Τετάρτη 23 Απριλίου 2008

Πάσχα, Ελλήνων Πάσχα!

Νομίζω ότι για κάθε Ελληνική οικογένεια το Πάσχα, έχει αναμφισβήτητα την θρησκευτική του αξία, αλλά είναι και μία μεγάλη γαστρονομική περιπέτεια.

Σχεδόν όλοι οι Έλληνες – εκτός από εμένα - νηστεύουν την Μεγάλη Εβδομάδα, και κυρίως την Μ. Παρασκευή. Άρα από εδώ ξεκινάει το γαστρονομικό ταξίδι, που απαγορεύει πάρα πολλά τρόφιμα, (και δεν αναφέρομαι μόνο στο κρέας,) με συνέπεια, να βλέπεις συναδέλφους στο γραφείο να τρωνε γεύματα που όλο τον υπόλοιπο χρόνο ούτε να το διανοηθούν!

Επίσης κάθε Μεγάλη Τρίτη βάφεις αυγά, Μεγάλη Τετάρτη φτιάχνεις τα τσουρέκια και τα πασχαλινά κουλούρια, Μεγάλο Σάββατο ετοιμάζεις τις μαγειρίτσες, τα κοκορέτσια, τις γαρδούμπες, και τα άλλα υγιεινά, και την Κυριακή πλακώνεσαι, και δεν τρως ούτε το 10% αυτών που ετοίμασες. Δευτέρα του Πάσχα αρχίζεις δίαιτα, άρα πάνε άκλαυτα και τα τσουρέκια και τα κουλουράκια και κυρίως τα κόκκινα αυγά.

Μία άλλη μεγάλη παράδοση, που τουλάχιστον η οικογένειά μου κρατάει χρόνια, λεει ότι Μ. Τετάρτη, τρως θαλασσινά και γαρίδες, κυρίως σε Χαραυγή και Καισαριανή. Αυτό το κάνεις για να συμπληρώσεις την χοληστερίνη της εβδομάδας, μίας και αυτή του αρνιού της Κυριακής δεν φτάνει, και για να μπεκροπιείς κιόλας αρκετά λίτρα τσίπουρο. Φέτος εμείς θα πάμε στο Βολιότικο, γνωστό τσιπουράδικο από τα κλασσικά, όπου συνήθως δεν παραγγέλνεις φαγητά αλλά τα 50-ρακια τσίπουρο, που κάθε φορά έρχονται με διαφορετικό μεζέ. Αυτό είναι κλασικό κόλπο των μεζεδοπωλείων του Βόλου που μας αρέσει πάρα πολύ γιατί έτσι πίνεις, και δεύτερων υπάρχει μία σχετική αγωνία για το ποιος θα είναι ο επόμενος μεζές. Άσε δε που για να χορτάσεις πρέπει να πιεις το Βόσπορο, που λεει και ο Βαγγέλης.

Πέρσι στην Αίγινα αρχές καλοκαιριού, ήμασταν με την Γωγώ και το Μιχάλη, η θάλασσα δεν έλεγε και πολλά και την κάναμε νωρίς νωρίς, για το ψαρομεζεδοπωλείο της Ψαραγοράς στην πόλη της Αίγινας, που είναι απλά άπαιχτο. Από τις 13:00 μέχρι αργά το απόγευμα, χάσαμε την ώρα και δεν θυμόμαστε, 3 άτομα είχαμε πιει περίπου 2 λίτρα τσίπουρο, σε μικρά καραφάκια που ερχόντουσαν ακατάπαυστα. Δεν μεθύσαμε, αλλά κάναμε 1 μέρα να χωνέψουμε και το αλκοόλ και αυτά που είχαμε φαει. Αυτό το ρεκόρ ο Μιχάλης θέλει να το σπάσουμε σήμερα. Πολύ πιθανό αν και έχουμε διαπιστώσει ότι η διάθεση επηρεάζει πολύ την ικανότητα κατανάλωσης τσίπουρου, και αυτό είναι ένα μέγα ζήτημα που πρέπει η επιστήμη να ερευνήσει!!

Λοιπόν, για να δούμε τώρα μερικές συμβουλές για το γαστριμαργικό όργιο που έρχεται. Τα αυγά που θα σας περισσέψουν ξεφλουδίστε τα και βάλτε τα – ολόκληρα όπως είναι - σε ένα βάζο με καλό ξίδι, σε 10 μέρες έχουν γίνει τουρσί και κρατάνε για μήνες. Είναι ένας υπέροχος μεζές ούζου και τσίπουρου.

Για τη μαγειρίτσα, η συκωταριά πρέπει να είναι πολύ ψιλοκομμένη, αυτό γίνετε εύκολα να ζεματίσετε τη συκωταριά πριν την κόψετε και σαφώς ευκολότερα, αν τη βράσετε για τουλάχιστον 20 λεπτά. Ξαφρίστε την όμως όσο τη βράζετε και μετά τον ζωμό, κρατήστε τον και βάλτε τον μέσα στη σύβραση ψιλοκομμένης συκωταριάς και μαρουλιών. Έτσι την κόβετε πάρα πολύ εύκολα με ένα ψαλίδι αλλά και τον ζωμό δεν χάνετε.

Αντί για τζατζίκι αγοραστό φτιάξτε ένα δροσερό γιαουρτάγγουρο, με ψιλοκομμένο αγγουράκι, στραγγιστό γιαούρτι, λάδι, ξίδι και αν θέλετε σκόρδο. Μιας και το αγγούρι δεν το τρίβετε αλλά απλώς το ψιλοκόβετε, δεν κατεβάζει ζουμιά και έτσι δεν χρειάζεται στράγγισμα όπως το κανονικό τζατζίκι. Επίσης μπορείτε να το φτιάξετε τελευταία στιγμή, όπως και την ντοματοσαλάτα.

Το καλύτερο γλυκό μετά το αρνί, είναι φρέσκες φράουλες. Κόψτε της σε ένα μπολ από την προηγούμενη, βάλτε καλό κονιάκ, και 2 κουταλιές ζάχαρη. Αφήστε της στο ψυγείο να μαριναριστούν αρκετά και να κατεβάσουν τα μυρωδάτα ζουμιά τους. Αν τις σερβίρετε με μία κουταλιά γιαούρτι θα δείτε πόσο δροσερές είναι και κατάλληλες για να αλλάξει η γεύση σας μετά το λίπος που καταναλώσατε.

Το τσουρέκι το κόβετε σε φέτες και το φρυγανίζετε στο φούρνο. Μετά το κάνετε εκμεκ! Το καλύτερο εκμεκ γίνετε με τσουρέκι – τέλος! Φτιάξτε ένα ελαφρύ σιρόπι με νερό-ζάχαρη-κανέλα για να παπαριάσετε τα φρυγανισμένα τσουρέκια, απλώστε τα σε ένα ταψάκι, ρίχτε μπόλικο ψιλοκομμένο αμύγδαλο, στρώστε παγωτό καϊμάκι από πάνω και πάλι αμύγδαλο άντε και λίγο σαντιγί και τελειώσατε. Το καλύτερο εκμέκ σας λέω!!.

Και βέβαια το αρνάκι το κάνετε αρνόπιτες την επόμενη ημέρα! Εχω φίλους που έρχονται στην Αίγινα το Πασχα μόνο για να φάνε τη Δευτέρα αρνοπιτες

Αρνοπιτα

Υλικά για ένα μεγάλο ταψί

1 πακέτο φύλο έτοιμο, εμένα μου αρέσει το κουρού τις κάνει πιο τραγανές, αλλά και με κρούστας, ή χωριάτικο ή ακόμα και σφολιάτα γίνονται το ίδιο καλές.
3 αυγά
½ κιλό στραγγιστό γιαούρτι
αρνί από την προηγούμενη, ξεψαχνισμένο και πολύ ψιλοκομμένο, τουλάχιστον ½ κιλό (αν δεν έχετε αρκετή ποσότητα άστε το καλύτερα)
3-4 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
1 ματσάκι άνηθο, και λίγο δυόσμο (προαιρετικά), ψιλοκομμένα
½ κούπα τριμμένο τυρί γραβιέρα ή ρεγγάτο
Λάδι για άλειμμα στα φύλα

Σοτάρετε τα κρεμμυδάκια με λίγο λάδι και σε ένα μπολ ανακατεύετε όλα τα υλικά τις γέμισης καλά. Σε ένα ταψί λαδώνετε, απλώνετε τα μισά φύλα, στο κουρού πάει ένα κάτω ένα πάνω. Απλώνετε τη γέμιση να πάει παντού, και βάζετε τα άλλα φύλλα από πάνω. Αν χρησιμοποιήσετε κουρού, σφολιάτα ή χωριάτικό τότε απλά λαδώνετε καλά το πάνω φύλο και αφού την χαράξετε την ψήνετε για 45 λεπτά περίπου στους 180 βαθμούς αέρα, ή 220 πάνω κάτω. Αν βάλετε φύλο κρούστας μπορείτε να ρίξετε από πάνω μισό ποτήρι σόδα (το κανονικό ανθρακούχο που πίνετε για να χωνέψετε) ώστε να γίνει μία ωραία κρούστα που θα κάνει κριτσι-κρίτσι!!!

Καλό απόγευμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: