Παρασκευή 11 Απριλίου 2008

Ζήτημα δεύτερον .... (για σήμερα)

Το πρωί στους καμπουρο-οικονομέες, ή κάπου εκεί τέλος πάντων, ένας ανεκδιήγητος τύπος, απ΄ αυτούς που υποτίθεται ότι ξέρεις ή πρέπει να ξέρεις αλλά δεν τους ξέρει ούτε η μάνα τους ..., σχολίαζε τις γυναίκες και τη γυναικεία ματαιοδοξία. Που θέλουν, λεει, να είναι πάντα όμορφες, που αυτό που εκείνο και διάφορες τέτοιες βλακείες. Οι άνδρες δηλαδή, δεν είναι ματαιόδοξοι, μόνο οι γυναίκες είναι. Και όσο πιο πολύ στολίζετε μία γυναίκα τόσο ποιο ματαιόδοξη είναι, λεει. Μιας και ήταν πρωί για να ακούω αρλούμπες, ζούπ ... το άλλαξα.

Όμοια η εκπομπή στο άλλο κανάλι, έδειχνε την κυρία Ράπτη, αυτή τη βουλευτή της ΝΔ από τη Θεσσαλονίκη, που έπαιρνε ένα βραβείο σε έναν από αυτούς τους ανεκδιήγητους διαγωνισμούς που κάνουν τα περιοδικά. Δεν ξέρω τι βραβείο ακριβώς αλλά ήταν πολύ συγκινημένη, και ντυμένη σαν λατέρνα ένα πράγμα, με αρχαιοελληνική χλαμύδα και κάτι λουριά να κρέμονται από το στήθος της, τι να πω, ... στιλιστικό σοκ πρωί πρωί και όλα αυτά καπάκι από την κατήχηση περί γυναικείας ματαιοδοξίας από τον προηγούμενο κύριο.

Ζουπ, ..., ζουπ, ..., ζουπ.... το κλείνω!!! Μιας και δεν είχα πιει καν τον καφέ μου, ανοίγω ένα από τα περιοδικά που είχα από την περασμένη Κυριακή και ξεκίνησα να διαβάζω μία συνέντευξη εκείνου του συμπαθέστατου κυρίου που είναι πλέον ο νέος εκπρόσωπος τύπου τους Συνασπισμού. Μία χαρά παιδί, νέος, άνετος με καθόλου συνηθισμένη εμφάνιση για πολιτικό. Και ... ούπς ... σκουλαρικάκι!! Αυτό δηλαδή δεν είναι ματαιοδοξία!!!! Μου αρέσουν τα σκουλαρίκια στους άνδρες και αν και ταιριάζουν και κολακεύουν από ελάχιστους έως κανέναν δεν έχω πρόβλημα όταν τα βάζουν. Αλλά να λέμε τα σύκα σύκα και τη σκάφη σκάφη, γιατί αυτή του η κίνηση δεν δηλώνει ματαιοδοξία δηλαδή;;;; Αυτός το έβαλε το σκουλαρίκι για να δείχνει πιο όμορφος, για κανένα άλλο λόγο (γιατί αν το έβαλε για να δείχνει επαναστάτης και να κάνει αντίσταση στον σύγχρονο ελληνικό συντηρητισμό, καλά θα κάνει να πάει σπίτι του δεν κάνει για πολιτικός). Και που είναι το κακό δηλαδή να θέλει ένας άνθρωπος να δείχνει όμορφος;;;

Αυτά είχα να πω λοιπόν αναφορικά στις πρωινές κατηγόριες που άκουσα για το φύλο μου, και κλείνω το ζήτημα, επανερχόμενη στην ουσιαστική συμβολή αυτού του blog στην ελληνική κοινωνία και οικογένεια, στη συνταγή της ημέρας δηλαδή.

Εχω ένα άλλο Μους να σας προτείνω σήμερα, διαφορετικό από αυτό που είχα αναρτήσει τη περασμένη εβδομάδα, αλλά ομοίως καλό. Το τελικό αποτέλεσμα είναι πολύ βελούδινο, μοιάζει με μπαβαρουάζ, και είναι βέβαια ένα ελαφρύ γλυκό κατάλληλο για όσους κάνουν δίαιτα.

Μους γιαουρτιού με φράουλες

½ κγ. Φράουλες
½ κγ γιαούρτι 2% στραγγιστό
1 κ.γ ζελατίνη σε σκόνη (ή αντίστοιχη ζελατίνη σε φύλλα δείτε την αναλογία στη συσκευασία)
1 ποτήρι γάλα ή καλύτερα 1 ποτήρι ελαφριά κρέμα γάλακτος (20% λιπαρά – πιο κάτω δεν θεωρείται κρέμα γάλακτος)
4 κ.σ. άχνη ή - για δίαιτα - φρουκτόζη
2 κ.σ. κονιάκ
δυόσμο για διακόσμηση

Καθαρίζετε και πλένετε τις φράουλες. Χτυπάτε τις μισές στο μουλτι και τις άλλες μισές τις κόβετε σε κομμάτια. Βάζετε τις κομμένες φράουλες με 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη και 2 κ.σ κονιάκ σε ένα τάπερ στο ψυγείο να κρυώσουν και να μαριναριστούν.

Σε 4 κ.σ. κρύο νερό βάζετε τη σκόνη ζελατίνη και την αφήνετε 5 λεπτά να φουσκώσει. Ζεσταίνετε το γάλα ή τη κρέμα γάλακτος και λίγο πριν βράση, αφαιρείτε από την εστία, και ρίχνετε τη ζελατίνη ανακατεύοντας πολύ καλά μέχρι να λιώσει τελείως. Σε ένα μπολ ανακατεύετε το γιαούρτι, τις λιωμένες φράουλες, τη κρέμα γάλακτος με τη ζελατίνα και την άχνη. Μόλις ομογενοποιηθεί το βάζετε σε ποτήρια και το βάζετε στο ψυγείο για 2-3 ώρες να πήξει. Διακοσμήστε με τις κομμένες φράουλες και λίγο δυόσμο.

Αυτή η βασική συνταγή για Μους μπορεί να γίνει με όποιο φρούτο θέλετε, αλλά και χωρίς φρούτα μέσα στο μίγμα. Σε αυτή τη περίπτωση το γιαούρτι γίνετε 750 γρ., και αρωματίζετε με ότι θέλετε. Μία πολύ καλή ιδέα είναι το τσάι. Αδειάστε 4 φακελάκια τσάι Earl Grey σε ¼ του ποτηριού νερό και αφήστε το για 24 ώρες να μαυρίσει και να αρωματιστεί. Προσθέστε το στο παραπάνω μίγμα, με το γιαούρτι, τη κρέμα και τη ζελατίνα. Αυτό το Μους μπορεί να συμπληρωθεί από μία ξινή σάλτσα από φρούτα του δάσους, ή σύκα ή μούρα, ή φράουλες που θα φτιάξετε πολτοποιώντας τα φρούτα και προσθέτοντας λίγο ζάχαρη (2 κουταλιές σε 2 ποτήρια φρούτα) χυμό από ½ λεμόνι και λίγο νερό μέχρι το μίγμα να γίνει όσο ρευστό το θέλετε. Θέλει βέβαια κανα δίωρο στο ψυγείο να δέσει. Αυτό το τελευταίο λέγετε coulis αλλά είπαμε μην το παρακάνουμε κιόλας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: