Παρασκευή 11 Απριλίου 2008

Βιβλία

Έχω πρόβλημα με τα βιβλία, δεν μπορώ χωρίς αυτά. Στην ουσία δεν μπορώ να κάθομαι χωρίς να κάνω κάτι. Γι΄ αυτό το λόγο πάντα κουβαλάω μαζί μου ένα βιβλίο.

Βλέπω πολλές φορές στο αεροπλάνο, στα αεροδρόμια, στα πλοία, ανθρώπους να κάθονται να μην κάνουν τίποτε και να κοιτάζουν το κενό. Μάλλον σκέφτονται, αλλά εμένα αυτό μου είναι πολύ βαρετό και δεν το μπορώ. Επίσης δεν υπάρχει περίπτωση να ξαπλώσω και να κοιμηθώ αν δεν διαβάσω τουλάχιστον μία παράγραφο. Συνήθεια βέβαια που δημιουργήθηκε με τα χρόνια. Όταν ήμασταν μικρές με την αδελφή μου η μάνα μας, μας έβαζε να διαβάζουμε εξωσχολικά βιβλία σχεδόν με το ζόρι. Έτσι έχουμε διαβάσει και οι δύο εκατοντάδες βιβλία, όλων των ειδών. Ο πατέρας μας δεν διαβάζει, και πλέον μπορώ να πω ότι ούτε η μαμά είναι η βιβλιοφάγος που ήτανε. Η συνήθεια όμως μας έμεινε για καλό.

Η φίλη μου η Ζέφη, δουλεύει στον Οδυσσέα, τον εκδοτικό οίκο, και παρακολουθεί τα βιβλία πολύ στενά. Μας ενημερώνει λοιπόν για τις εκδόσεις και πάντα μας κάνει προτάσεις καλών βιβλίων. Έχει βέβαια περίεργα γούστα, και μερικές μανίες, όπως για παράδειγμα τα βιβλία ψυχολογίας, αλλά πέραν τούτου έχει καλή κρίση, και την εμπιστευόμαστε.

Ξέρω ότι δεν διαβάζετε όλοι, και ότι το να σας γράφω για βιβλία ίσως να είναι και βαρετό για κάποιους, αλλά δεν πειράζει, μην διαβάζετε αυτές τις αναρτήσεις.

Λοιπόν οι προτάσεις τόσο οι δικές μου όσο και της Ζεφη για διάβασμα αυτό το μήνα, ποικίλουν και είναι για όλες τις ηλικίες.

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

Τι ζητούν οι βάρβαροι
Δημοσθένης Κούρτοβικ
Σελίδες 312, 16,5€
Ελληνικά Γράμματα

Όταν ο κόσμος έχει χάσει τη μνήμη του, όποιος παριστάνει πως θυμάται γίνεται δεκτός σαν προφήτης». «Ύπουλο στοιχείο η μνήμη».

Μια συνάντηση παλιών φίλων, σε μια μικρή πόλη της Βόρειας Ελλάδας. Ο Έλληνας Χρυσικός, ο Σέρβος Ζούριτς, ο Βούλγαρος Στογιάνοφ, ο Μίρτσεφσκι από την «Ξερεισποιά», ο Μπίρι από την Αλβανία, η Λουπέσκου από τη Ρουμανία και ο Οζγκιουντέν από την Τουρκία. Και η μυστηριώδης Νίνα Ντάνεβα με την αδηφάγα γοητεία. Ένας ξεχασμένος «ματωμένος μακεδονικός γάμος». Ένας σύγχρονος λογοτεχνικός διαγωνισμός για ένα βαλκανικό βραβείο.
Μέσα σε τέσσερις ημέρες, τρεις διαφορετικές εκδοχές μιας παλιάς ιστορίας, και ένας ανορθόδοξος έρωτας θα γίνουν η αφορμή για να ξεσπάσει «πόλεμος» ανάμεσα σε φίλους, «καθ’ υποτροπήν Βαλκάνιους» συγγραφείς, ενώ οι αγρότες της περιοχής έχουν αποκλείσει τις εξόδους της βορειοελλαδίτικης πόλης. Θα φέρουν στην επιφάνεια απωθημένα πάθη, εκκρεμότητες που δεν έχουν διευθετηθεί και μια ανομολόγητη νοσταλγία για τη σκοτεινή σαγήνη της βαλκανικής «βαρβαρότητας».

Πρόκειται για μια ιστορία, σχετικά με τα βαλκανικά φαντάσματα και τις ιστορικές φαντασιώσεις σχετικά με την ιστορική μνήμη και τον τρόπο διαμόρφωσης της επίσημης ιστορίας των Βαλκανίων, την εθνική ταυτότητα και τη θέση της περιοχής μας στον σύγχρονο κόσμο.

Ένα αιρετικό μυθιστόρημα-ψυχογράφημα της βαλκανικής ψυχής, για τους καθ’ υποτροπήν Βαλκάνιους, τα «βαλκανικά φρικιά», αλλά και για όσους θέλουν να νιώθουν Ευρωπαίοι.
Το «Τι ζητούν οι βάρβαροι» του Δημοσθένη Κουρτοβικ αποτελεί μια διαφορετική, πικρή αλλά αληθινή ματιά στην κοινή βαλκανική μας μοίρα.

ΕΠΙΚΑΙΡΟ

Μακεδονία, οι φυλές της και το μέλλον τους
Henry Noel Brailsford
960 210 504-6
ΟΔΥΣΣΕΑΣ
Σελίδες 391, 22,00€

Ο H. N. Brailsford, επικεφαλής του Βρετανικού Ταμείου Αρωγής προς τα θύματα των βιαιοπραγιών του οθωμανικού στρατού μετά την εξέγερση του Ίλιντεν το 1903. Μέλημά του ήταν η προώθηση της υπό διαμόρφωση νέας πολιτικής των Βρετανών στο χώρο της Βαλκανικής.

Στόχος της Βρετανίας, είναι η απόσπαση της Βουλγαρίας από την επιρροή της Ρωσίας και η επίδειξη καλής θέλησης προς τους «βουλγαρόφωνους» χωρικούς που ευελπιστεί ότι μπορούν να ζήσουν καλύτερα σε μια αυτονομημένη Μακεδονία στο πλαίσιο πάντα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Για να προκύψει αυτού του είδους η Μακεδονία, η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στα όρια της Θεσσαλίας, η Σερβία να σταματά στο Κόσοβο, η Αλβανία να μετατραπεί σε προτεκτοράτο υπό την εποπτεία Ευρωπαίου πολιτικού και η Βοσνία να συνεχίσει να βρίσκεται υπό την κηδεμονία της Αυστρίας.

Ο Brailsford ταξίδεψε σε πολλές περιοχές των νοτιοδυτικών Βαλκανίων, επισκέφτηκε την Κρήτη (επίσης αυτονομημένο τμήμα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας) και συνομίλησε με πολλές πολιτικές και θρησκευτικές προσωπικότητες αυτών των περιοχών. Κατά συνέπεια, οι απόψεις του έχουν μεγάλο ενδιαφέρον για την κατανόηση των προβλημάτων των εθνοτήτων της Βαλκανικής, αρκεί βέβαια να παραμεριστεί η τυχόν εθνικιστική οπτική του αναγνώστη.
Εξάλλου, το δόγμα: «πολλά μικρά κράτη στη Βαλκανική», που κατά κάποιο τρόπο πρέσβευε και ο συγγραφέας, έγινε πραγματικότητα στην τελευταία δεκαετία του 20ού αιώνα

ΚΛΑΣΣΙΚΟ

Ο μικρός Πρίγκηπας
Saint Exupery
Μετάφραση Μελίνα Καρακώστα
Σελίδες 104, 7,70€

«Έτσι έζησα μόνος, χωρίς κανέναν που να μπορώ να του μιλάω αληθινά, μέχρι που έπαθα μια βλάβη στη Σαχάρα πριν από έξι χρόνια. Κάτι είχε σπάσει μέσα στον κινητήρα μου. Κι όπως δεν είχα μαζί μου ούτε μηχανικό ούτε επιβάτες, ετοιμαζόμουν να δοκιμάσω μόνος μου μια δύσκολη επισκευή. Ήταν για μένα ζήτημα ζωής και θανάτου. Είχα νερό το πολύ για οχτώ μέρες. ...Ήμουν πιο απομονωμένος κι από ναυαγό σε σχεδία στη μέση του ωκεανού. Φαντάζεστε λοιπόν την έκπληξή μου τα ξημερώματα, όταν με ξύπνησε μια περίεργη φωνούλα...»


ΠΑΙΔΙΚΟ

Εγώ είμαι η αρχηγός
Ρένα Ρώσση-Ζαίρη
Ψυχογιός
39 σελίδες, 6,60€

Η Ντανιέλα, η μικρή κουνελίτσα, θέλει να είναι πάντα η αρχηγός. Της αρέσει να διατάζει τα άλλα κουνελάκια, να παίρνει εκείνη τις αποφάσεις στα παιχνίδια τους και να κάνει πάντα το δικό της. Όταν όμως μένει χωρίς φίλους, τότε καταλαβαίνει πως φιλία σημαίνει μοιράζομαι. Ηλικίες 4++


ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΣΤΑ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΑ

Συνομιλίες για το αύριο
Ζακ Ντεριντά, Ελιζαμπέτ Ρουντινεσκό
Μεταίχμιο
Σελίδες 456, 26,00€ ΠΡΟΣΟΧΗ ΤΟ ΕΧΕΙ ΠΡΟΣΦΟΡΑ Η ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟΝ ΑΠΡΙΛΙΟ ΜΟΝΟΝ 4,90€

«Από τι θα αποτελείται το αύριο;» ρωτά ο Βίκτωρ Ουγκώ. Ένας φιλόσοφος και μία ιστορικός απαντούν στη διάρκεια ενός πυκνού και απαιτητικού διαλόγου. Γιατί αποφάσισαν να γράψουν από κοινού τούτο το βιβλίο; Λόγω μιας μακράς φιλίας, εν ονόματι μιας κοινής ιστορίας, δυνάμει της ποιότητας μιας αδιάκοπης συνομιλίας που άρχισε στα τέλη της δεκαετίας του 1960, όταν η νεαρή φοιτήτρια ανακάλυψε πόσο σημαντικός ήταν αυτός ο -μεγαλύτερός της κατά 15 χρόνια- στοχαστής που αφύπνιζε, μαζί με άλλους, το κριτικό πνεύμα μιας ολόκληρης γενιάς.Εάν οι οπτικές γωνίες διαφέρουν, η διανοητική κληρονομιά είναι κοινή. Αυτήν ακριβώς την κληρονομιά επιχειρούν να καταγράψουν, προτού περάσουν στις κρίσιμες διακυβεύσεις του καιρού μας: Πώς να σκεφτούμε τη διαφορά μέσα στην οικουμενικότητα; Η οικογένεια θα συνεχίσει να υπάρχει; Η ελευθερία του ανθρώπου θα περιοριστεί στη δυνατότητα κατανόησης των εξαναγκασμών που ασκούνται πάνω του ή η επιθυμία και το απρόβλεπτο θα παίζουν πάντα το ρόλο τους; Τι μπορούμε να αντιληφθούμε από την οδύνη των ζώων; Η αποτυχία του κομουνισμού σηματοδοτεί το τέλος της επανάστασης; Είναι δυνατό να καταργήσουμε διά παντός τη θανατική ποινή; Ποιες θα είναι αύριο οι νέες μορφές αντισημιτισμού και πώς μπορούμε να τις αποκρούσουμε; Το βιβλίο ολοκληρώνεται με ένα εγκώμιο στην ψυχανάλυση, η οποία αποτελεί κοινή αναφορά σε όλη τη διάρκεια αυτού του διαλόγου.

Αυτά λοιπόν για τα βιβλία του μήνα. Θα επανέρχομαι με προτάσεις μία φορά το μήνα. Για βιβλία που τόσο εγώ όσο και οι φίλοι μου έχουν διαβάσει και τα προτείνουν. Εξάλλου καλοκαίρι έρχεται, προετοιμαστείτε!

Δεν υπάρχουν σχόλια: