Τρίτη 8 Απριλίου 2008

Ρουμανία 2

Λοιπόν σήμερα έλεγα να γράψω για ένα ωραίο βιβλίο που διάβασα πριν λίγους μήνες, μίας και η Αννα μου ζήτησε να γράφω και για βιβλία που και που. Αλλά χτες βράδυ προέκυψε αστείο θέμα που νομίζω πρέπει να σας το περιγράψω.

Γενικά όταν είσαι σε τέτοιες χώρες προκύπτουν πολλά και διάφορα, αστεία και μη, που είναι άξια σχολιασμού.

Το ξενοδοχείο που μένω αυτή τη φορά, είναι μικρό 3-αστερο με όρεξη όμως όταν μεγαλώσει να γίνει 5-αστερο. Φτάνω βράδυ μετά από μία δύσκολη μέρα απ΄ ότι καταλαβαίνετε - με πρωινό ξύπνημα, πτήση, γραφείο, συναντήσεις, τραπεζώματα, επισκέψεις σε πελάτες, κλπ. Κατά τις 11:00 ήμουνα τελικά στο ξενοδοχείο και το μόνο που ήθελα ήταν να κάνω ένα καυτό ντους και να ξεραθώ στον ύπνο.

Το δωμάτιο μικρό, αλλά με διπλό κρεβάτι, είχε και μινι-μπαρ με νεράκι και ένα ωραίο βραστήρα με κούπες για να φτιάχνεις στο δωμάτιο καφέ και τσάι, τέλεια! Μπαίνω λοιπόν κατ΄ ευθείαν στο μπάνιο. Είχε μία διαστημική ντουζιέρα, ημικυκλική με γυάλινες πόρτες που κλείνανε στεγανά και άρα δεν θα γινότανε λίμνη σε λίγο. Οι άνθρωποι είχανε επενδύσει, είχανε ξοδέψει χρήματα και φαινότανε! Μπαίνω στη ντουζιέρα ... εκεί αρχίζουν τα τραγικά. Υπήρχε μία από αυτές τις στήλες, τις τζακουζιέρες που λεω, που εκτός από το κλασικό τηλέφωνο είχε και 10 εκτοξευτήρες νερού αριστερά και δεξιά που μέσω του ρουμπινέ που ήταν στο κέντρο μπορούσες να ρυθμίσεις την πίεση του νερού. Αυτό το πράμα, είναι ακριβό, το ξέρω καλά γιατί ένα ανάλογο που έχω σπίτι μου, με πολύ λιγότερες δυνατότητες βέβαια, το είχα πληρώσει μία μικρή περιουσία πριν 5 χρόνια.

Ελα μου όμως που το συγκεκριμένο μαραφέτι, αυτός που το τοποθέτησε δεν ήξερε καν τι είναι, με αποτέλεσμα να το κρεμάσει στον τοίχο τις ντουζιέρας στα 2,5 μέτρα από το έδαφος!!! Φαντασθείτε λοιπόν ότι αυτό το πράμα είναι 1,5 μέτρο σύνολο. Το πάνω του μέρος έχει στο κέντρο του μία μπάρα όπου μπορείς να ανεβοκατεβάσεις το τηλέφωνο του ντους ανάλογα με το ύψος σου. Το κάτω του μέρος έχει αυτούς τους εκτοξευτήρες αριστερά και δεξιά, όπου μπορείς να τους κουνήσεις κυκλικά και να βάλεις το νερό σε χτυπάει σε συγκεκριμένα σημεία ώστε να σου κάνει –λέει- μασαζ.

Λογικά λοιπόν πρέπει να τοποθετηθεί σε συγκεκριμένο ύψος από το έδαφος ώστε να ρίχνει νερό στα πόδια, στην κοιλιά και στο στήθος, αντίστοιχα το ντους να καταβρέχει από ψηλά τόσο τους ψηλούς όσο και τους κοντούς και στο κάτω κάτω να μπορεί ο οποιοσδήποτε να φτάνει το τηλέφωνο του ντους! Το λιγότερο!

Το συγκεκριμένο όμως πέραν των καλών προθέσεων αυτών που το επέλεξαν και το αγόρασαν, δεν είχε καλή τύχη στα χέρια αυτών που το τοποθέτησαν και βέβαια αυτών που τους επέβλεπαν κλπ. Το τηλέφωνο του ντους ήταν περίπου στα 2,3 μέτρα, άρα εγώ με το 1,55 που είμαι, καμία απολύτως τύχη! Και άντε λες άσε το τηλέφωνο στην τύχη του, ας βάλουμε τους εκτοξευτήρες, μίας και υπάρχουν! Η πάνω σειρά ήταν στο 1,80 και η κάτω περίπου στο 1,20 άρα στο δικό μου ύψος κάποια έριχναν στα μαλλιά μου, κάποια στα μούτρα μου, και κάποια πάνω απο εμένα στο απόλυτο κενο. Αλλά και πιο ψηλός να ήταν κάποιος πάλι το 1,80 στα μούτρα του θα χτύπαγε. Για να λειτουργήσει όπως πρέπει αυτό πρέπει κάποιος να είναι πάνω από 2 μέτρα!!!

Φαντάζομαι λοιπόν τους κακόμοιρους τους εργάτες που τα βάλανε, από το «γκράβαρο» της Ρουμανίας που μη ξέροντας τι σκατά μαλακία είναι αυτό και σε τι χρησιμεύει απλά το βάλανε ψηλά για να μην βρέχετε! Ομοίως βέβαια και όλοι οι άλλοι μετά από αυτούς, οι εργοδηγοί, ο κατασκευαστής, ακόμα και ο ίδιος ο ιδιοκτήτης μιας και δεν το διορθώσανε, δεν καταλαβαίνουν τι χρησιμότητα του.

Έτσι λοιπόν βλέπεις μία ακριβή επένδυση, που υποτίθεται ανεβάζει την ποιότητα των υπηρεσιών του ξενοδοχείου να ακυρώνετε αυτομάτως. Αφου δεν το΄χεις ρε φίλε γιατί δεν πας για ψαρεμα;

Απ΄ ότι καταλάβατε έγινα παπί, έβρεξα τα μαλλιά μου (που δεν ήθελα) και βγήκα άρον, άρον από το ντους. Ξεράθηκα όμως στον ύπνο μετά και όλα καλά.

Αυτά λοιπόν τα νεα της ημέρας από το Βουκουρέστι.

Φαγάκια τώρα ...

Ένα από τα πιο ωραία και επιτυχημένα κεράσματα είναι η παστουρμαδόπιτα, ή αλλιώς πίτα Καισαρείας. Την έχω δει φτιαγμένη με πολλούς και διάφορους τρόπους, αλλά η καλύτερη – κατά τη γνώμη μου βέβαια – είναι η κλασσική που δεν έχει δεινοπαθήσει από τις εμπνευσμένες παρεμβάσεις των Σεφ. Πρέπει να είναι λεπτή, με φύλλο μπακλαβά, καλής ποιότητας χοντροκομμένο παστουρμά, χωρίς το τσιμένι (ο πολτός από πιπέρια και μπαχαρικά γύρω από το κρέας), τυρί κασέρι και λεπτοκομμένες και καλά στεγνωμένες ντομάτες. Επίσης δεν θέλει βούτυρο, ούτε ελαιόλαδο αλλά σπορέλαιο που θα τον κάνει ελαφρύ και δεν θα καλύψει το άρωμα του παστουρμά.

Παστουρμαδόπιτα

1 πακέτο φύλλο μπακλαβά
250 γρ. Παστουρμά
250 γρ κασέρι σε φέτες
2 ντομάτες μεγάλες κομμένες σε λεπτές ροδέλες
1 ποτήρι σπορέλαιο
μαυροσούσαμο

Κόβετε τις ντομάτες σε λεπτές φέτες και τις βάζετε σε χαρτί κουζίνας να απορροφήσει τα υγρά τους. Λαδώνετε το πυρέξ και απλώνετε κάτω 4 φύλλα καλά λαδωμένα μεταξύ τους. Μετά απλώνετε το τυρί, τον παστρουμά την ντομάτα και πάλι το τυρί (όσο περισσεύει). Από πάνω βάζετε 3 φύλλα, πάλι λαδωμένα. Διπλώνετε τις άκρες τους από κάτω και χαράζετε σε κομμάτια. Ραντίζετε λίγο με νερό την πίτα και ρίχνετε το μαυροσούσαμο. Ψήνετε στους 180 βαθμούς αέρα για 45 λεπτά ή μέχρι να χρυσίσει.

Εξασφαλισμένη επιτυχία σας λεω ....

Δεν υπάρχουν σχόλια: