναι είναι λεπτή μέχρι 1,5 εκατοστό και μάλλον τραγανή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: