Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου 2008

Εφημερίδες και Περιοδικά

Εκεί λοιπόν που καθόμασταν το καλοκαιράκι στην Νίσυρο, και αφού είχε ήδη περάσει το 7-ήμερο αποτοξίνωσης, είπαμε να πάμε Δευτέρα πρωί να πάρουμε καμία εφημερίδα να δούμε αν υπάρχει ο υπόλοιπος κόσμος ή αν τον έφαγε «εκιός ο Μπούς».

Σκηνή στο μοναδικό μαγαζάκι του νησιού που πουλάει εφημερίδες ... περνάει 50-αρης ποδηλάτης και χωρίς να ξεκαβαλικέψει ρωτάει την ευγενέστατη κοπέλα, «εφημερίδες;», «το απόγευμα» του λεει αυτή, «πρωινές θέλω», «το απόγευμα», «δώσε μου την Κυριακάτικη», «το απόγευμα» του έλεγε αυτή, αυτός φόρτωνε, «την Ελευθεροτυπία της Κυριακής!!! θέλω» άρχισε να σκούζει, «το απόγευμα θα έρθουν όλες οι εφημερίδες και οι κυριακάτικες» του λεει αυτή με έντονο ύψος φυσικά, αλλά ακόμα πολύ ευγενικά. Εκεί τα πήρε ο εναλλακτικός, είχε και διακοπή ρεύματος όλο το νησί για ώρες, και άρχιζε να φωνάζει «να είσαι πιο ευγενής! και πως μιλάς έτσι στους πελάτες! και αν ήξερα εγώ τα κόλπα της Νισύρου που δεν έχει ρεύμα και εφημερίδες, δεν θα ερχόμουνα!» και διάφορα τέτοια. Η κοπέλα βέβαια δεν κατάλαβε γιατί ο τύπος τα πήρε, δεν κατάλαβε πόσο σημαντική ήταν η εφημερίδα για αυτόν τον Αθηναίο, συμπέρανε όμως ταχύτατα – και μας το είπε βέβαια – για τα πολλά νεύρα που έχουμε εμείς στην Αθήνα.

Μιας και λοιπόν δεν υπήρχαν εφημερίδες, είπαμε να πάρουμε κανένα περιοδικό να επιμορφωθούμε στα life style ζητήματα. Πήραμε το ΟΚ! Πως είναι όταν διαβάζεις «Τα νέα της Μουχρίτσας», τίποτα, ένα τέτοιο πράγμα! Είναι εβδομαδιαίο περιοδικό για τους Celebrity, λεει, και μας πήρε 21 δευτερόλεπτα να το ξεφυλλίσουμε (έχει πολλές σελίδες) και να διαπιστώσουμε, ότι στην καλύτερη των περιπτώσεων άντε να διαβάζαμε τα άστρα. Γιατί κανείς μας δεν ήξερε τους Celebrity στους οποίους αναφερόντουσαν τα ρεπορτάζ! Κάτι παντελώς άγνωστοι άνθρωποι, με φωτογραφίες που και η μάνα τους να έβλεπε ούτε αυτή δεν θα τους αναγνώριζε, και με θεματολογία όπως «την πείραξε το κρεμμύδι στο σουβλάκι την εξωτική καλλονή Σούλα Χλιμιτζουγαηδουρίδου, και είχε καούρες όλο το βράδυ στη Μύκονο!»

Επίσης έλεγε και για δεκάδες αμερικανούς ηθοποιούς, που πάλι δεν ξέρεις κανένα, γιατί παίζουν σε αμερικάνικα σήριαλ που δεν έχουν έρθει στην Ελλάδα. Τόσο ενδιαφέρον περιοδικό σας λεω. Πρόσφατα όμως έμαθα, η αμαθής, ότι α) είναι παγκόσμιο και κυκλοφορεί με αντίστοιχη θεματολογία σε πολλές χώρες β) στην Ελλάδα πουλάει 30 000 φύλα την βδομάδα! . Κανένα σχόλιο;;;

Μετά από αυτή την εμπειρία, μου γεννήθηκε η περιέργεια, και όπου βλέπω κυκλοφορίες προϊόντων τύπου, τις διαβάζω. Και έτσι έμαθα το άλλο εκπληκτικό. Η Χώρα, καθημερινή απογευματινή εφημερίδα του έγκριτου κου Τράγκα, πουλάει το εκπληκτικό νούμερο των 600 φύλλων ημερησίως! και βγάζει και κυριακάτικο φύλλο με τα ίδια εντυπωσιακά αποτελέσματα. Άρα αυτή η εφημερίδα μαζεύει από τα περίπτερα κάθε μέρα περίπου 600 ευρώ δηλαδή 18 000 ευρώ το μήνα, από τους αναγνώστες, από τους ανθρώπους δηλαδή που της εμπιστεύονται την ενημέρωσή τους. Και βέβαια κάποια εκατομμύρια από το Ελληνικό δημόσιο έχω διαβάσει, γιατί αυτόν τον τρόπο βρήκε η κυβέρνηση να ανταμείψει τον κο Τράγκα για τις υπηρεσίες του. Αν τον προσλάμβανε άλλωστε, ούτε τέτοια ποσά θα μπορούσε να του δώσει, ούτε και αυτός θα ήταν «ανεξάρτητος» όπως πρέπει να είναι κάθε δημοσιογράφος.

Μέχρις εδώ καλά, ο κάθε άνθρωπος κάνει την δουλεία που μπορεί να κάνει, και η κάθε κυβέρνηση κοιτάει το συμφέρων της. Τα ζητήματα σπατάλης δημόσιου χρήματος δεν θέλω να τα γράψω στην παρούσα ανάρτηση. Η απορία μου όμως είναι γιατί αυτός ο άνθρωπος, που ως ελεύθερη και συνειδητή επιλογή τον διαλέγουν, αυτόν προσωπικά και κατα μόνας, μόνο 600 έλληνες, είναι μεγάλη τηλεπερσόνα και πολιτικός αναλυτής και είναι κάθε μέρα στο σαλόνι μου με την ασχημόφατσα του. Τώρα θα μου πείτε ούτε στην ΤΒ είσαι υποχρεωμένος να τον δεις, όπως δεν διαβάζεις την εφημερίδα του. Σε περίπτωση όμως που θες να δεις τον Χατζηνικολάου, πρέπει να φας στη μάπα και τον καραγκιόζη. Είναι λοιπόν να απορείς, πως ένας άνθρωπος που με κανόνες αγοράς και ανταγωνιστικότητας είναι αποτυχημένος-κανένας δεν τον αγοράζει, πιστεύουν αυτοί που τον βάλανε εκεί που τον βάλανε, ότι θα φέρει αποτελέσματα. Εμένα αυτό μου ακούγεται πολύ αφελές. Όσες γκριμάτσες και να κάνει, όσες ειρωνείες και να εκτοξεύει, όσες φορές και να αλλάξει την χροιά της φωνής του, είναι ένας αποτυχημένος, και αυτό δεν το λεω εγώ, το λένε τα 600 φύλλα.

Ρε παιδιά αυτή η δουλειά, του προπαγανδιστή, θέλει κύρος για να πετύχει. Διαβάστε και κανά μάνιουαλ από αυτά που έφτιαξε ο πατερούλης στη Ρωσία. Όλα εγώ θα σας τα λεω;

Τι φαγάκι να σας γράψω σήμερα; Το σκέφτηκα πολύ και κατέληξα σε ....

Γαλακτομπούρεκο


½ κιλό φύλλο κρούστας – το πολύ λεπτό που είναι για γλυκά Βηρυτού
6 φλιτζάνια του τσαγιού γάλα φρέσκο αγελαδινό
4 γεμάτες κουταλιές της σούπας βούτυρο φρέσκο, ή Κερκύρας (όχι μαργαρίνη, γιατί δεν έχει άρωμα και στο γαλακτομπούρεκο πρέπει το γάλα και το βούτυρο να ακούγονται)
1 φλιτζάνι σιμιγδάλι ψιλό
1 ποτήρι ζάχαρη
6 αυγά μέτρια
ξύσμα 1 λεμονιού (ή πορτοκαλιού, ή άλλο άρωμα – εμένα μου αρέσει η μαστίχα έτσι βάζω 3 σταγόνες μαστιχέλαιο, όχι όμως παραπάνω γιατί τότε ακούγεται πολύ η μαστίχα)
βούτυρο ή ηλιέλαιο (καλύτερα) για το άλειμμα των φύλλων

για το σιρόπι
2 φλιτζάνια ζάχαρη
1 ½ φλιτζάνι νερό
φλούδα από 1 λεμόνι –ακέρωτο
1 κουταλάκι χυμό λεμονιού

Βάλτε το γάλα σε μία μεγάλη κατσαρόλα και λίγο πριν βράσει και αρχίσει να φουσκώνει ρίξτε τη ζάχαρη. Ανακατέψτε να διαλυθεί η ζάχαρη και ρίξτε με το χέρι το σιμιγδάλι σαν βροχή ανακατεύοντας σε σιγανή φωτιά. Αφήστε την κρέμα να πάρει μερικές βράσεις και να αρχίσει να πήζει. Κατεβάστε την κατσαρόλα από τη φωτία και αφήστε την κρέμα να μισοκρυώσει, προσθέστε το βούτυρο και το ξύσμα, ή όποιο άρωμα διαλέξατε. Προσθέστε τα αυγά ένα ένα, ανακατεύοντας με το σύρμα συνεχώς.

Βουτυρώνετε ένα ταψί και απλώστε τα μίσα φύλλα που έχετε λαδώσει με ηλιέλαιο, ένα ένα. Απλώστε την κρέμα πάνω στα φύλλα και βάζετε πάνω από την κρέμα τα υπόλοιπα φύλλα ομοίως λαδωμένα ένα ένα. Πολύ προσεκτικά και με μυτερό μαχαίρι που κόβει πολύ, χαράζετε τα πάνω φύλλα του γαλακτομπούρεκου (αν δεν μπορείτε να το κάνετε χωρίς να σας χυθεί όλη η κρέμα πάνω από τα φύλλα να μην το κάνετε). Το ψήνετε στους 180 βαθμούς αέρα για μία ώρα. Αν ροδίσει γρήγορα από πάνω σκεπάστε το με ένα αλουμινόχαρτο και 15 λεπτά πριν το τέλος το βγάζετε και συνεχίζετε το ψήσιμο σε χαμηλότερη θερμοκρασία για να ψηθούν και τα πάνω φύλλα.

Βράζετε όλα τα υλικά για το σιρόπι για 10 λεπτά και αφήστε το να κρυώσει καλά. Όταν βγάλετε το ταψί από τον φούρνο αφήστε το γλυκό 2-3 λεπτά να «σταθεί» και μετά περιχύνετε το ζεστό γλυκό με το κρύο σιρόπι. Αφήστε το τουλάχιστον 1 ώρα να δέσει πριν το κόψετε!

Δεν υπάρχουν σχόλια: