Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου 2008

Τελικά η ζωή μας πάει

Υπάρχουν πολλές στιγμές που αναρωτιόμαστε τι είναι αυτό που καθορίζει την πορεία μας. Είναι τύχη, είναι οι προσωπικοί μας στόχοι, είναι αυτό που οι άλλοι έχουν αποφασίσει για εμάς, είναι ο θεός;

Προφανώς και δεν ξέρω και προφανώς δεν περιμένετε τώρα μία απάντηση σε τέτοιου είδους υπαρξιακά ερωτήματα.

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν αναρωτιόμαστε όλοι καθημερινά για τα παραπάνω. Σήμερα, είναι μία τέτοια μέρα. Έμαθα νέα από δύο φίλους μου, υπέροχα και δυσάρεστα νέα. Ένας θάνατος και μία εγκυμοσύνη. Σίγουρα αυτοί αναρωτιούνται αυτή τη στιγμή, την αιτία των πραγμάτων.

Πως τα φέρνει όμως η ζωή έτσι; Και τους δύο τους ξέρω πάνω από 15 χρόνια τώρα, και τους συναναστρέφομαι καθημερινά. Για διαφορετικούς λόγους βέβαια και τα δύο γεγονότα ήταν αναπάντεχα, μη-αναμενόμενα. Κεραυνοί εν αιθρία που λένε.

Μετά το πρώτο σοκ της είδησης βέβαια, δεν μπορείς παρά να αναρωτηθείς, εμένα τι μου επιφυλάσσει το μέλλον; Πολλές φορές σε διάφορες στροφές του δρόμου μου, έπεσα πάνω σε κάτι, σε αρρώστιες, σε φιλίες, σε σχέσεις, σε αγάπες, σε ανθρώπους σε καταστάσεις. Που όμως είναι η επόμενη στροφή και τι θα βρω μπροστά μου, δεν το ξέρω ούτε εγώ, ούτε κανένας. Μπορεί να βρω σκληρό τοίχο και να σπάσω τα μούτρα μου, μπορεί να βρω ένα χαμόγελο. Οι περισσότεροι από εμάς εύχονται για το καλύτερο, φτάνει όμως αυτό; Φτάνει μία ευχή; Δεν ξέρω ....

Τελικά μάλλον η ζωή μας πάει.

Τέλος ενδοσκόπησης και προβληματισμού όμως. Ας μπούμε στην κουζίνα να μαγειρέψουμε μπας και μας φτιάξει τη διάθεση. Λεω να κάνουμε ένα ωραίο γλυκό σήμερα. Τάρτα με σύκα. Αυτή την εποχή θα βρείτε τα πιο νόστιμα και τα πιο γλυκά σύκα της χρονιάς. Άντε λοιπόν, μαγειρέψτε με ένα από τα πιο νόστιμα και παραδοσιακά προϊόντα της χώρας μας. Τα σύκα.

Τάρτα με σύκα

8-10 μεγάλα σύκα
250 γραμμάρια αμύγδαλα χωρίς φλούδα
ξύσμα πορτοκαλιού (ή λεμονιού)
100 γραμμάρια αλεύρι
130 γραμμάρια μαύρη ζάχαρη
60 γραμμάρια βούτυρο λιωμένο
1 αυγό
1 ασπράδι αυγού
40 γραμμάρια κονιάκ
μέλι για μέλωμα

Στο μπλέντερ χτυπάμε τα αμύγδαλα να τα κάνουμε σκόνη. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, το ξύσμα, το αυγό και το ασπράδι, το αλεύρι, το βούτυρο και στο τέλος το κονιάκ και 2 σύκα καθαρισμένα. Τα χτυπάμε όλα καλά να ομογενοποιηθεί το μίγμα. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μία φόρμα τάρτας και αδειάζουμε το μίγμα. Διακοσμούμε από πάνω με τα υπόλοιπα σύκα που, έχουμε πλύνει καλά και τα έχουμε κόψει στα 6. Προσοχή αυτά τα σύκα που θα βάλετε από πάνω, να μην τα καθαρίσετε, να τα βάλετε έτσι με τη φλούδα, με την κομμένη όμως πλευρά από πάνω και την φλούδα από κάτω. Ψήνετε την τάρτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς αέρα για 40-45 λεπτά, μέχρι να ψηθεί η ζύμη. Μόλις την βγάλετε από τον φούρνο και είναι ζεστή την ραντίζετε με λίγο μέλι.

Καλό ΣΚ

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

εκδοχή απάντησης : Πολύ απλοικά ειπωμένο θα έλεγα οτι για εμένα ειναι οι επιλογές που κάνουμε σε ένα επίσης ρευστό και ενεργητικό περιβάλλον. βέβαια η ιστορία πραγματικά δείχνει να επαναλαμβάνεται .....οπότε ..... δεν ξέρω αν καποιός παίζει παιχνιδάκια ή αν αυτό σημαίνει οτι πάνω κάτω όλοι τα ίδια κάνουμε. Λου strikes again

tilemetora είπε...

Λου ειναι ολα μαζι. Σιγουρα και οι επιλογες μας. Και η τυχη ομως. Και βέβαια η αντιλιψη μας, η εξυπναδα μας, βρε αδελφε! ποσες φορες δεν εχεις ενδομυχα παραδεχτει οτι εκανες μαλακια; τοσο σου εκοψε τοσο εκανες. αλλα ρε φιλεναδα δεν ακουμε κιολας. Μας μιλανε και δεν εκουμε, ολες οι συζητήσεις ειναι μονολογοι εντυπωσιασμου. δεν νομιζεις;. Φτιαξε την ταρτα σου λεω ... ειναι καταπληκτικη.