Πέμπτη 3 Απριλίου 2008

Χυλόπιτα και Χυλοπίτες

Η εικόνα υποδοχής των επισήμων στη σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι, ήταν ΟΛΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ!!

Δεν ξέρω αν προσέξατε, αριστερά ήταν ο Basescu, ο Πρόεδρος της Ρουμανίας, πρώην Δήμαρχος Βουκουρεστίου και πρώην καπετάνιος, που έχει κατηγορηθεί πολλές φορές για διάφορες μαϊμουδιές με λαθρεμπόριο, κλπ, (συνηθισμένα πράγματα για τη Ρουμανία), και η κυρία του παραδίπλα.

Δεξιά ήταν εκείνος ο Ολλανδός με το περίεργο όνομα, που είναι το αφεντικό στο ΝΑΤΟ, και παραδίπλα η κυρία του. Το προσέξατε λοιπόν αυτό το ζευγάρι από την Ολλανδία; Ο μάγκας, ψήλος και ευθυτενής, όπως όλοι οι Ολλανδοί, καθότανε ΣΥΝΕΧΕΙΑ στην γνωστή στρατιωτική στάση με ελαφρά ανοιγμένα πόδια και το χέρια πιασμένα πίσω. Κοίταζε δε μπροστά, αγέρωχα «ωσάν να θωρούσε τον οχτρό», και όταν πλησίαζε κανένα βούρλο έσκυβε, χαιρετούσε, και έτεινε το χέρι του να συστήσει την κυριούλα δίπλα του. Τότε πρόσεχες το πλάσμα δίπλα, Η θεία μου η Ευδοξία!!! Μία κυριούλα με μόνιμο χαμόγελο οδοντόπαστας και τα χέρια διπλωμένα στο ύψος του στομαχιού, λες και ήταν σε μνημόσυνο ή είχε στομαχόπονο. Κάποια δε από τα βούρλα ήθελαν να τη φιλήσουν, λες και ανοίγανε μαζί φύλλα την προηγούμενη, και τότε η αμηχανία της ήταν σαφώς έκδηλη, δεν ήξερε τι να κάνει. Τη λυπήθηκα την κακομοίρα! Τι ήθελε αυτή εκεί; αντί να είναι σπιτάκι της σε κάποια ήσυχη ολλανδική πόλη, σαν το Αααρνεμ ας πούμε, να φροντίζει τα εγγόνια της και να κάνει ποδήλατο.

Κατά τα άλλα, μες τη βλακεία μας και εμείς, είχαμε τεράστια διπλωματική νίκη, είμαστε μία άλλη χώρα πλέον, κοιμηθήκαμε κουρελήδες ξυπνήσαμε πρίγκιπες, μεγάλος ηγέτης ο Κωστάκης, κάτι σαν τον Καρλομάγνο ένα πράγμα ή καλύτερα σαν τον Μέγα Αλέξανδρο, και διάφορες άλλες τέτοιες βλακείες άκουσα σήμερα, πρωί πρωί με την τσίμπλα στο μάτι. Η υπερβολή είναι μέσα μας, στο DNA μας, αποτελεί στοιχείο της ταυτότητάς μας, τι άλλο να πω;

Μιας όμως και η χυλόπιτα που έριξε ο αγαπημένος μας στους Αμερικανούς είναι ακόμα ζεστή και η σημερινή μέρα είναι κρύα και μουντή, σηκώνει μία συνταγή για Χυλοπίτες.

Για εμένα οι καλές χυλοπίτες, είναι ένα δύσκολο φαγητό, αν θες να το πετύχεις. Πρέπει να το φτιάξεις πραγματικά λίγο πριν το σερβίρεις, αλλιώς γίνετε ο γνωστός χυλός που όλοι ρίχνουμε σε αυτούς που μας τα πρήζουν. Δεν νοούνται λοιπόν χυλοπίτες την επόμενη ημέρα, ούτε τις φτιάχνω το πρωί και τις τρωω το βράδυ.

Είναι ένα φαγάκι, που γίνετε με ή χωρίς κρέας, σε φούρνο ή κατσαρόλα, και βέβαια με πολλών ειδών ζυμαρικά. Κάθε ένα θέλει τον τρόπο του, εδώ όμως θα σας δώσω την απλή και καθημερινή συνταγή, σε κατσαρόλα, με μετσοβίτικες χυλοπίτες, χωρίς κρέας. Είναι πολύ απλό και καθημερινό.

Χυλοπίτες με Φέτα
3 κ.σ. Βούτυρο (προτιμήστε καλό βούτυρο, ή Κέρκυρας, ή φρέσκο, ή στάκα, όχι απλή μαργαρίνη)
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
½ κιλό χυλοπίτες μετσοβίτικες
4 κ.σ. συμπυκνωμένο ζωμό ντομάτας ή ανάλογο πελτέ (2 είναι καλά, αν τις θέλετε πολύ κόκκινες βάλτε παραπάνω)
1 κγ. Μοσχοκάρυδο,
Αλάτι, πιπέρι,
1 ξύλο κανέλας
1 λίτρο ζωμό, κρέατος, κοτόπουλου ή λαχανικών (από κύβους αν δεν έχετε άλλο)
¼ κιλού Φέτα τριμμένη ή σε κύβους

Ζεματάμε 7-8 λεπτά το κρεμμύδι μαζί με το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά. Ρίξτε μαζί το βούτυρο και το κρεμμύδι στην κατσαρόλα και αφήστε το χαμηλή φωτιά να ζεματιστεί (όχι τσιγαριστεί) ώσπου να γίνει διάφανο. Σβηστέ με το ζωμό, που καλό είναι να είναι ζεστός, ρίξτε τα μπαχαρικά, την ντομάτα και μόλις πάρει βράση ρίξτε και τις χυλοπίτες. Τώρα αρχίστε να ανακατεύετε. Κάθε 2-3 λεπτά να το ανακατεύετε και να προσθέτετε βραστό νερό αν χρειάζεται (σίγουρα χρειάζεται). Οι χυλοπίτες θέλουν περίπου 15 λεπτά βράσιμο, ανάλογα με τις οδηγίες που δίνει το πακέτο, αλλά το τελικό αποτέλεσμα, πρέπει να είναι αλ ντεντε, και ζουμερό. Στεγνές χυλοπίτες δεν γίνονται. Μόλις βράσουν τις βγάζετε από τη εστία, ρίχνετε τη φέτα και 1 κουταλιά της σούπας βούτυρο και τις σερβίρετε αμέσως με λίγο μαϊντανό σε κάθε πιάτο.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και λάδι βέβαια, αλλά το βούτυρο είναι άλλο πράγμα. Επίσης όταν εγώ τις φτιάχνω σπίτι δεν βάζω φέτα, μιας και το τυρί αυτό δεν υπάρχει για το σπίτι μου (απλά δεν τρωω φέτα και σας λεω είμαστε πολλοί αυτοί που απαρνιούνται το εθνικό μας τυρί), βάζω μανούρι, ή παρμεζάνα. Αλλά ξέρω ότι η φέτα πάει πολύ με τη χυλοπίτα. Επίσης θέλει προσοχή να μην τις κάνετε μπλουμ, ούτε να σας κολλήσουν. Γι αυτό το λόγο σας έδωσα 1 λίτρο ζωμό, στην αρχή και μετά μπορείτε να προσθέσετε όσο θέλετε για να γίνουν όσο ζουμερές αλλά και «στο δόντι» χρειάζεται. Αξίζει λοιπόν τον κόπο για 10-15 λεπτά να είστε πάνω από την κατσαρόλα. Εξάλλου αν δεν μπορείτε μην κάνετε χυλοπίτες, κάντε πατάτες βραστές που δεν θέλουν προσοχή.

Δεν νομίζω ότι η χυλόπιτα που σερβίρουμε σήμερα στο Βουκουρέστι θα είναι τόσο καλομαγειρεμένη. Εξάλλου την έχουμε μαγειρέψει μήνες τώρα και μάλλον θα είναι χυλός. Το κακό είναι ότι ενώ ουσιαστικά είναι ένας χυλός στη μάπα του «Bush Administration», που δεν έκανε ότι μπορούσε για να βρεθεί λύση στο πρόβλημα, τη νύφη θα την πληρώσουν οι κακομοίρηδες οι βόρειοι γείτονες, που νόμιζαν ότι οι Αμερικανοί μπορούν να κλείσουν ότι προξενιό ήθελαν με όποιους όρους ήθελαν, χωρίς να ρωτήσουν τη νύφη.

Και γαμώ τις πολιτικο-μαγειρικές αναλύσεις σου λεω!!!

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΟΤΙ ΘΑ ΣΕ ΔΩ ΝΑ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙΣ ΣΥΝΤΑΓΗ ΜΕ ΦΕΤΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΗ ΜΟΥ ΜΑΡΙΑΝΝΑ, ΔΕΝ ΤΟ ΠΕΡΙΜΕΝΑ ΠΟΤΕ!!!!

ΦΕΤΟΦΑΓΟΣ ΖΕΦΗ